Witam serdecznie,
Pacjent - N62B36.
Problem - stukanie.
Do rzeczy - jaki¶ czas temu zrobi³em autem d³u¿sz± trasê, nie oszczêdzaj±c go jako¶ specjalnie.
Oczywi¶cie nie ma mowy o typowo agresywnej je¼dzie, ale nie by³a to te¿ jazda "na emeryta"
Po wyj¶ciu z samochodu us³ysza³em stuki, które zlokalizowa³em "na szybko" w okolicy ³±czenia b³otnika i drzwi po stronie kierowcy.
Dodanie gazu spowodowa³o ich ca³kowity zanik a¿ do odciêcia zap³onu.
Równie¿ po powrocie na wolne obroty stuki nie wystêpowa³y przez oko³o minutê-dwie.
WA¯NE - stuki nie s± s³yszalne od góry silnika.
Wa¿ne jest, ¿e stukanie jest bardzo nieregularne (zarówno czêstotliwo¶æ, jak równie¿ g³o¶no¶æ).
Po kilku dniach nie dawa³o mi to spokoju, postanowi³em wjechaæ na kana³.
To pozwoli³o mi zlokalizowaæ przy pomocy stetoskopu ich najwiêksze natê¿enie na wysoko¶ci 6/7 cylindra.
Pytanie jednak, czy nie s± one przenoszone.
Przy okazji zosta³a zdemontowana miska olejowa - niestety znalaz³em w niej kilka elementów które nie powinny siê tam znale¼æ.
By³a to z³amana koñcówka szyny napinaj±cej OE 11317533483 (sam zawiniêty nosek) wielko¶ci 1cm.
By³o te¿ mnóstwo igie³ek z jakiego¶ ³o¿yska. W praniu wysz³o, ¿e s± to igie³ki z którego¶ ³o¿yska Valvetronica - którego?
Nie wiem do teraz, mechanik nie zdj±³ jeszcze tych elementów.
Wszystkie te elementy zosta³y z miski niezw³ocznie usuniête.
Czê¶æ igie³ek by³a zgiêta lub rozpo³owiona, na pewno przesz³y przez pompê gdy¿ kilka sztuk zosta³o z³apanych na filtrze oleju.
By³o tam te¿ kilka drobnych opi³ków aluminium.
Filtr zosta³ przeze mnie dok³adnie obejrzany, nie nosi³ ¶ladów przeciêcia/naciêcia, wiêc mogê mieæ 99% pewno¶ci ¿e ¿aden z tych elementów nie dosta³ siê na wa³/panewki.
Mechanik dosta³ listê zadañ polegaj±cych na:
- wymianie kompletu ³o¿ysk igie³kowych na obu wa³kach Valvetronica,
- wymianie szyny/szyn napinaj±cych - przy okazji sprawdzeniu rozrz±du, ewentualnym ustawieniu je¶li zdarzy³o mu siê przeskoczyæ,
- sprawdzeniu ci¶nienia oleju na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku.
Ostatnia czynno¶æ zosta³a wykonana dzisiaj, w tygodniu przechodzi dalej.
Dosta³em informacjê, ¿e pompa na ciep³ym silniku i wolnych obrotach generuje 1.0-1.1bar.
Czy taki wynik jest prawid³owy? Czy mo¿e pompa nadaje siê do wymiany?
Przy okazji - na dzieñ/dwa przed wyst±pieniem stukania zacz±³ siê pokazywaæ komunikat "REDUCE POWER" na pomarañczowym tle, jednak zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika powodowa³o jego zanik.
Ten komunikat wystêpuje w trybie bli¿ej nieokre¶lonym do dzi¶, jednak na komputerze nie wykazuje ¿adnych b³êdów. Dodam, ¿e mimo wyst±pienia komunikatu auto ma nawet teraz moc.
Nie mam jednak dostêpu do INPY/DIS ¿eby diagnozowaæ ten silnik w czasie rzeczywistym.
Co mo¿e powodowaæ takie nieregularne stukniêcia, które momentami s± bardzo s³yszalne, innym razem trzeba siê bardzo uwa¿nie ws³uchaæ ¿eby je us³yszeæ?
Z góry dziêkujê za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem