pomoc przy oznaczeniu błędu 285F

Wątek: pomoc przy oznaczeniu błędu 285F

1. uuki89 powiedział/a:

Post pomoc przy oznaczeniu błędu 285F

Siemka, sorki za brak konkretów ale nie mam teraz dostępu do porządnej diagnostyki.
    Wywala mi błąd 285F- mechanizm sterujący zaworów o zmiennej fazie rozrządów- usterka wew. sterownika. Rząd 2
    z tego co zauważyłem to wypadanie zapłonów na zimnym. Orientuje się ktoś co się dzieje ?
    Silnik N62 4.4

2. cursor powiedział/a:
    Błąd dotyczy mechanizmu valvetronic na lewej głowicy.
    Najlepiej byłoby podejść z diagnostyką programami takimi jak DIS lub ISTA. Błąd będzie czytelniejszy
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

3. uuki89 powiedział/a:
    to już jest jakiś trop bo ja myślalem że to o vanos chodzi. Ciekawe co tam się dzieje. Jak uda mi się zdiagnozować to odpowiem. Dzięki!

4. buhhh powiedział/a:
    zdiagnozowałeś już problem? a slychać rozrząd na zimnym silniku?

5. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:

Błąd dotyczy siłownika sterującego Valvetroniciem. Na aucie są dwa. Po jednym na stronę. Zamień je miejscami i zobacz, czy błąd też się zmieni. Jeżeli tak, winowajcą będzie najprawdopodobniej siłownik. Jeżelinie, to opcji jest więcej i trzeba będzie szukać dalej.

Edit:
    Część nr 16 na TYM schemacie.

6. uuki89 powiedział/a:
    problem jest najprawdopodobniej ze sterownikiem valvetronik. są też błędy braku komunikacji CAN z valvetronik. Co ciekawe teraz jak przyszedł mróz to już całkiem auto przestało jeździć, redukcja mocy odrazu po odpaleniu i nierówna praca. Dla sprawdzenia czy to napewno sterownik wyciągnałem go i zagrzałem w garażu do temp pokojowej i spowrotem wsadziłem do zimnego auta. No i wtedy śmiga i nie ma żadnych błędów. Jakieś zimne luty w tym sterowniku czy coś. Jak wymienie to dam odpowiedź czy jest git.
    Ostatnio edytowane przez uuki89 ; 10-01-2016 o 18:59

7. uuki89 powiedział/a:
    pytanie, czy po wymianie sterownika valvetronic na inny używany trzeba coś tam ustawiać/programować ?