Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: [ elektryka] roleta nie dziala

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 750
    A ja wam opowiem o mojej przygodzie z tylną roletą. U mnie wygląda to tak:
    Moja 7 przed liftem z 95r. zakupiłem już z niedziałającą roletą...
    Po naciskaniu przycisku od rolety zero reakcji, jednak było słychać pykanie przekaźników od sterownika (sterownik znajduje się za prawym oparciem tylnego siedzenia, tuż przy dzwiach).

1. Zdjąlem oparcia, wyjąłem półkę i roletę.
    Z góry okazało się że ramiona są pourywane, ale to tylko szczegół bo nic nie działało.
    2. Zdemontowalem napęd z silnikiem, podłączyłem na krótko do aku - Nie działa. Kombinuję dalej
    3. Odkręciłem silnik od napędu, Sprawdziłem sam silnik na krótko - działa. Diagnoza - Zacięty napęd.
    4. Podłączyłem sam silnik z kostką do sterownika aby upewnić się czy reszta systemu jest sprawna. Okazuje się że nie działa. Przekaźniki pykają ale silnik się nie kręci.
    5. Rozebralem sterownik. Okazało się że w steroniku jakimś cudem musiała stać woda i kawałeczek płytki na dole był zaśniedziały i było sporo rdzy i innych paprochów ok. 0,5cm.
    6. Przeczyściłem styki, złożyłem sterownik i EUREKA ku mojemu zdziwieniu zadziałało.

Teraz pozostało tylko naprawić napęd (gdzieś na forum jest jak to zrobić) i dorobić ramiona (to nie jest zbyt skomplikowane) czego jeszcze nie zrobiłem ale myślę że się uda.
    Może ta relacja pomoże wszystkim z tym problemem ja już wszystko rozpracowałem. Pozdrawiam i powodzenia!!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740iA 1999 r.
    Odgrzebię kotleta.
    Ostatnio zachciało mi się złożyć tylną roletę i niestety klops. Jest schowana i za czorta nie chce się podnieść. Po naciśnięciu przycisku podnosi się na ok 4-5cm i się zatrzymuję. Nie towarzyszy temu żaden dziwny dźwięk typu zgrzytanie lub chrobotanie. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie kłopotu?
    Pozdrawiam Jaro

ex 540i 6b
    ex e39 525i
    ex e38 735iA
    ex e39 540iA

Uprawnienia umieszczania postów