Hej, akurat alternatory w BMW są gigantyczne i po włączeniu wszystkiego nigdy nie spadło mi poniżej 13.5, nawet jak alternator był już do zrobienia. Po zrobieniu alternatora i regulatorze Bosch mam zawsze około 14V na jałowych.
Jeżeli aku jest naładowany na maksa, to sam z siebie ma 12V, czyli 11.72V to brak ładowania. Nie zawsze kontrolka się zaświeci, ale to nie temat na analizę budowy alternatora. Test nr. 9 zaniża około 0.5V, przynajmniej u mnie.
Zdecydowanie musisz się zająć alternatorem, tylko zostaw wirnik, zmień pierścienie tylko, zostaw stojan, łożyska Koyo(jedyne, które jeszcze trzymają fason), regulator Bosch i daj znać. Zleć im pomiar diód wszystkich, nie tylko mocy. Nie daj się namówić na chiński stojan i wirnik, bo jak pokazuje przykład kolegi z Łodzi w e32, może się to skończyć pożarem. Jeżeli wirnik i/lub stojan/diody są uszkodzone, poobcierane, szukaj używki jako dawcy, te elementy się nie zużywają, jeżeli nie zostały uszkodzone mechanicznie, elektrycznie. W tym temacie tylko Bosch, oczywiście możesz kupić nowe, ale płyta z diodami to koszt 1k PLN z Boscha dla altka 140A.
Sytuacja nie ma nic wspólnego z lewym powietrzem.

Odpowiedz z cytatem