Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 19 z 19

W±tek: zawieszaj±cy siê prêdko¶ciomierz

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Witam.
    Problem prêdko¶ciomierza dalej pozostaje nierozwi±zany.. Na domiar z³ego, od pewnego czasu skrzynia biegów czasem siê gubi, np. redukuje bieg za pó¼no (w porównaniu z drug± E38 4,4 po lifcie, któr± nieraz mam okazjê je¼dziæ, naprawdê czujê ró¿nicê), kickdown czasami nie jest ju¿ odczuwalny tak, jak kiedy¶ (np. skrzynia potrafi ci±gn±æ przy kickdownie od 2500 obrotów do odciêcia, bez redukcji, co siê wcze¶niej nie zdarza³o). Wygl±da na to, ¿e ten zawieszaj±cy siê prêdko¶ciomierz w jaki¶ sposób wp³ywa na dzia³anie skrzyni, b±d¼ te¿ mam uszkodzony komputer skrzyni i on wysy³a b³êdne informacje. Sk±d w ogóle licznik bierze informacje o aktualnej prêdko¶ci samochodu? Nigdy nie zdarzy³o siê, ¿eby skrzynia wy¶wietli³a mi jaki¶ b³±d. Silnik mam w porz±dku, ostatnio by³em u mechaników i wszystko jest teraz ok, wymienili mi jeden czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du. ¯adnych b³êdów nie mam, silnik pracuje równo, na biegu ja³owym dobrze siê wkrêca. Czy kto¶ wie, co mo¿e byæ przyczyn± takiego dziwnego zachowania siê auta? Mo¿e to wina potencjometru przy pedale gazu albo przepustnicy?
    Pozdrawiam :papa:

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    E-38, 728
    Sk±d
    O¶wiêcim
    Witam
    Mialem taka sytuacje w e36 . Miesiac czasu to trwalo , licznik wariowal . po okolo miesiacu wszystko przestalo dzialac , wyswietlily sie literki na liczniku (w miejscu przebiegu) -"PPPPPPPPP" -kupilem nowy licznik i lata - elekryk stwierdzil ze "po liczniku" , ale to e36 ..

pozdrawiam

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    lukasz ja te¿ tak mam z prêdko¶ciomierzem a co do skrzyni nie zwróci³em uwagi wydaje mi siê ¿e jest spoko ma zu¿ycie jakie wypada na jego wiek i przebieg. Ale te¿ nie mam porównania z innymi autami niestety... Podpinam siê pod rozmowê chcia³bym znale¼æ rozwi±zanie. U mnie nie by³o nic rozbierane ale bêdzie bo chcê naprawiæ latem pixele i za³o¿yæ chromowane ramki no i 20 razy zastanowiê siê nad bia³ymi zegarami. Fajne to jest ale czy bêdzie pasowa³o do 7er... zobaczymy. Ale oczywi¶cie nie wezmê siê za to do póki nie znajdziemy sposobu na nasz problem bo nie chcê rozkrêcaæ tego kilka razy :/
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dzisiaj powysy³a³em zapytania odno¶nie tego zawieszaj±cego siê prêdko¶ciomierza do firm zajmuj±cych siê napraw± liczników na allegro, i otrzyma³em odpowiedzi, ¿e mieli z tym do czynienia. Wg jednej z firm, prawdopodobnie pad³ silnik krokowy z powodu nieumiejêtnego otwierania licznika (ale wszystko oka¿e siê, gdy bêd± mieli licznik przed sob± na stole), w odpowiedzi od innej firmy otrzyma³em tylko koszt naprawy (podobno ma nie przekroczyæ 250z³ i nawet mo¿e byæ mniejszy, w co w±tpiê, bo firma ta robi naprawê pixeli za 350z³, wiêc 200 dro¿ej ni¿ reszta na allegro). Tak czy inaczej zdecydujê siê na naprawê w jednej z tych firm i dam znaæ, czy pomog³o.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    silnik krokowy? co to?? i gdzie to?

W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Problem licznika nadal pozosta³ u mnie nie rozwi±zany, chwilami by³o lepiej, chwilami gorzej, ale jako ¿e auto teraz ca³± zimê stoi, chcê siê w koñcu tym zaj±æ.

Problem nadal polega na tym, ¿e wskazania licznika nie pokrywaj± siê z faktyczn± prêdko¶ci± pojazdu- ró¿nice to nawet 20km/h, licznik siê zawiesza najczê¶ciej przy 80km/h i jest to co najmniej mocno irytuj±ce. Tak jak mówi³em wcze¶niej, przyczyn± jest prawdopodobnie zepsuty silnik krokowy od wskazówki prêdko¶ciomierza- efekt nieumiejêtnego rozebrania licznika podczas naprawy pixeli, a naprawiane na pewno by³y przez poprzedniego w³a¶ciciela, bo auto ma ju¿ 11 lat i wszystkie bez wyj±tku dzia³aj±.

G³ówn± przeszkod±, która nie pozwoli³a mi dot±d zaj±æ siê napraw± jest fakt, ¿e licznik muszê gdzie¶ wys³aæ, bo nikt w pobli¿u siê tym nie zajmuje. Dzwoni³em dzisiaj do firmy w £odzi na Wydawniczej 5 (podobno do¶æ mocni w elektronice BMW), chcia³em tam podjechaæ i naprawiæ u nich na miejscu, ale powiedziano mi, ¿e najlepiej by by³o kupiæ licznik ze sprawnymi wskazówkami, wówczas przekodowaliby mi go do mojego auta, bo jako tak± napraw± zacinaj±cych siê wskazówek siê nie zajmuj±, robi± tylko pixele.

Znalaz³em natomiast firmê w Warszawie, która oferuje wymianê silniczka krokowego, ale nie wiem jaka jest jako¶æ ich us³ug: http://www.allegro.pl/item892469586_...w_e38_e39.html
    Korzysta³ kto¶ z us³ug tego warsztatu? Nie chcê wydaæ oko³o 200z³ w b³oto (naprawa + wysy³ki) tylko po to, ¿eby okaza³o siê, ¿e problem za kilka tygodni powróci.
    Mo¿e kto¶ z Was mia³ ju¿ podobne objawy i uda³o siê licznik skutecznie naprawiæ?

Pozdrawiam ;)
    £ukasz.

Vip Vip Awatar szczurek
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pêdzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    Sk±d
    wrocek city
    mi przy 50 sie tak czasami dzieje . olewam system, wystarczy mocno wcisnac pedal gazu i potem puscic i licznik juz dziala :) powtarzam dzieje se to bardzo sporadycznie
    codziennie rano budzê siê piêkniejszy, ale dzisiaj to ju¿ przesadzi³em :P

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    U mnie te¿ czasami "zastyga" wskazówka tu i ówdzie. Sprawd¼ firmê bo na wiosnê bêdê my¶la³ mimo wszystko o naprawieniu i tego i pikseli.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Jacko
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e38 730i
    Sk±d
    Olsztyn
    Mia³em podobnie w e34, kickdown i po problemie.
    Get Rich Or Die Tryin'

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •