Szarpanie, przerywanie, falowanie obrotów, charczenie 735i E65

Thread: Szarpanie, przerywanie, falowanie obrotów, charczenie 735i E65

1. pawelkleczew20 said:

Question Szarpanie, przerywanie, falowanie obrotów, charczenie 735i E65

Witam

Mam problem z moją E65. Samochód na zimnym silniku chodzi super, jak rozgrzeje zaczyna przerywać i się dusić przy około 1,5 tyś obrotów, jak załapie 2 i powyżej już idzie normalnie. Myslałem że to skrzynia ale na zimnym zmienia super. Przy stałym dodawaniu gazu obroty zaczynaja falować, po woli poruszają sie w górę. Słychać charczenie (czasami). Nagrałem 2 filmiki.
    Dodatkowo na luzie podczas shodzenia z obrotów zatrzymuje się w kilku miejscach.

Proszę o pomoc lub kontakt do mechanika z okolic Poznania który sobie z tym poradzi. Jest to na prawde denerwujące. Dzieje się tak zarówno na gazie jak i na benzynie. Wymieniony olej, filtry, cewki, swiece. Do wymiany listwy od gazu.

Pozdrawiam !!!

https://www.youtube.com/watch?v=eW2d...ature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=-5p_...ature=youtu.be

2. ManiacDrifting's Avatar

ManiacDrifting said:
    Opcji jest wiele pod kompem są jakieś błędy?

3. pawelkleczew20 said:
    Zadnych błędów, tylko poduszka

4. ManiacDrifting's Avatar

ManiacDrifting said:
    W takim razie na tą chwilę podejrzewam że może to być przepływomierz, spróbuj odpiąć wtyczkę komputer wprowadzi się w awaryjne ustawienia i sie przejedź daj znać czy się coś zmieniło. Ponowne podpięcie może pozostawić błąd który trzeba będzie skasować.
    Zapłon wykluczamy, układ wtryskowy również ponieważ mamy dwa paliwa do dyspozycji, sonda lambda szybko daje o sobie znać więc by wykryło, przepustnica jak i potencjometr gazu też jest szybko wykrywany.
    Zostaje sterowanie kątem i wzbogaceniem mieszanki. Przepływka złe wskazania lub podciśnienia albo nieszczelność.

5. lukassolski said:
    Sorry za of topics ale wie ktoś może jak zakodowac zeby zamiast ilosci litrow w baku byl tak jak na filmiku ilosc pozostalych do przejechania kilometrów.
    Last edited by lukassolski; 03-12-2015 at 08:19.

6. damned1's Avatar

damned1 said:
    Quote Originally Posted by lukassolski View Post
    Sorry za of topics ale wie ktoś może jak zakodowac zeby zamiast ilosci litrow w baku byl tak jak na filmiku ilosc pozostalych do przejechania kilogramów.
    Ilości pozostałych kilogramów się nie da, ale można ilość pozostałych kilometrów :P. Żeby to zrobić, użyj tej samej manetki od przełączania "widoków" na prawym zegarze. Tam są dwa przyciski ;)

7. lukassolski said:
    Mi chodzi o taki widok jak na filmiku "skala" baku i pod spodem pozostałe kilometry. U mnie jest skala podzielona nic więcej.
    Zdjęcie nie mojego auta Ale widać o co mi chodzi.

Sorry za pomyłkę już poprawiłem.
    Last edited by lukassolski; 03-12-2015 at 08:39.

8. damned1's Avatar

damned1 said:
    Tak, dokładnie tak to zrozumiałem. Na manetce od kierunkowskazów masz dwa przyciski. Górnym przełączasz widoki na prawym zegarze: średnie spalanie, chwilowe spalanie, kilometry itd; dolnym przełączasz widoki na lewym zegarze: stan baku, stan baku + ile kilometrów zostało. Tak to działa u mnie. W niektórych autach widziałem dokodowana jest jeszcze prędkość.

9. lukassolski said:
    Tak Masz rację ale u mnie jest tylko duża cyfra ile zostało kilometrów bez skali.
    Trudno dzięki i sorry za odejście od tematu.

10. pawelkleczew20 said:
    Wracając do tematu.
    Dzisiaj pojawił mi się komunikat który też wyskakiwał przed wymianą cewek i świec: Reduce acceleration, hard acceleration may damage catalyser. Have the problem checked by the nearest BMW Service. Dodam że była robiona adaptacja skrzyni i silnika. Jutro sprawdze przepływomierz.