Przecie¿ mówimy o ci¶nieniu na ciep³ym to co za ró¿nica czy jest 5W, czy 20W. Te liczby odzwierciedlaj± parametry na zimnym.
Ch³opaki pamiêtajcie, ¿e lepko¶æ i gêsto¶æ to dwa ró¿ne parametry oleju, ale oba maj± wp³yw na ci¶nienie. Ciecz mo¿e byæ gêsta i w ogóle nie lepka.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 02-06-2016 o 13:45
pozdrawiam Bartek
Jak i odwrotnie ''wodnista'' i lepka jak w niektórych syntetykach.
To nie zmienia faktu ¿e bym nie zala³ takiego gêstego oleju i je¼dzi³ bym na nim ca³y rok.
Tu chodzi o olej do jazdy... A autorowi tematu odradzi³ bym dalsze zmiany oleji na inne, bo tu raczej nie w tym problem...
MAGIELBMW740D Tak jak pisa³em wy¿ej zmieñ filtr jeszcze raz na nowy (markowy)
Zmierzy³ ci¶nienie ,ale nie po ³ebkach tylko solidnie ,niech go¶æ troszkê poczeka,czy nie ma chwilowych spadków ci¶nienia...
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 02-06-2016 o 14:19
Tommo Karta charakterystyki oleju, tam masz wszystko jak na tacy podane.
Problem ¿e szukam i nie widzê takiego parametru
Przyk³adowa charakterystyka oleju Mobil 1 0W40
Mobil 1 ESP 0W-40
Lepko¶æ kin., ASTM D 445
cSt w temp. 40ºC 73
cSt w temp. 100ºC 13.2
Popió³ siarczanowy, w%, ASTM D 874 0.8
Fosfor 0.08
Temp. zap³onu, °C, ASTM D 92 234
Gêsto¶æ w 15°C, kg/l, ASTM D 4052 0.845
Ca³kowita liczba zasadowa (TBN) ASTM D 2896 7.8
MRV w temp -30ºC 26400
Wska¼nik lepko¶ci 176
Lepko¶æ HTHS, mPa•s w temp. 150ºC, ASTM D 4683 3.76
Sorry ale ja tam nigdzie nie widzê wska¼nika p³ynno¶ci.
Dalej podtrzymujê swoj± wypowied¼, ¿e p³ynno¶æ wynika wprost z lepko¶ci oleju.
I teraz jakby¶ do tego dorzuci³ parametry Mobila mineralnego, na przyk³ad Delvac 15W-40.
Lepko¶æ i gêsto¶æ wiêksza, zatem ci¶nienie w tej samej temperaturze w tych samych warunkach wiêksze.
Oczywi¶cie olej olejowi nie równy i mo¿na znale¼æ jeszcze bardziej lepki i gêsty minera³ i wtedy ci¶nienie wzro¶nie jeszcze bardziej.
Je¿eli chodzi o zastosowanie oleju mineralnego, je¿eli jest dobry i czê¶ciej wymieniany mo¿na go laæ do ka¿dego silnika, patrz instrukcja obs³ugi chocia¿by wy¿ej wymienionego e38.
Nie wiem czy wiecie, ale silnik MB OM602, ma te same szklanki hydrauliczne co M60 i masa innych nowo¿ytnych silników, a fabrycznie wychodzi³ z olejami mineralnymi 20W40, a to jeszcze jest silnik diesla.
Oczywi¶cie nie uwa¿am, ¿e oleje mineralne s± lepsze od syntetycznych, szczególnie w naszym klimacie, ale je¿eli kolega nie chce rozbieraæ silnika i szukaæ przyczyny to pozostaje mu utrzymaæ sensowne ci¶nienie innymi metodami. Jednak¿e nadal uwa¿am, ¿e problem nie tkwi w niczym powa¿nym, trzeba rozbieraæ i czy¶ciæ.
Sam je¿d¿ê we wszystkich autach na syntetycznych olejach Valvoline.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 02-06-2016 o 15:39
pozdrawiam Bartek
Tylko pytanie podstawowe czy ten minera³ przy <100 stopniach bêdzie mia³ wy¿sze ci¶nienie od syntetyka? ¦miem twierdziæ, ¿e nie.
Nie wiem co¶ to wklei³ bo po tych hieroglifach trzeba siê domy¶laæ ?
NIE Wska¼nik P³ynno¶ci TYLKO Temperatura P³yniêcia...!
Przyk³adowe karty by³y ju¿ wklejane w tym temacie , ale proszê http://www.autocentrum.pl/forum/olej...ych-391393281/
Tommo Ja¶niej...
Mi chodzi o olej ¿eby by³ P³ynny w temp.- , i lepki w temp.100*c
Porównuj;
P³ynno¶æ temp. -
Wska¼nik lepko¶æ
Lepko¶æ 100*c
Minera³ bêdziê mia³ wysok± lepko¶æ (ogóln±) ale niestety nisk± w 100*c. A jak tam bêdzie niska to i ci¶nienie leci...
Gêsto¶ci w 15*c syntetyki maj± podobne, minera³y nie biorê pod uwagê bo w zimie te¿ trzeba je¼dziæ a temp.p³yniêcia maj± s³abe.
Przeczytaj ca³y temat o co chodzi i dlaczego autor tego tematu zala³ 10w60 shell....
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 03-06-2016 o 01:11
ale g³upoty wypisujecie, do niedawna by³y przepychanki syntetyk vs. pó³syntetyk, a teraz mineralny...
smaru od przegubów napchajcie - bêdzie jeszcze ciszej....