Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 57

W±tek: pro¶ba do uzytkowników 3.0 diesel - temp cieczy chlodz±cej

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    brak
    Sk±d
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Dobrze my¶lisz Gabel.
    thx.
    wiêc najpierw wymienie termostat egr (bo to naj³atwiejsze), a jak nie pomoze to bêdê my¶la³ o wymienniku ciep³a ASB.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    daj znaæ jak bedzie po wymianie.
    od ¶rody idzie ocieplenie ...tak na pocieszenie :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    E65 730D 2005r 231 Km
    Sk±d
    £ód¼

Mam dok³adnie to samo, termostat obydwa wymienione miesi±c temu na orygina³y BMW, najpierw wymieni³em na GATES ale to cholerstwo (febi jest taki sam) ma jak±¶ dziwn± uszczeleczkê, która siê zsunê³a i by³ ca³y czas otwarty pisa³emo tym tu LINK
    Temperatura po przejechaniu 16 km (droga do i z roboty) 75-82C, nawiewy na auto, temperatura ustawiona na 22C.
    Pamiêtam ¿e od razu po wymianie termostatu w±¿ lewy co odpowiada za dop³yw wody do ch³odnicy czyli górny by³ delikatnie ciep³y ale ch³odnica z lewej by³a zima, teraz ch³odnica jest ciep³a i grzeje siê coraz bardziej wraz z wzrostem temperatury dlatego jestem zdania ¿e termostat puszcza, chcia³em go zareklamowaæ ale w BMW trzeba ca³e auto podstawiæ i stwierdzili ze niby ok i 90z³ skasowali za diagnozê !

Co dogrzewacza to mo¿na przed³u¿yæ jego dzia³anie ustawiaj±c temperaturê nawiewu np. 30C
    I najwa¿niejsze auto szybciej siê nagrzewa maj±c w³±czone nawiewy bo siê wtedy uruchamia dogrzewanie wnêtrza !
    Ostatnio edytowane przez Karizmo ; 05-01-2016 o 21:12

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

100% termostat przy pompie wody. On powinien otwieraæ siê w dieslu przy 88st.C. Ten u góry - od EGR otwiera siê przy 70st.C. Tak¿e nie kombinuj i wymieñ ten przy pompie. Mia³em dok³adnie ten sam problem - mój stary otwiera³ siê mniej wiêcej przy 75st.C. Instruckjê na YT znajdziesz w linku z postu poni¿ej. Za termostat p³aci³em co¶ ko³o 160z³.

Patrz post #30 i #31: http://7er.pl/showthread.php/13597-N...-Bmw-e65/page3

Przy wymianie wa¿ne jest, ¿eby sprawdziæ siedzisko. Co do termostatu, to ³atwo sprawdziæ go w standardowy sposób. Ja tak zrobi³em zaraz po zakupie nowego, bo niespecjalnie wierzy³em, ¿e jest dobry - wrzuci³em do garnka i sprawdza³em jak siê otwieraj± oba. Ten stary otwiera³ siê sporo wcze¶niej.

Karizmo, co do speców z serwisu BMW, to strach siê baæ... Jak kto¶ serwisuje auto na Bielanach Wroc³awskich, to przestrzegam, bo nie s± uczciwi... ja mam w³a¶nie termostat Febi i daje radê. Tylko bardzo uwa¿nie go montowa³em. Do dzi¶ (czyli jakie¶ pó³ roku i 15.000km) ¶miga bez zarzutu.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 05-01-2016 o 23:05

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    E65 730D 2005r 231 Km
    Sk±d
    £ód¼
    HTN a czy mia³e¶ tak± uszczelkê jak na za³±czonym zdjêciu przeze mnie ? Mo¿esz sprawdziæ ch³odnice czy prz oko³o 70-80C masz j± ciep³a gor±c±, przed otwarciem termostatu !
    Po jakim czasie ci siê nagrzewa do 92 C ?

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    Sprawdzone. Chcia³em wrzuciæ fotki, ale wyskakuj± mi jakie¶ pierdy, ¿e mam przekroczony limit 84kB...

