Ok jutro rano to zrobie ..
Ok jutro rano to zrobie ..
Może tak być ,że rano bedzie juz ok . Kumplowi w E38 juz tak pare razy się stało.
Ja do swojej 740d nie mogę zalać tego oleju MOTUL ? Co o tym myślicie ? Kontrolka w bardzo dużych upałach delikatnie jakby chciała znowu zacząć mrygać .. ?? nie wiem co mam robić ??
To Mruga czy nie mruga ???
Na tym Motulu na bang będzie mrugać ja się nie palić ( porównaj lepkość w 100*c i w ogóle resztę) jak ten olej co masz Ci nie pomógł to wątpie czy jakikolwiek Ci na to pomoże...
Możesz zmienić mu filtr oleju ( może dużo zebrał)
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 02-06-2016 o 10:45
Dokładnie ....zmień filtr. Mann albo knecht ...nic innego.
Ostatecznie możesz zamienić olej na mineralny, ale z wysokiej półki. Tylko w dieslu przydałoby się taki olej wymieniać co 5 tyś ze względu na sadzę. Różnica między minerałem, a syntetykiem to około 1 bar, więc akurat da Ci to dużo.
Hydroregulatory też się nie poddadzą to mit, który krąży tu i tam.
Mierzyłeś to ciśnienie w końcu, czy tylko na czujniku polegasz. Jak wzrasta wraz z obrotami?
Oczywiście dobrze by było znaleźć, gdzie to ciśnienie ucieka, bo wątpię, żeby to było coś poważnego. Nie dość, że silniki BMW pancerne z tamtych lat to tutaj masz jeszcze diesla, wał korbowy ciężko podnieść w pojedynkę :)
pozdrawiam Bartek
ttrol 1 bar na minerale ???
Na shellu przy 100* ma lepkość 23 mm2/s , na mineralnym na zimnym może mieć wyższe ciśnienie oleju ale nie na gorącym ? (choć mogę się mylić)
Ja bym nigdy nie zalał mineralnego zwłaszcza do diesla.
W przypadku MAGIELBMW740D zamknął bym temat oleju (zmień ten filtr na nowy)...
Ps. nie wiem czy mam dobre info. ale kontrolki ciśnienia oleju, zapalają się poniżej 0,5 bara...
MAGIELBMW740D zmierz ciśnienie.
Ostatnio edytowane przez bawarczyk88i ; 02-06-2016 o 12:32
Nie tylko lepkość, zobacz jaka jest różnica gęstości. To jest clue różnicy między minerałem, a syntetykiem, lepkość to tylko kosmetyka na ciepłym. Różnica ciśnienia sprawdzona na moim OM602, syntetyk to 5W50 Valvoline Racing, na takim jeżdżę. Minerał to był również Valvoline VR1 mineral 20W50. Lepkość mają podobną, a gęstość już nie.
pozdrawiam Bartek
Przecież lepkość oleju odzwierciedla jego gęstość. Druga sprawa, to minerał za wzrostem temp. znacznie bardziej traci lepkość niż analogiczny syntetyk.