Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: TDS - problem z odpaleniem

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Ruda ¦l±ska

TDS - problem z odpaleniem

Witam

Panowie mam nastêpuj±cy problem. Wczoraj rano chcia³em odpaliæ samochód i lipa :(
    Silnik nie chcia³ odpaliæ... mo¿e przy szóstej próbie dopiero siê uda³o. Musia³em nim krêciæ chyba z 10 sekund, ¿eby w koñcu zapali³. Dzieñ wcze¶niej zrobi³em 200 km i nic siê nie dzia³o. Jak ju¿ silnik siê rozgrza³, to pó¼niej pali³ bez problemów. Dzisiaj rano sytuacja siê powtórzy³a. Krêci³, krêci³, ale zap³onu nie by³o. Zapali³ dopiero przy której¶ z rzêdu próbie.

Czy macie jakie¶ podejrzenia, co mo¿e byæ nie tak?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska
    Mo¿e co¶ nie tak ze ¶wiecami ¿arowymi ?? Lub co¶ nie tak z czujnikiem hallla ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008

;)

hmm...a ja was zaskocze ..stawiam na pompe wysokiego ci¶nienia...

jak wiecie sa dwie , jedna wstepna podaje ci¶nienie ok 0,5 a druga w³asnie ta w³asciwa która podaje paliwo na listwe wtrysków jesli ma mniej jak powinna to paliwo przelewa sie przez listwe ale wtryski nie mog± sie otworzyc

polecam zglosiæ sie do Pana sylwek7 celem dok³adniejszego wyjasnienia...

natomiast ja mia³em ten sam problem w mojej serii 5 dok³adnie 530 z 2003 roku

chech³a³ chech³a³ ..az za³apa³..i tak z razu na raz gorzej lub lepiej...zaqjechalem do MCCars kolegi Marcina i co ..po podpieciu pod kompa okaza³o sie rzeczywi¶cie..ze za niskie ci¶nienie na wtryskach

ratunek? tylko regeneracja pompy wysokiego ci¶nienia..i to zanim trza¶nie listwa wtryskiwaczy

Easy

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Easy to jest TDS ,a nie D ,wiêæ nie ma tych pomp ,tylko jest pompa w baku ,ale niskiego cisnienia :) Ja bym sprawdzi³ ¶wiece ¿arowe i czy pompka elektryczna w baku funkcjonuje ile mia³es paliwa w baku ? aa i przed nastêpnym odpalaniem zimnego popatrz czy nie masz powietrza w przewodzie paliwowym który idzie z filtra do pompy wtryskowej :)

Vip Vip Awatar max mt
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Sk±d
    Koszalin
    Stawiam na ¶wiece ¿arowe, niedawno taki sam objaw mia³em w E34 2,5TDS. Wymieni³em i po problemie. Tylko najlepiej kupiæ sprawdzaj±c nr VIN, poniewa¿ sprzedawca skorzysta³ z katalogu, okaza³o siê ¿e sprzeda³ mi 9sekundowe. Po weryfikacji nr VIN powinny byæ 6sekundowe i musia³em wymieniaæ dwa razy :/
    ~~ черный бумер ~~
    Moje BMW - E38 735iA M62 i E39 530d M57
    EX - E30 316i, E34 525i, E32 730iA, E34 525TDS'A

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Ruda ¦l±ska
    Paliwa mia³em prawie pó³ baku, ale sta³em na baaardzo stromej górce (czy to mo¿e mieæ wp³yw)

pozdrawiam

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Mo¿e miec wp³yw :) bo jak jest pompa w baku zepsuta ,to jak jest mniej paliwa to nie chce w³asnie zapalaæ :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    Kiedy¶ przy innym dieselku mia³em podobn± sytuacje jak stawia³em przodem w dó³ podjazdu pali³ po kilku próbach, odwrotnie postawiony pali³ z rana od kopa. Zaworek zwrotny przy wê¿u zasilaj±cym pompê wtryskow± okaza³ siê przyczyn± problemów.

pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Ruda ¦l±ska
    Drog± dedukcji wykluczam awariê pompy paliwa w baku, poniewa¿ gdy silnik w koñcu zastartuje, to z wydechu wydobywa siê ogromna chmura siwego dymu, z czego wniosek, ¿e paliwo by³o podawane... W przewodzie doprowadzaj±cym paliwo do pompy wtryskowej nie zauwa¿y³em b±belków powietrze, wiêc t± opcjê te¿ wykluczam... Stawiam na ¶wiece. Pojutrze jadê do znajomego (specjalista od BMW) i zaczniemy zabawê od wymiany ¶wiec.

Mam nadziejê, ¿e to w³a¶nie bêdzie strza³ w 10.

Oczywi¶cie o powodzeniu, lub niepowodzeniu naszych starañ nie omieszkam napisaæ na forum. Póki co dziêkujê za naprowadzenie mnie na dobry trop.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    znaj±c silnik dosyæ dobrze s± 2 wyj¶cia

1. ¦wiece ¿arowe ale nie powinno to byæ problem jak nie ma -15 stopni 9pomêczy ale nie a¿ tak)

2. Co bêdzie winne to gdy auto stoi d³u¿ej ni¿ 2-3h schodzi z uk³adu paliwo i spada w nim ci¶nienie.
    Objawy: d³ugie krêcenie, odpalaj±c mêczy siê i mocno kopci na czarno przez kilka sekund po odpaleniu mo¿e jeszcze szarpaæ (przerywaæ)

Przyczyna:
    Standardowo ciekn±cy wtrysk steruj±cy, wzglêdnie gdzie¶ jest dziurka na wê¿yku od paliwa albo co¶ w tym stylu ale patrz na pierwsz± przyczynê.

Naprawa:
    Wkrêæ wtrysk na jaki¶ klej mechanik bêdzie wiedzia³ o co chodzi. Módl siê aby wystarczy³o i dzia³a³o i nigdy nie u¿ywaj ¿adnej chemii do czyszczenia wtrysków :D
    Jak siê nie uda czeka Ciê wymiana wtrysku steruj±cego (lub wzglêdnie innego ale zawsze puszcza ten najdro¿szy :()

Napisz pó¼niej co wysz³o ok pozdro
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •