Ja mam pytanie co do wymiany płynu w pompie wspomagania z układem nivo. W jaki sposób spuścić płyn z układu, żeby nie zostały jakieś resztki. Mam w tym momencie jakiś ATF a powinienem mieć chf 11s. Chcę wymienić płyn ale jak spuszczę z przewodu od pompy to reszta płynu zostanie w nivo. Co odkręcić, żeby spuścić płyn również z nivo? Nie chcę aby te dwa płyny się zmieszały.

Edit.

Czekając na odpowiedź na moje pytanie postanowiłem poszukać i popytać w różnych źródłach jak wykonać porządnie wymianę nieodpowiedniego albo starego płynu w układzie nivo. Pewnie się przyda dla innych.

Zaczynamy od wyssania (spuszczenia) płynu ze zbiorniczka. Możemy również nie wykonywać tej czynności. Podnosimy auto na podnośniku a jeszcze lepiej jak mamy kanał. Podnosimy tył auta tak aby koła nie dotykały połogi. Odkręcamy przewody z płynem od siłowników. Czekamy aż płyn spokojnie sobie zleci. Oczywiście cały płyn nie zleci samoczynnie także trzeba mu pomóc. Włączamy silnik i patrzymy jak pompa wypompowuje płyn z układu. W momencie kiedy płyn ze zbiorniczka zniknie a będzie się to działo szybko pompa będzie chodziła bez płynu. Chwilę może pochodzić bez płynu, nic się jej nie stanie, chwila - 15-20sek. W momencie kiedy cały płyn zleci z układu wyłączamy silnik. Oczywiście od włączenia do wyłączenia mija około 20sek. W tym momencie przydaje się kanał... Opuszczamy auto na koła aż siądzie maksymalnie. Wtedy siłowniki wypchają resztę starego płynu z siebie. Następnie zalewamy zbiornik nowym płynem i włączamy silnik. Czekamy aż z przewodów zacznie lecieć zielony czysty płyn jednocześnie druga osoba pilnuje poziomu płynu w zbiorniku. Wyłączamy silnik, skręcamy przewody z siłownikami i odpalamy auto dolewając płynu do zbiornika. Ostatnia faza to odpowietrzanie. Kręcimy kierownicą w lewo i w prawo, ruszamy wajchą znajdującą się przy regulatorze wysokości aby zmusić układ do pracy. Możemy także użyć odpowietrznika przy regulatorze. Po odpowietrzaniu ustawiamy wysokość i po zabawie.

Taki sposób wymiany opisał mi pewien mechanik z bardzo dobrego zakładu specjalizującego się w zawieszeniach nivo. Być może coś pominąłem albo źle napisałem ale tak czy siak myślę, że się wam przyda :D