Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: prośba do uzytkowników 3.0 diesel - temp cieczy chlodzącej

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Zęby zjadłem na dwóch dieslach 30 w e39. Jeden z termostatem EGR drugi Bez.
    Sprawa wygląda tak, spaliny z kolektora wydechowego na 100% przechodzą przez chłodniczkę cieczy i w początkowej fazie PODGRZEWAJĄ temperaturę cieczy chłodzącej.
    Silnik diesla grzeje się szybciej przy obciążeniu, w trakcie jazdy, na postoju temperatura rośnie baaardzo wolno.
    Przy temperaturach rzędu -5 - +5 st C po przebyciu 5km silnik powinien mieć temp. ok 80st. trzeba by z 10-15 km przejechać i powinien złapać temp.
    Jeśli nie działa webasto oczywiście. Bo jak u siebie piecyk zrobiłem to łapała temp jak benzynka.... ale w końcowej fazie - od 80 st w górę temp rosła dość wolno mimo nowych termostatów. taka specyfika moim zdaniem.

Vip Vip
    BMW
    brak
    Macie rację! Dzisiaj wymieniliśmy w 535d termostat EGR na nowy Mahle za 60 zł. Przypomnę, że jakiś miesiąc temu auto dostało nowy ori termostat główny i po wymianie nie rozgrzewało się nadal. Po dzisiejszej wymianie już na postoju po uruchomieniu przy 0 stopniach silnik zaczął się powoli rozgrzewać. Po przejechaniu 6 km było 70 stopni, kolejne 6 km i 89 :) Auto ma odłączone podciśnienie od EGR, więc zawór jest zawsze zamknięty. Z otwartym pewnie rozgrzałoby się jeszcze szybciej. Nie ma też webasta. Ale efekt po wymianie jest od razu.

W ramach dygresji dodam jeszcze, że ten uszkodzony oryginalny termostat od EGR był zamontowany w niemieckim serwisie 40 tysięcy kilometrów temu. Po demontażu, od spodu, był nawet fragment papierowej naklejki nalepianej przez producenta (oprócz numerów tłoczonych na obudowie). Termostat na pierwszy montaż wytrzymał 260 kkm, ten drugi, mimo, że BMW, tylko 40 kkm (produkcja dla BMW przez Behr). Zobaczymy ile wytrzyma Mahle.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 08-01-2016 o 20:57

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Ja to od razu mówiłem. Praktyka czyni mistrza hahaha :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    brak

wymieniłem termostat EGR na Mahle/Behr. Przejechalem ok 7km po mieście temp 84st. temp na zewnątrz 2st. ogrzewanie na 21st. po zatrzymaniu wąż dolny od chłodnicy do termostatu głównego zimny.
    Wszystko ok czy grzebać dalej?

pzdr

BMW
    BRAK
    Nic nie grzeb. Czekaj na mróz i zrób z 10-14 km. Bedzie ok
    @Gabel w twoim silniku termostat otwiera sie przy 88*C więc na żadne 90*C zimą nie licz http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...986/905000000/
    Ostatnio edytowane przez miro ; 08-01-2016 o 21:53

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Jeśli auto trzyma temp to bym sie wężem zimnym nie martwił.
    Przegon auto na trasie gdzie utrzymasz 90 st przez kilkadziesiąt kilometrów. I waż powinien byc co najmniej letni.
    Ale przy obecnych temp. Nie liczyłbym na pełne otwarcie termostatu.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65 730d

Cześć,

Standardowo mam problem z temperaturą, a oba termostaty wymienione 2 miesiące temu. Generalnie poruszam się po mieście i po przejechaniu ok 7km temperatura dochodzi mi do 60-65st przy włączonym ogrzewaniu na ok 22st.
    Po dłuższej jeździe po mieście + jakaś obwodnica to temperatura sobie skacze między 75-85st, ale nawet jak dojdzie do 85 to potrafi spaść na niższą. Wsadziłem nawet kartonik przed chłodnicę to udało mi się podnieść temperaturę do 90-93st jak gdzieś chwilę auto postało na dłużej na czerwonym. Po przygazowaniu na postoju kilka razy, temperatura spada na ok 87-88st. Po starcie podczas jazdy tak samo z 90-93st spada na jakieś 85st (z tymi kartonami).

Dodam, że zwykle wąż od głównego termostatu do chłodnicy jest chłodny. Wtedy jak się zagrzał powyżej tych 90st z kartonami to był już ciepły.

Skoro tak się dzieje to na logikę ten główny termostat jest sprawny.

Teraz zastanawia mnie pewna kwestia...

Po odpaleniu na zimnym i po przejechaniu ok 2km temperatura wskakuje na ok 30-40st i prawa strona chłodnicy (stojąc przodem do auta po lewej stronie) i wąż od termostatu wchodzący do chłodnicy są zimne, ale za to lewa strona chłodnicy (stojąc przodem do auta po prawej stronie) zaczyna być ciepła wraz z dużą rurą wychodzącą.
    Po dłuższej jeździe i dojściu do temp ok 70-80st ta lewa strona chłodnicy robi się bardzo ciepła a prawa od strony termostatu nadal jest zimna.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest?
    Pytam, bo wydawało mi się, że jak duży obieg jest zamknięty to chłodnica nie powinna być ciepła, a tym bardziej że jest ona ciepła zupełnie nie w tym miejscu co powinna, bo gdyby termostat główny puszczał to jej prawa część + rura powinny być ciepłe.

BMW
    BRAK
    Hmmm A nie działa to czasem na zasadzie dopuszczania zimnej cieczy do silnika ? On jest zamontowany po zimnej stronie
    Wg mnie Kolego masz do wymiany teromstat EGR.Mialem to samo.Wymien termostat i wszystko wroci do normy. Nowy nie znaczy dobry.
    Ostatnio edytowane przez miro ; 09-01-2016 o 14:10

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Wiesz, właśnie nie wiem w którą stronę leci obieg. Wydawało mi się, że z termostatu woda leci na chłodnice wychodząc z małego obiegu na duży schłodzony. Bo w drugą stronę trochę byłoby bezsensowne dlatego, ze woda grzana byłaby tez na chłodnice czyli duży obieg i byłyby straty ciepła oraz dłuższe grzanie auta.
    Nie wiem, może źle kombinuję z tą logiką :)
    Spróbuję zasicnąć przewód od termostatu EGR. Zobaczymy co jutro wyjdzie i dam znać.

BMW
    BRAK
    Bardzo dobre posunięcie bo wykluczy szybko ewentualną usterkę tego termostatu. Jak to nic nie da, to niestety ale główny termostat do wymiany. Budowa magistrali cieplnej jest prosta i przy sprawnych termostatach autko musi dostac swoją temp i ją utrzymywać. Nie ma innej możliwości.
    Z tego co pamietam to głowny termostat w 3.0d jest właśnie po zimnej stronie i on dopuszcza zimną wode do silnika.

edit http://images44.fotosik.pl/214/fe34f920998ac1ff.jpg trzeba oczywiscie zacisnąć przewód nr 11 a nie nr 6 jak na rysunku aby sprawdzic ewentualna usterke termostatu EGR
    Ostatnio edytowane przez miro ; 09-01-2016 o 21:56