Ok.
Zajrzę i ja najpierw do niego.
ps. Dzisiaj znalazłem ogłoszenie z Warszawy, że za 400 zł naprawiają w ciągu jednego dnia i dają 12 miesięcy gwarancji.
Ok.
Zajrzę i ja najpierw do niego.
ps. Dzisiaj znalazłem ogłoszenie z Warszawy, że za 400 zł naprawiają w ciągu jednego dnia i dają 12 miesięcy gwarancji.
(do usunięcia)
Ostatnio edytowane przez wm10589 ; 30-03-2018 o 09:58
Na 99% u mnie kontakt zgubił się na tych dwóch dużych blaszkach (pinach) sprężynujących które zobaczysz jak odkręcisz 6 sztuk śrubek torx T20 i ściągniesz sterownik z pompy abs. Widac je ładnie na tym filmiku
Dzięki za filmik.
Mam pytanie czy istnieje możliwość, że w jakiś sposób dostaje się wilgoć do sterownika i dlatego sypie błędami?
Latem gdy jest suche powietrze nie mam z tym problemów.
Teoretycznie nie. Jest dookoła sterownika uszczelka. Praktycznie wszystko jest możliwe.
Możesz na wyciągniętym kluczu śmiało odpiąć wtyczkę i odkręcić sterownik od pompy ABS.
Wyczyść piny te dwa duże. Zwróć uwagę na te cieniutkie we wtyczce czy wyglądają na czyste bez nalotu.
Powodzenia......u mnie na razie jest OK tyle,że nie miała na to wplywu pogoda. Pojawiło się pierwszy raz i koniec .
Przyczyną usterek ABS jest pewnie przegrzanie. Wilgoć nie ma prawa się dostać. Z reguły sterownik jest dobrze uszczelniony.
Bardzo możliwe bo jest dosyć blisko kolektora wydechowego. Niemniej jednak wyczyszczenie pinów to można zrobić samemu zanim się odda fachowcowi 400 pln za naprawę .
Jeżeli okaże się uszkodzony to nie ma wyjścia i trzeba oddać do naprawy a uśmiech na twarzy jest bezcenny . Cztery stówki to nic w porównaniu do ciemnej deski rozdzielczej bez niechcianych kontrolek i informacji na monitorze oraz bezpieczeństwu jakie dostarcza nam sprawna elektronika :)
Jest dokładnie tak jak mówi jayeti. Rozmawiałem z gościem który naprawiał mi sterownik i powiedział ze w e65 ten sterownik jest za blisko kolektora i sie przegrzewają połączenia wewnątrz. Polecił mi dodać tam jakaś osłonę która ochroni ten sterownik przed nagrzewaniem.
Jak by ktoś potrzebował to mam na sprzedaż sprawny sterownik, kupiłem go ale stary został naprawiony i ten teraz leży
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pierdu pierdu a gościo Janusz ma wiedze większą niż w BMW.Dla mnie dramat........5 lat latalem e65 545i i nic sie nie dzialo.miała wszystko co najjjj,,ale miała ciężko u mnie.Takie problemy jak piszesz to nie biorą się z niczego.Albo ktoś tam łapy wkładał bez wiedzy,albo po dzwonku są nieszczelności.Nie ma innej opcji.
A oslone to niech ten mechanik sobie zapoda,bo widze że jakiś tępy jest jak brony w styczniu
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez jaro5 ; 11-04-2018 o 20:27
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
To nie mechanik tylko elektronik który zajmuje się naprawą takich sterowników. Nie wiem, nie znam się. Dziele się tylko opinią człowieka który robi takie rzeczy na codzień i wydaje mi się ze wie co mówi
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk