Tommo Nie wiem ch³opie o co Ci chodzi ? Chcesz na si³e bia³e wybieliæ wybielaczem ???
Przeczesz wszystko masz napisane wy¿ej.
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 03-06-2016 o 10:30
To mo¿e przypomnê bo widzê ¿e próbujesz zam±ciæ problem.
Cytat: Tommo teoretycznie tak praktycznie ju¿ nie, sprawd¼ kary poszczególnych oleji , mo¿e byæ p³ynny i lepki ( syntetyk)
Jaki to olej jest p³ynny bardziej lub mniej ? W kartach jak sugerujesz tego nie ma. Mo¿e potrz±sn±æ butelk± na boki ?![]()
Tommo
Ch³opie, Przecie¿ napisa³em ci ju¿ ¿e chodzi³o mi o temperatutê p³yniêcia w temp.''-'' (nie mo¿esz tego poj±æ ?) jak dziecku...
Na przyk³ad mineralne maj± s³ab± a syntetyki lepsz± (nisz±)
Ale mo¿e byæ dobrej , P³ynno¶æi w temp.''-" i Lepki w 100*c jak 10w60 Syntetyk, olej olejowi nie równy.
I na tym zakañczam t± ja³ow± dyskusje z Tob±...
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 03-06-2016 o 11:50
tak naprawdê nie rozumiem ludzi wlewaj±cych 15w40, lepiej lac 5w50 dlatego ¿e ma lepsza p³ynno¶æ na zimno, a w temp roboczej tworzy grubszy film, w³a¶nie poprzez wy¿sze ci¶nienie oleju, przecie¿ nawet na olejach 5w30 pisze fuel economy itp bo s± niskooporowe z racji ni¿szej lepko¶ci = cieñszego filmu = ni¿szego ci¶nienia oleju w temp roboczej. Druga sprawa ¿e nawet taki 5w50 to i tak jest olej minerlany, tylko o w³a¶ciwo¶ciach syntetycznego (HC). W³a¶nie zbli¿a mi sie wymiana oleju i zalewam Lotos Syntetic Plus 5w40, olej ¶miesznie tani a zmieniaj±c co 10 tys nie ma to znaczenia ¿e to hydrokrak, spe³nia norme LL-01 wiêc by³ badany przez specjalistów BMW i na pewno nie jest to jakie¶ g... a przep³acaæ nie ma co
Ostatnio edytowane przez darekbb ; 04-06-2016 o 12:22
darekbb Czyli Ty te¿ widzisz ten parametr tak jak ja tylko Tommo nie widzi![]()
Ja nie jestem ¿adnym znawc± i nawet go nie udaje.
Wy¿ej wklei³em link ze Parametrami poszczególnych oleji i tam jest ten parametr co go nie widzisz (temp. p³yniêcia) (na ka¿dym 5 pozycja)
O ten mi ca³y czas chodzi ¿e minera³y maj± kiepsk± t± warto¶æ i nie polecam ich.
Mo¿e nie zrozumieli my siê... Zakoñczmy nasz± wymianê zdañ w tym temacie bo to chyba nic nie wnosi nowego .