Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 31 do 40 z 99

W±tek: Pytanie odnosnie 740D Czy mogê zalaæ olej 10W40 ?? czy podo³a w zimê ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Edytowa³em...odswie¿ strone. Lej 5w40 a nawet nie wiem czy nie lepiej 10w40. Ca³e te gadki o 0w itd to bajki. Olej wymieniaæ co 10kkm i bedzie wszystko dobrze. 10w40 ma dobry film i nie ¶cieka ze wszystkiego np. po nocy.

Przeczytaj sobie to ca³e i sam wyci±gnij wnioski http://www.wojdas.24x7.pl/download/oleje.pdf
    Ostatnio edytowane przez miro ; 18-01-2016 o 21:57

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E38 M60B40 Manual
    Sk±d
    Mielec
    Cytat Zamieszczone przez MAGIELBMW740D Zobacz posta
    Witam ponownie ,,, Po pierwsze chcialbym podziekowac wszystkim którzy mi pomogli w rozwi±zaniu zagadki migaj±cej kontrolki oleju w mojej e38 740D a szczegolnie bawarczyk88i. Zala³em ten magiczny olej shell helix ultra racing 10w60 i problem kontrolki w koncu znikn±³ tzn je¿d¿ê dopiero na nim tydzien i wyjezdzilem ponad bak paliwa wiec moze za wczesnie nie ma co sie cieszyæ w ka¿dym razie do tej pory ani razu sie nie zapali³a ... Jesli cos sie zmieni od razu bede pisa³ bo forum jak to zazwyczaj bywa w moim przypadku pomaga mi bardziej jak mechanicy ;-)
    Nie ma za co
    Wszystkie tezy podczymuje i nie jestem sam ! Na olejach w50,60 jest wiêksze ci¶nienie, (smarowanie), film, co w naszych silnikach maj±cych spore przebiegi jest jak lekarstwo.
    A je¶li chodzi o zimny rozruch (zima) to mo¿na sprawdziæ temp. p³yniêcia i samemu sobie odpowiedzieæ czy jest wystarczaj±ca...
    Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 19-01-2016 o 16:10

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar darekbb
    Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    E38 730iA 1995
    Sk±d
    Czechowice-Dziedzice
    Cytat Zamieszczone przez bawarczyk88i Zobacz posta
    Nie ma za co
    Wszystkie tezy podczymuje i nie jestem sam ! Na olejach w50,60 jest wiêksze ci¶nienie, (smarowanie), film, co w naszych silnikach maj±cych spore przebiegi jest jak lekarstwo.
    A je¶li chodzi o zimny rozruch (zima) to mo¿na sprawdziæ temp. p³yniêcia i samemu sobie odpowiedzieæ czy jest wystarczaj±ca...
    Im temperatura p³yniêcia jest ni¿sza, tym lepiej, poniewa¿ wtedy zimny olej szybciej siê rozprowadza. Np Pomiêdzy tym który teraz mam Elf 5w50 który ma -36°C
    A np Total Quartz Energy 9000 5w40 -45°C jest róznica 9°C To du¿o zw³aszcza z zimie i jak je¼dzi siê na krótkie odcinki
    Poprzegl±da³em sobie karty charakterystyki i pad³o na Total Quartz Energy 9000 bo róznica w lepko¶ci w 100°C to 18 i 14 czyli nie du¿o, a ja mam termostat 85°C wiêc w upa³y da radê. Tak czy inaczej miro dziêki za linki bo to ciekawe i bardzo przydatne informacje :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E38 M60B40 Manual
    Sk±d
    Mielec
    Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Im temperatura p³yniêcia jest ni¿sza, tym lepiej, poniewa¿ wtedy zimny olej szybciej siê rozprowadza. Np Pomiêdzy tym który teraz mam Elf 5w50 który ma -36°C
    A np Total Quartz Energy 9000 5w40 -45°C jest róznica 9°C To du¿o zw³aszcza z zimie i jak je¼dzi siê na krótkie odcinki
    Poprzegl±da³em sobie karty charakterystyki i pad³o na Total Quartz Energy 9000 bo róznica w lepko¶ci w 100°C to 18 i 14 czyli nie du¿o, a ja mam termostat 85°C wiêc w upa³y da radê. Tak czy inaczej miro dziêki za linki bo to ciekawe i bardzo przydatne informacje :)
    darekbb widzisz sam sobie odpowiedzia³e¶ na pytanie ? Twój Elf 5w50 ma -36°C
    MAGIELBMW740D zala³ tego Shella 10w60 i on ma temp.p³yniecia -45°C o innych parametrach nie wspomnê ...
    I teraz darekbb proszê skomentuj to i twoje poprzednie posty. ???
    A jak chcesz jakiej fachowej porady na temat oleji do v8-mek to podpytaj Radka z Kliniki Bmw czy Wojtka z GROUPE A.I.E to s± ludzie którzy wiedz± chyba wszystko na temat tych silników a nie z neta...
    Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 19-01-2016 o 17:22

