OK, znalazłem. Ciekawił mnie temat, dlatego pytam. Na stronie 63 jest ładnie opisane krok po kroku jak przeprowadzana jest regeneracja w silnikach VW: http://www.natef.org/natef/media/nat...-0-tdi-ssp.pdf
OK, znalazłem. Ciekawił mnie temat, dlatego pytam. Na stronie 63 jest ładnie opisane krok po kroku jak przeprowadzana jest regeneracja w silnikach VW: http://www.natef.org/natef/media/nat...-0-tdi-ssp.pdf
To zapytam inaczej czy to że mam wycięty DPF wpływa na to że mam błąd przepustnicy? a może koleś co mi usuwał coś zrobił nie fachowo w komputerze silnika i to przez to???
Boje się że wydam kupe kasy na to a błąd będzie nadal
Odepnij całkiem wtyczkę przepustnicy i sprawdź jak się zachowuje. Ja kilka razy takie próby przeprowadzałem i odpięta przepustnica nie wpływała jakkolwiek na to, czy auto paliło lepiej, czy gorzej. Jedynie zatrzymanie silnika było bardziej niespokojne.
Jak ciężko pali, to bym patrzył bardziej gdzieś czy na przewodach nie ma nieszczelności (u mnie jeden przewód metalowy puszczał i musiałem chwilę dłużej zakręcić), może filtr paliwa po wymianie gdzieś łapie powietrze, a może wtryski... Przyczyn może być kilka. Ja miałem powypalane wszystkie świece i padnięty sterownik, a mimo to auto paliło bez zająknięcia. Gdybym komputerem się nie wpiął, to bym nie wiedział, że wszystko popalone.
Nie. Ja mam usunięte klapki i nie mam błędu przepustnicy.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 24-04-2016 o 18:41
Dzieki HTN za konkretne podpowiedzi :D
Panowie czy błedy z przepustnicy mogły zostać spowodowane pozostałymi błedami ? Myśle ,że je wszystkie dobrze rozkodowałem. O co by chodziło z tymi błedami. Autko złapało na krótko problem ale po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wróciło do normy. Dodam tylko ,że 2 kilometry przed problemem były przedmuchiwane hamulce sprężonym powietrzem. Nie wiem czy to wiązać w jedną całość.?
Ze sterownika DME :
2750 położenia przepustnicy Controller-zaciął się krótko
2751 położenia przepustnicy Controller-zaciął się na stałe
Ze sterownika DSC :
5F02 - Czujnik prędkości koła (ale jakiego koła? Zamachowego czy normalnego koła ?)
Ze sterownika EMF
6040 - DSC INTF EMF S1 (tego nie wiem o co kaman)
Może ktoś pomóc o co by chodziło ?
Ostatnio edytowane przez miro ; 09-05-2016 o 12:54
A masz po angielsku/niemiecku te błędy?
Tylko to
Z modułu DSC : 5F02 Status DME: internal Error DME
Z modułu EMF : 6040 - DSC INTF EMF S1
Niestety z DME ,czyli 2750 i 2751 tylko z diagnozy totalnej sczytałem . Nie wszedłem w moduł DME Moje niedopatrzenie :(
Spoko. Miro ważne jest, żebyś jednak podawał pełne treści błędów. Tam są też wtedy informacje kiedy błąd wystąpił i można w ten sposób zobaczyć, czy wystąpiły jednocześnie, albo czy np jeden spowodował drugi.
2750, 2751 się same tłumaczą. Brzmią jak jakieś mechaniczne zblokowanie przepustnicy.
połączyłbym z5F02 Wheel-speed sensor, generalPełny opis 6040 znaleziony gdzie indziej:6040 - DSC INTF EMF S1
ostatnia linia znaczy: zwarcie lub zanik sygnału. Nie wiem jak czyściłeś te hamulce, ale hipotetycznie sprężone powietrze może naruszyć w jakiś sposób przewód czujnika DSC (dochodzi do piasty od jej wewnętrznej strony).6040:
DSC INTF EMF S1
Error will cause a warning light
Error is not currently present
Test conditions have been completed
Short circuit or signal interruption
Mam tak
6040 DSC INTF EMF S1
Error counter: 1
Logistic counter : 40
Mileage 266024 km
EMF Button pressed 0.00 0/1
HW release loosen 1.00 0/1
HW release tighten up 0.00 0/1
DSC P tighten up 0.00 0/1
CLAMP 15 ON 1.0 0/1
EMF low voltage 0.00 0/1
motor direction of rotation stands 0-n
EMF Button S1 on 0.00 0/1
EMF BUTTON BECAME PUSHED 0.00 0/1
U from above 1.00 0/1
Drive off 0.00 0/1
Battery Voltage (KL30) break in recognized 0.00 0/1
start-up recognizet 0.00 0/1
CAN_st_wr_rls Loosen allowed 0-n
DSC_ST_INTF_DSC_EMF no comfort function possible 0-n
DSC_ST_RCPT_DSC_EMF OKAY 0-n
DSC_ST_SHFT_RQ_BRG no break pressure request 0-n
EMF_ST_DCRN_BRP_TAR_EMF Not requestfor teching the stop position 0-n
DSC_ST_ABS Beckslide level 0-n
DSC_ST_DEAC_CFFU Comfort-function possible 0-n
DSC_ST_WR_RLS Loosen allowed Activate not allowed 0-n
DSC_ST_DCRN_AVL neither request 0-n
Battery Voltage (KL30) Voltage 14.40 volt
A ten drugi to tak
5F02 Status DME: internal Error DME
Error counter: 1
Logistic counter : 33
Mileage 266024 km
Fahrzeuggeschwindigkeit 29.56 km/h
ACB 0.00 0/1
HBA 0.00 0/1
ECD 0.00 0/1
EMF 0.00 0/1
DSC 0.00 0/1
ABS 0.00 0/1
BLS 0.00 0/1
ASC 0.00 0/1
No mathing error sympton
Test conditions fulfilled
Error not present now,but already stored
Error would cause a warning lamp to light up
Error code : 5F 02 A0 01 21 81 E5 01 D9 00
Kurcze,50 minut mi to pisanie zajęło . Muszę sie nauczyć zdjęcia wrzucać.
Przepisałem wszystko co było przy tych dwóch błędach. Te dwa pozostałe nie otwarłem tylko w diagnozie totalnej.
Czy to wszystko co przepisałem wniesie coś do wyjasnienia sprawy ?