No tak, ale po co lać olej który jest przeznaczony głownie na tor i do pałowania, który ma dodatkowo wieksza gestość na zimno? Moim zdaniem opytmalny wybór to będzie 5w50 - lepsza płynność na zimno , a na upały i tak wyższa lepkość od 40-ki. Polecam Elf który mam wlany - nie bierze ani grama, a nie wiem nawet co było wcześniej wlane.
darekbb Olej olejowi nie równy 10w60 ma większą gęstość (lepkość ) na gorącym a nie na zimnym więc ciśnienie oleju będziesz mia wyższe.
Prosze;
Shell Helix Ultra Racing 10W-60
SAE: 10W-60
API: SJ/CF
ACEA:A3/B3/B4
Gęstość 15 st.C: 0,845
temp. płynięcia: -45
temp. zapłonu: 218
Wskaźnik lepkości: 183
lepkość w 100 st. C: 24,6
lepkość w 40 st. C: 163
TBN: ?
Oleje 10w60 są olejami peni syntetycznymi seri Pro i zalewając je masz pewność że nic sie nie stanie jak i na zimnym jak i na gorącym .
darekbb zwróć uwagę na tem. płyniecia i porównaj sobie z olejami 5w40 są podobne .
A to mój temat dotyczący tych oleji ;http://7er.pl/showthread.php/43802-O...mat-oliw-10w60
Jezdziem za różnych olejach i mierzyłem za nich ciśnienie w moim m60 i najlepiej wypadł 10w60
Co do autora tematu MAGIELBMW740D masz za niskie ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, zalej olej w wyszej lepkości czyli w50/60 na tych olejach będziesz miał wyższe ciśnienie
I nie bać sie oleji 10w60.
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 01-12-2015 o 13:25
I obowiązkowo oryginalny filtr oleju moim zdaniem.
edit:
oringi dwa małe i duży też
Ostatnio edytowane przez Antek ; 03-12-2015 o 18:16
Bawarczyk88i przekonałeś Mnie ,, byłem wczoraj sie dowiadywać za ten olej u znajomego po zniżkach schell 10w60 145zł 4L x 2 = 290zł olej + filtr oryginalny BMW 50zł w sewisie czyli 350zł wyjdzie i myśle że nie ma tragedii ?? ,,, w nst tyg zaleje tego 10w60 i zobaczymy jaki bedzie efekt oby w silniku nic sie nie stało tego sie troche obawiam V8 DIESEL troche kosztowny ;-) jak juz troche polatam na tym oleju napisze jak efekty z góry dzieki za podpowiedzi ,,
Będzie Pan Zadowolony ;)
bawarczyk88i polatałem troche po sklepach ze specyfikcją którą podałeś i w tej rubryce wymieniłeś olej o symbolu API: SJ/CF ?? szukalismy go na wszystkie sposoby i nie ma takiego ale są z symbolem API: SM/CF lub SC/CF i ten własnie zamówiłem SHELL HELIX ULTRA RACING 10 W 60 SC/CF ,,,, Czy ten symbol sie czymś różni ? nawet na stronie szell helix nie posiadają oleju o symbolu jaki podałeś .. ??
Temat jest ważny, jakie masz zmierzone ciśnienie oleju teraz?
Ostatnio temat przerabiałem w VW 1.8T, castrola ktoś zalał 5W40 i na jałowych 0.5 5k obrotów 2bary. Zmiana na Motul 5W50, jałowe 3, wyżej aż do 5 i przelew. Silnik oryginalnie 185 kkm przebiegu.
Olej, olejowi nie równy, zrzuć jeszcze miskę i wyczyść smok, to też ważne, szczególnie w dieslu. Po wymianie też zmierz ciśnienie, a nie polatam trochę i zobaczę. Czujniki w BMW są generalnie na 0.5 bara, jak będziesz przy obciążeniu i obrotach 2k jeździł na ciśnieniu nieco powyżej 0.5 bara to długo nie pojeździsz.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-01-2016 o 16:29
pozdrawiam Bartek