START:
    - temp. zewnêtrzna: 5st.C
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 24st.C
    PO PRZEBYCIU 1.4km W 4 MINUTY, ZATRZYMA£EM SIÊ NA 8 MINUT Z WY£¡CZONYM SILNIKIEM:
    - bardzo spokojna jazda po ma³ym miasteczku z prêdko¶ci± 20-40km/h
    - temp. zewnêtrzna: 4,5st.C
    - temp. cieczy ch³odz±cej:
    55st.C
    PO POSTOJU 8 MINUT:
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 51st.C
    PO 6 MINUTACH JAZDY I PRZEBYCIU 1,9km, ZATRZYMA£EM SIÊ NA 26 MINUT Z WY£¡CZONYM SILNIKIEM:
    - bardzo spokojna jazda po ma³ym miasteczku z prêdko¶ci± 20-40km/h
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 75st.C
    PO 26 MINUTACH POSTOJU:
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 56st.C
    PO PRZEBYCIU 2,9km W 6 MINUT (pomiar podczas jazdy, bez zatrzymania):
    - wyjazd z ma³ego miasteczka ok. 2km, trasa ok. 1km
    - temp. zewnêtrzna: 4,0st.C
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 89st.C

2 MINUTY I 2km PÓ¬NIEJ:
    - temp. zewnêtrzna: 3,5st.C
    - temp. cieczy ch³odz±cej: 91st.C utrzymuj±ca siê od jaki¶ minuty

Mo¿na wiêc przybli¿yæ to, co zaznaczy³em na zielono: 4,3km w 10 minut (jazda po ma³ym miasteczku o niewielkim natê¿eniu ruchu po p³askim + 0,5km trasy lekko pod górkê) to osi±gniêcie temperatury 89st.C (teoretycznie teraz termostat silnika siê otworzy³).

Co do ch³odnicy, to nie bardzo jest jak tam rêkê wsadziæ. Przód ch³odnicy od strony grilla by³ zimny ca³y czas. Jak auto mia³o te 75st.C, to ch³odnica od ty³, nad zaworkiem spustowym by³a letnia. Po dojechaniu na miejsce (91st.C) ch³odnica nad zaworkiem spustowym cieczy ch³odz±cej - ciep³a.

Na marginesie dodam, ¿e mam programowo ograniczon± pracê EGR do 40mg/storke, wiêc teoretycznie silnik powinien mi siê wolniej nagrzewaæ.

Co do wymiany termostatu EGR, to raczej mija siê to z celem je¶li silnik siê Wam niedogrzewa. To jest ch³odzenie ch³odnicy spalin, a nie silnika. Ch³odnica spalin otwiera sobie drogê do zimnego ¼ród³a z ch³odnicy g³ównej ju¿ przy 70st.C.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 07-01-2016 o 18:06

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    A czy przez t± ch³odniczkê spaliny nie ogrzewaj± p³ynu w tzw. ma³ym obiegu ju¿ od uruchomienia silnika? Czemu ludzie maj± problemy z osi±ganiem temperatury 90 stopni, maj±c okolice 75- 80 stopni, a po wymianie owego termostatu od ch³odnicy EGR problem ustêpuje?

U kumpla w 535d zmienimy ten termostat EGR na nowy w przysz³ym tygodniu, zobaczymy co to zmieni.

Na razie ma oryginalny termostat silnika prosto z ASO i nie ma ró¿nicy, czy przejedzie 5, 20 czy 100 km, temperatura cieczy oko³o 70- 75 stopni.

