-
Zaawansowany Użytkownik
Czy da rade jakoś sprawdzić jaki był w oryginale lany olej np. rocznikowo, ewentualnie przy wymianie jaki najlepiej zalać olej żeby wszystko było ok ?
-
Zaawansowany Użytkownik
Sprawdź jaki masz rodzaj przekładni i wszystko będzie wiadomo. :) Jeżeli masz zwykłą przekładnie ze wspomaganiem to czerwony ATF. Jeżeli jest pod przekładnią (przykręcona do niej) mała kostka z gniazdkiem od servotronika to zalej SWAG 6161.
-
Zaawansowany Użytkownik
Ok tak na szybko to z tego co widzę w VIN-ie jest to opcja 216(servotronic), ja takiej nie posiadam czyli mam zwykłą przekładnię.
-
Zaawansowany Użytkownik
-
Zaawansowany Użytkownik
Ok z tego co wcześniej czytałem są dwa rodzaje ATF II mineralny i ATF III syntetyk, jaki najlepiej zalać ?
-
Zaawansowany Użytkownik
Hmmm... Syntetyk to właśnie jest typ oleju do przekładni servotronik. Do przekładni ze zwykłym wspomaganiem powinien być mineralny. Jaki masz teraz olej w zbiorniczku? Gęsty czy rzadki? Da się to odróżnić.
-
Zaawansowany Użytkownik
Według mnie to jest dość rzadki a na dodatek od dłuższego czasu zaobserwowałem że przewody wychodzące od zbiorniczka są dość mocno przypocone, czy zalewając teraz na nowo ATF II mineralnym wszystko wróci do normy?
-
Zaawansowany Użytkownik
To, że się pocą to normalne. Byle by Ci płyn nie uciekał ze zbiornika :)
Ja bym zalał na Twoim miejscu ATF II. Jeżeli to zwykła przekładnia to powinno być ok.
Jak kierownicą Ci się kręci? Lekko? Wspomaganie nie wyje?
-
Zaawansowany Użytkownik
OK dzięki, a co do kierownicy to lekko się kręci, wspomaganie nie wyje, tylko te przewody są mokre od tego płynu. Czyli zalewając teraz ATF II powinno już nic nie lecieć chodzi o płyn?
-
Zaawansowany Użytkownik
Najlepiej jakbyś wytarł do sucha i zobaczył skąd się moczy. Może się moczyć z łączenia przewodu z króćcem zbiornika. Wtedy spróbuj zacisnąć mocniej opaski. Jak wąż pęknięty to wymiana płynu nic Ci nie da. Najważniejsze żeby nie uciekał płyn. Jak nie ucieka to nie martw się na zapas. Podczas wymiany płynu zdemontuj sobie zbiorniczek i umyj. Umyj też w miarę możliwości przewody. To na tyle.
Uprawnienia umieszczania postów