Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 137

Wątek: Beznynka? Diesle?? Namieszaliście...

Dzięki za zaproszenie no ale ja nie mam jak tego porównać bo nie jeździłem 4.4. Wiesz, ja też nie jestem rajdowcem i jeżdżę moim zdaniem umiarkowanie. Zakup 4.4 nie wiąże się z chęcią mijania wszystkich na A-czwórce, bardziej chodzi o potencjał jaki ma ten motor.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez blitz
    Dane danymi a rzeczywistosc swoja droga auto moze osiagac setke szybciej od innego a mimo to byc za nim ;) Tataj wklejam tescik http://www.einszweidrei.de/bmw/740ia1994-1.htm i jak widac to co uzyskali w tescie odbiega znacznie od danych katalogowych :)
    Jaki test takie wyniki... :D Dane podane przez producenta mierzone sa kilkustetkrotnie w warunkach laboratoryjnych wiec tzw. blad pomiarowy jest wykluczony.
    Ale z drugiej strony nie ma co sie dziwic roznica 50 koni mech 740i to juz duzo i do tego dochodzi wieksza masa 740D.

p.s: TRZEBA KONIECZNIE ZROBIC JAKIEGOS SPOTA NA LOTNISKU :) :] coby wyjasnic wszelkie watpliwosci ;)

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

7ka
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Aldik

Co do awaryjności to dodam ze kumpel pare miesięcy temu nabył 730d ale E65 i właśnie wymienił turbo.. te silniki 3.0 chyba jakies wadliwe, ciagle słysze o awarjach, chociaz to moze byc spowodowane ze jest ich dużo na rynku...
    ja tez wymienialem turbine przy przebiegu 250tys..

czy to znaczy ze silnik 3.0d jest wadliwy? a moze podzespoly?

z mojego doswiadczenia (a nie z opowiadan ) to 3.0d to jeden z najlepszych diesli na swiecie w samochodach osobowych..

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Jesli moge dodać moje pięć groszy co do porównania osiagów czy odczuć benzyna -diesel to tylko to że benzyna ciągnie praktycznie przez cały zakres swoich obrotów,oczywiście przy szczytowych wychyleniach momentu i mocy najbardziej.W dieslu ładnie ciągnie od dołu i jak zaczyna turbina coraz bardziej cisnąć powiedzmy 1,5-2tyś juz bardzo ładnie ciągnie ale już 4tyś-4,5tyś wyraźnie przestaje ciągnać gdzie benzyna dobiero zaczyna galopować.
    W dieslu może jest odczucie że lepiej ciągnie ale to tylko dlatego że pomiedzy wspomnianymi 2-4 tyś najbardziej ciśnie turbina.
    Podobnego-zbliżonego diesla niema co porównywać do benzyny bo nigdy niebedzie miał takich osiągów jak Pb choć napewno są zadowalające.Widziałem nie raz porównanie na torach-lotniskach i to różnych marek,diesel nawet zczipowany,moc podobna jak w benzynie moment dużo wyższy a i tak w żadnym przedziale prędkości ON nie miało szans.ON ma przewagę na elastycznosci bo nie trzeba redukować co się napewno odbija na spalaniu ale tylko przy częstych wyprzedzaniach czy jeździe po miescie bo nie musi kręcić obrotów,przy równych obrotach na trasie wcale nie ma takiej wielkiej różnicy w spalaniu.
    Ostanio mój znajomy kupił 320d 155km i zaczął dogryzać mi że nie mam żadnych szans moją 328.Przewiozłem się jego dieselkiem i faktycznie wrażenie niesamowite,więc ucieszony wyzwał mnie na "pojedynek",więc spróbowaliśmy się...i trochę go załamałem...niemógł pojąć że to jego niby lepiej przyspieszajace 320D(tylko odczucie) nie miało żadnych szans i ze staru i z różnych prędkości.
    Także dodajac co wybrac,bo z tego co piszesz to przy przebiegach jakie robisz chodzi raczej o trasę,wiec różnica w spalaniu wcale nie bedzie wielka a zakup diesla raczej kosztowniejszy.Wiadome jest że jak człowiek sam nie "dotknie" to niewie.
    Takie jest moje zdanie.

A co do wadliwych 3,0d to myślę że to tylko i wyłącznie wina użytkowników przez złą eksploatacje,swojego czasu była opinia co do Diesli...że są Diesle i jest BMW,sama z siebie niewzieła się ta opinia.

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    "Było na forum troszke o dieslach i benzyniakach i ja sobie tak policzyłem ze zakładając średnie spalanie ok 10l w dieslu a średnie 14 w benzynie to poprzejechaniu 45tyś km i średniej cenie paliwa 4,3 (potaniała niedawno a od tego czasu mniej mam tras) to wydałem 19.300zł a na pb wydałbym 27.020zl wieć o 7720zł więcej - to w ciagu roku. Jest to bardzo średnie przeliczenie bo trudno policzyć ile właściwie wydawałem na paliwo, ze względu na zmienność cen. Ale oszczędność jednak duża, a nie miałem narazie żadnych większych kosztów przez to że jeżdże klekotem, no może o kilkadziesiąt zł droższy filtr paliwa i drugi filtr powietrza... Jak się zepsuje np turbuna to koszta będą, ale i tak jak widać udało mi się na to uzbierać. Wiem że lpg wychodzi taniej, ale puki koniecznie nie musze to wole nie zakładać..."

Ja tylko zacyuje ponownie moje słowa z początku tego posta - za tą kase miałbym na wtryskiwacze czy tez dwie turbiny...
    A co do spotu to chętnie bym porównał jak to będzie w praktyce wyglądać z tymi osiągami, szkoda tylko ze trudno będzie porównac np przyspieszenie 200-250... :(

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    szkoda tylko ze trudno będzie porównac np przyspieszenie 200-250... :(
    Dokładnie,bo 740d maxa ma 240.
    No ale tak czy inaczej zakładającemu temat raczej niechodziło o próby przyspieszeń.

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Na pewno diesel na starcie sobie zrobi przewage z racji tego ze ciagnie od dolu i widac to w przyspieszeniu do 50, jest chyba nawet lepsze niz w 750 :D
    Widzę, że to też będziemy musieli sprawdzić z ROBERTO :P
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez wojtas
    szkoda tylko ze trudno będzie porównac np przyspieszenie 200-250... :(
    Dokładnie,bo 740d maxa ma 240.
    No ale tak czy inaczej zakładającemu temat raczej niechodziło o próby przyspieszeń.
    Jedzie 245 ale nie o to mi chodziło - rozpędzilem się, chodziło o elastyczność przy tak dużych prędkościach...A co do zakładającego temat to On i tak chyba tego nie czyta :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Dane danymi a rzeczywistosc swoja droga auto moze osiagac setke szybciej od innego a mimo to byc za nim ;) Tataj wklejam tescik http://www.einszweidrei.de/bmw/740ia1994-1.htm i jak widac to co uzyskali w tescie odbiega znacznie od danych katalogowych :)
    Jaki test takie wyniki... :D Dane podane przez producenta mierzone sa kilkustetkrotnie w warunkach laboratoryjnych wiec tzw. blad pomiarowy jest wykluczony.
    Ale z drugiej strony nie ma co sie dziwic roznica 50 koni mech 740i to juz duzo i do tego dochodzi wieksza masa 740D.

p.s: TRZEBA KONIECZNIE ZROBIC JAKIEGOS SPOTA NA LOTNISKU :) :] coby wyjasnic wszelkie watpliwosci ;)

No wlasnie a co ma labolatorium do jazdy na trasie? Nic tak wiec wiesz gdzie te wyniki producenta mozna sobie wlozyc ;) Na pewno jest roznica w skrzyni ze wzgledu lat produkcji i moze przez to takie slabe czasy. A co do testu jest na tej stronie tez 740d i wyszlo 8.4

Moim zdaniem te testy są jak najbardziej wiarygodnie. Gdyby było inaczej to zaprzeczało by to idei testu jako miernika badanej wartości. Co nie zmienia jednak fakty że dziwi mnie trochę że auto z tak dużym momentem (740d) mimo wszystko jest słabsze.
    A odnośnie testów które mogli by przeprowadzić sami użytkownicy forum to pierwszą rzeczą jakom bym sprawdził zanim stanął na trasie to stan silnika na hamowni. Bo mogło by się okazać że jedne auto jest mniej lub bardziej zajechane i wtedy taka próba tez niczego by nie wniosła.

Uprawnienia umieszczania postów