W±¿ id±cy od ch³odnicy do termostatu (po lewej stronie stoj±c od przodu auta w stronê silnika) ma zimny, wiêc termostat g³ówny chyba okay?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    brak
    Sk±d
    warszawa

@HTN dziêki za szczegó³owy opis.
    zastanawia mnie jedna rzecz, dlaczego w±¿ id±cy od ch³odnicy do termostatu jest zimny. Je¶li termostat by puszcza³ (by³ otwarty) w±¿ powinien byæ chocia¿ letni (ciep³y)...na tej podstawie wykoncypowa³em, ¿e ten od EGR jest niesprawny lub jak pisa³ @alexrud termostat przy ch³odnicy ASB.
    kupi³em ju¿ termostat EGR Behr'a i zamierzam wymieniæ tylko czasu ci±gle nie mam.
    jak wymienie dam znaæ czy pomog³o.

pzdr

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d

Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    A czy przez t± ch³odniczkê spaliny nie ogrzewaj± p³ynu w tzw. ma³ym obiegu ju¿ od uruchomienia silnika? Czemu ludzie maj± problemy z osi±ganiem temperatury 90 stopni, maj±c okolice 75- 80 stopni, a po wymianie owego termostatu od ch³odnicy EGR problem ustêpuje?
    Termostat EGR otwiera siê na du¿y obieg przy 70st.C. W takim przypadku jego wymiana mo¿e poprawiæ grzanie siê silnika tylko do tej temperatury. Od 70-90st. odpowiada ju¿ termostat g³ówny silnika.

Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    Na razie ma oryginalny termostat silnika prosto z ASO i nie ma ró¿nicy, czy przejedzie 5, 20 czy 100 km, temperatura cieczy oko³o 70- 75 stopni.
    No w³a¶nie chyba nie jest OK. U mnie tak by³o jak mia³em niesprawny termostat. Po wymianie auto normalnie osi±ga mi te 91-92st.C. Wcze¶niej musia³em naprawdê fest butowaæ, ¿eby tak± temperaturê osi±gn±æ i jak tylko odpu¶ci³em, to temperatura wraca³a do okolicy 74st.C.

Niemniej jednak, kto¶ siê martwi³ o regeneracje DPF. Nie ma czego siê martwiæ, bo moje auto bardzo d³ugo je¼dzi³o na niesprawnym termostacie i regeneracja zachodzi³a. Ma³o tego, mam wra¿enie, ¿e nawet na krótkich odcinkach i nie w pe³ni nagrzanym silniku ona zachodzi. Sk±d te wnioski? Z obserwacji:
    - DIS mi pokazuje, ¿e regeneracja zosta³a przeprowadzona ok. 5000m temu, a ostatnie 5 dni je¼dzi³em po 6km przez miasto do pracy z przystankiem pod przedszkolem (akurat to monitorujê dosyæ czêsto)
    - czasami chyba przerywam regeneracjê, bo ¶mierdzi spod auta jak cholera
    - na myjni przewa¿nie te¿ przep³ukujê podwozie i raz chyba trafi³o mi siê na DPF w trakcie, b±d¼ zaraz po regeneracji i sporo zadymy i syku narobi³em

Ogólnie termostat EGR nie kosztuje tak du¿o, ale nie s±dzê, ¿eby to co¶ pomog³o w dogrzewaniu miêdzy 70-92st.C. Podzielcie siê jednak wynikami, jak powymieniacie swoje, bo te¿ jestem tego ciekawy.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Ja pamietam ,¿e w e90 2.0d w³a¶nie termostat EGRa nie pozwala³ osi±gn±æ 90*C. 70-80*C to by³ max. Po jego wymianie temp 90*C nonstop.
    W E46 te¿ ta sama sytuacja. W X5 3.0d ten sam numer.
    Wymiencie i przekonajcie sie sami. Koszt niewielki a wymiana zajmuje 5-10 minut.

Podobne w±tki

1. [E65/66] Witam wszystkich uzytkowników.
    Przez romek_m57 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 25-10-2015, 02:29
  2. [E65/66] Witam wszystkich uzytkowników forum Bmw !
    Przez Gazela w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25-11-2014, 19:10
  3. Temp. cieczy w m67
    Przez Yaro w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 09-08-2013, 07:59
  4. [E65/66] witam wszystkich uzytkowników 7
    Przez rafaello1977 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 25-02-2013, 22:53
  5. [E38] Witam wszystkich uzytkowników 7er
    Przez BlackSpeed w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-12-2012, 17:54

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •