Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Renault Magnum - czyli szafa na kolach - szykowanie auta dla siebie.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D
    Aaa czaje z ta folia. Juz sie douczylem :)

Mam jednego macka ale troche nowszego. Foto nizej. To moje pierwsze ciagniki. Magnuma mack 440 i skakanka 440. Smigaja na kraju i z sentymentu ich nie sprzedam chyba nigdy... obie maja po niespelna dwie banki przelotu. Renowka i skania u mnie to ten sam poziom awaryjnosci i spalania.

Niezla historia z tymi 560 w gb. Wklejaj foty.

Zaawansowany Użytkownik Awatar rexman
    BMW
    e31

No, sprzęcicho masz konkret!

Spędziłem ponad 20 lat za kierownicą, więc "zaliczyłem" chyba wszystkie marki ciężarówek ogólnie znanych w Europie. Scanię cenię za niezawodność i oszczędność.
    Magnum cenię przede wszystkim za komfort.
    Niestety, dawno "wypadłem z obiegu". Marzenie o własnej ciężarówce legło w gruzach, gdyż zdrowie zostawiłem gdzieś na autostradach. Po prostu... prawo natury - słabszy ginie.
    Mój podpis nawiązuje do ostatniego zdania...

A oto jeden z krótszych epizodów mego życia, najmilej wspominany.

Letnim wieczorem na terminalu... - Świecko. (Zdjęcie troszkę rozjaśniłem).

Zimą na parkingu pod domem. Ta nieregularna ciemna plama na ziemi, to... czarny piesek.

Zdjęcie z balkonu.

Zostań dawcą szpiku kostnego... dkms.pl

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D
    Super fotki w klimacie "tamtych lat". Bardzo mi sie podobaja. Fajny solidny mack. W moim dxi nie ma takiego srolika obrotowego a szkoda. W tej starszej mam i fajna to sprawa jest.
    Szkoda ze wypadles z obiegu ale znam mnustwo takich osob gdzie niestety lata za kierownica odbily sie na zdrowiu i siedza teraz w domu. Takim przykladem jest moj tata. Z tym ze on ma dalej firme transportowa ale juz bardzo zadko jezdzi sam.

Wracajac do tematu rurka juz na aucie. Ledy dzialaja :) sama rura dupska nie urywa ale glowne jej zadanie to mocowanie na obrysowki. jutro robie obrysy boczne miedzy kabina a reszta karoserii. Jak skoncze boki to pstrykne fotke.

Slabo z czasem bo mam awarie manka - przekladnia do wymiany i musze to ogarnac bo zaladowany na norwegie jest...
    pzdr.

P.s autobus na ostatniej fotce przy magnumie wyglady jakby byl taki maly ze moglby wjechac do srodka na naczepe :)
    Ostatnio edytowane przez pokolacji ; 06-12-2015 o 23:20

BMW
    e31

Dzięki!
    Nie ma pośpiechu. Jak to mówią, najpierw obowiązek, później przyjemność.

Co do ostatniego zdjęcia, to jest jeszcze kilka szczegółów nie związanych z tematem, ale jeden zasługuje na uwagę...
    Moje szefostwo uwielbiało markę Renult... w dolnym lewym rogu stoi jeszcze jedno Renault, tyle że osobowe tzw. 11. Też na angielskich blachach. Zaoferowali mi go w dobrej cenie.
    Przyjechałem nią na kołach z GB.

Nie było czasu jeździć. Sprzedałem na części.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Rexman, świetne zdjęcia.Z którego dokładnie roku są? Masz jakieś jeszcze?:)

BMW
    e31

Dzięki impex !
    Jeszcze kilka fotek mam z "tamtych" lat. Jeśli kolega pokolacji pozwoli, to coś dorzucę.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D
    rexman ja tez chetnie poogladam fotki. Wklejaj smialo.
    Fotka z postepow:

Doświadczony Użytkownik Awatar prezE32s
    BMW
    Było 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Zdjęcie na terminalu w Świecku świetne, do okoła stare Volva, Many itp, a tu taka Magnumka. Na tamte czasy musiała urywać jaja :)

BMW
    e31

Bardzo ładnie się prezentuje ta rurka. Nie za gruba. Właściwie, to innych nie widziałem.
    Światełka też się ładnie komponują.
    Teraz by się przydała na dach, ale grubsza, lekko opadająca... jak w Volvo, Scanii.
    I na niej rząd halogenów...

Aha... wspomniałeś o bocznych osłonach. Nie wiem jak w tych nowszych, ale w starszych modelach były bardzo delikatne. Nie wolno było się o to zaprzeć, chcąc odciągnąć np. zabezpieczenie naczepy.

Miałem okazję kiedyś siedzieć w nowszej Magnumce (takiej jak Twoja), ale z zewnątrz szczegółom się nie przyglądałem. Ten górny spojler, do którego masz przymocowane fanfary, jest chyba jakiś wyższy...

To lustro nad przednią szybą ładnie zamontowane. Pewnie ori.

Nie widzę anteny od CB... nie masz radia jeszcze?
    W starszych modelach o ile dobrze pamiętam, antenę montowało się do lustra zewnętrznego niemal plug&play.

impex , fotki które zamieściłem są krótko sprzed 2000r.
    prezE32s , no tak się złożyło, że stanąłem wśród "weteranów".
    Ale wśród kierowców taka Magnumka rzeczywiście robiła piorunujące wrażenie. Ale to tylko wtedy, jak któryś się kapnął z czym ma do czynienia. Co prawda litery MACK z przodu było widać jak byk, ale nie każdy wiedział z czym to się je.
    Pewnie myśleli, że to tylko ozdoba, albo że to tak symbolicznie z sentymentu do amerykańskich ciężarówek.
    Prawdę mówiąc, szefowie mieli jakąś słabość, bo byli tam na wakacjach i przywieźli te ori emblematy MACK.
    W Niemczech jak tankowałem, to czasem jakiś Niemiec podchodził i podziwiał mówiąc: mek, mek...

Ogólnie Magnum nie było objawieniem, bo już od kilku lat je produkowali.

Natomiast słyszałem od kolegów, że w Niemczech specjalne kursy były prowadzone dla kierowców mających zasiąść za kierownicę tego modelu.
    Że niby mieli bardzo uważać na łukach i zakrętach, bo kabina samopoziomująca, a ładunek na naczepie już nie i może dojść do tragedii.
    Tacy kierowcy uważali się za elitę. Jak gdzieś się mijali na drogach, to się pozdrawiali... Co w IRL jest normą wśród wszystkich kierowców.

Nawet miałem okazję być delikatnie zignorowanym przez jednego (Polaka jeżdżącego u Holendra), który jako jeden z pierwszych dosiadł Magnum w tamtych czasach.
    Hm... jak to niektórym niewiele potrzeba, by słoma wyszła z butów.

Natomiast ogólnie nowych ciężarówek przybywało z roku na rok. Szczególnie w dużych firmach transportowych. Ale nigdy nie spotkałem drugiej 560-ki poza naszą firmą.

Jednak już od 2000r. na drogach zachodniej Europy co raz częściej zaczęły się pojawiać MAN'y 600 KM.
    A i Volvo nie chciało zostać w tyle. Nagle wyskoczyli z dużymi pojemnościami i doszli chyba do 710 KM. Widziałem we Włoszech w 2000r.
    Scania też zaczęła nadrabiać zaległości...

A teraz obiecane moje fotki...
    Takie były moje początki (początek lat 90') na dużych ciężarówkach:

Typowe barwy dla firm z Danii... dość ciekawy egzemplarz. Praca silnika niesamowicie aksamitna. Koła mocowane na klamry, jak w Kamazie. Możliwe, że jeździł gdzieś do Arabów wcześniej. Tam limit ładowności jest dużo większy, niż w Europie.
    A im więcej kół, tym więcej można przewozić. Dlatego w naczepach najczęściej mają bliźniaki.

Biedak uchował się do dziś. Stoi i rdzewieje. Później dorzucę fotkę. Gadałem z byłym szefem. Ma zamiar go chyba sprzedać do Niemiec jako klasyka.

W końcu przyszedł czas na zmianę "barw"...
    Scania jak widać 113-tka, wówczas niemal nówka rocznik 95'.

Parking na przejściu granicznym Oldenzaal, Holandia/Niemcy.

W porcie Sheerness (Anglia). Volvo FH 12 również nówka.
    Chwilowo dosiadłem, po koledze na urlopie.

To była "super firma!" Najstarsza ciężarówka miała 3 lata!
    Będę ją długo wspominał. Niekoniecznie dobrze.

Jeszcze gdzieś kilka fotek mam, ale muszę poszukać. Trzeba je będzie zeskanować...
    Ostatnio edytowane przez rexman ; 09-12-2015 o 19:40

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Podobają mi się takie starsze ciągniki jeszcze na czarnych tablicach rejestracyjnych.Jakoś robią na mnie wrażenie:)
    Kolejny raz świetne fotki.