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar darekbb
    Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    E38 730iA 1995
    Sk±d
    Czechowice-Dziedzice
    Cytat Zamieszczone przez bawarczyk88i Zobacz posta
    darekbb widzisz sam sobie odpowiedzia³e¶ na pytanie ? Twój Elf 5w50 ma -36°C
    MAGIELBMW740D zala³ tego Shella 10w60 i on ma temp.p³yniecia -45°C o innych parametrach nie wspomnê ...
    I teraz darekbb proszê skomentuj to i twoje poprzednie posty. ???
    A jak chcesz jakiej fachowej porady na temat oleji do v8-mek to podpytaj Radka z Kliniki Bmw czy Wojtka z GROUPE A.I.E to s± ludzie którzy wiedz± chyba wszystko na temat tych silników a nie z neta...
    Myl±ce jest oznaczenie tego oleju (10w60), bardziej by tu pasowa³o 5w60 "normalne" oleje typu 10w40 maj± temperature p³yniecia w okolicy -25°C wiêc gorsz±. Do zwyczajnej jazdy po mie¶cie czy na krótkie odcinki taki olej(10w60) siê jednak nie nadaje, bo zbyt wysoka lepko¶æ tez nie jest wskazana. Co innego jazda np ekspresówk± czy autostrad± z wysokimi predo¶ciami, albo kickdowny na okr±g³o, ale kto tak je¼dzi...
    Ostatnio edytowane przez darekbb ; 19-01-2016 o 18:40

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    E38 M60B40 Manual
    Sk±d
    Mielec
    Tak jak pisa³em olej - olejowi nie równy ... Temat rzeka___

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Witam ponownie ,,, Po pierwsze chcialbym podziekowac wszystkim którzy mi pomogli w rozwi±zaniu zagadki migaj±cej kontrolki oleju w mojej e38 740D a szczegolnie bawarczyk88i. Zala³em ten magiczny olej shell helix ultra racing 10w60 i problem kontrolki w koncu znikn±³ tzn je¿d¿ê dopiero na nim tydzien i wyjezdzilem ponad bak paliwa wiec moze za wczesnie nie ma co sie cieszyæ w ka¿dym razie do tej pory ani razu sie nie zapali³a ... Jesli cos sie zmieni od razu bede pisa³ bo forum jak to zazwyczaj bywa w moim przypadku pomaga mi bardziej jak mechanicy ;-)
    Nie nazwalbym tego rozwiazaniem... predzej odepchnieciem sprawy na pozniej...
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    740
    Sk±d
    Gorzów
    BOSS a czego chcesz jeszcze szukac w temacie ... ????? Olej NOWY filtr oleju Z serisu BMW pompa oleju NOWA , cisnienie DOBRE rozrz±d NOWY+wszystkie uszczelniacze nowy SMOK pompy , Ch³odnica oleju NOWA, ci¶nienie na t³okach idealne o kosztach wole nie wspominaæ bo oczywiscie do 740d nie ma zamienników i wszystko zamawia³em w serwisie BMW ,, silnik w dobrej kondycji na niczym nigdy nie oszczêdza³em bo zazwyczaj ¿le sie na tym wychodzi zadnych oznak typu kopcenie czy ubytki oleju od wymiany do wymiany równe stany ¿adnych dolewek .. Auto w stanie bdb stan jak i przebieg sprawdzany w serwisie BMW Szczecin 383000km i mysle ze jeszcze pochodzi bo to stary prosty doby pojazd :D

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    A co powiecie na takie w³a¶ciwo¶ci ???? Dobre czy z³e i na jakie warunki????
    Klasa lepko¶ci
    SAE J 300
    10W-40
    Gêsto¶æ w temperaturze 15°C ASTM D1298 0.862
    Lepko¶æ w temperaturze 100°C ASTM D445 15,0 mm²/s
    Lepko¶æ w temperaturze 40°C ASTM D445 102,5mm²/s
    Wska¼nik lepko¶ci ASTM D2270 153
    Temperatura p³yniêcia ASTM D97 -36°C
    Temperatura zap³onu ASTM D92 228°C
    TBN ASTM D2896 10,4mg KOH/g

Orygina³ tekst https://www.motul.com/system/product...pdf?1429020332

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    BOSS a czego chcesz jeszcze szukac w temacie ... ????? Olej NOWY filtr oleju Z serisu BMW pompa oleju NOWA , cisnienie DOBRE rozrz±d NOWY+wszystkie uszczelniacze nowy SMOK pompy , Ch³odnica oleju NOWA, ci¶nienie na t³okach idealne o kosztach wole nie wspominaæ bo oczywiscie do 740d nie ma zamienników i wszystko zamawia³em w serwisie BMW ,, silnik w dobrej kondycji na niczym nigdy nie oszczêdza³em bo zazwyczaj ¿le sie na tym wychodzi zadnych oznak typu kopcenie czy ubytki oleju od wymiany do wymiany równe stany ¿adnych dolewek .. Auto w stanie bdb stan jak i przebieg sprawdzany w serwisie BMW Szczecin 383000km i mysle ze jeszcze pochodzi bo to stary prosty doby pojazd :D
    Domyslam sie ze nie oszczedzasz na aucie gratuluje postawy :) mimo to zalanie po prostu gestszego oleju nie jest rozwiazaniem (no moze chwilowym- dlatego napisalem o przesunieciu sprawy na pozniej) tej przypadlosci, jakbys do oleju uzywanego w tym silniku wczesniej nalal zageszczacza czyt motodoktor, to tez byloby to "rozwiazaniem"? czy moze jednak pospolitym "przypudrowaniem pryszcza"?

Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 06-09-2013, 10:58
  2. [elektronika] Czy mo¿na od³±czyæ akumulator na zimê?
    Przez daber w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 13-02-2012, 09:16
  3. Olej valvoline 10w40 czy 5w40...
    Przez dOOm_PL w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 12-04-2011, 21:18
  4. Czy zalaæ m30b35 syntetykiem 5w40 ???
    Przez LOCHA88 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07-04-2011, 08:19
  5. Odpowiedzi: 53
    Ostatni post / autor: 23-11-2007, 22:16

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •