Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: D³awi na zimnym, ale jako¶ dziwnie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar trajano
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E38 740i (m62b44) (5hp30) LPG
    Sk±d
    Sosnowiec

Post D³awi na zimnym, ale jako¶ dziwnie.

A wiêc sytuacja wygl±da tak.

Pacjent: Staru¶kie BMW e38 z silnikiem 4.4 ( m62b44 ) z roku 1998 pozbawione katalizatorów. Instalacja LPG to KME GOLD z wtryskami MagicJest zamontowana w 2008 roku. Na kolektorze ss±cym za³o¿one dysze ale jako¶ dziwnie, bo 7 jest nawierconych pod identycznym k±tem i w identycznym miejscu (od strony grodzi), ale jedna (nad 8 cylindrem) jest nawiercona od strony przodu auta i ma bardziej ostry k±t. Zreszt± ostatnio okaza³a siê do¶æ lu¼na i pozwoli³em j± sobie wkrêciæ ponownie, uszczelniaj±c gwint odrobin± uszczelki w p³ynie.
    Reduktor po wymianie membran w zesz³ym roku.
    Kilka tygodni temu wymieni³em uszczelki kolektora ss±cego, czujnik temperatury, wyczy¶ci³em te¿ silniczek krokowy oraz wymieni³em padniêt± sondê lambda.

Objawy:
    Po resecie komputera silnik na zimno chodzi jak z³oto. Zarówno na gazie jak i benzynie. Ostatnio jednak po uruchomieniu zimnego silnika auto nie reaguje na gaz, a po wci¶niêciu i poczekaniu chwili nagle wyrywa do przodu, strzelaj±c sobie z rury. Po prze³±czeniu na gaz auto chodzi idealnie, przy¶piesza elegancko a spalanie jest idealne. Po prze³±czeniu ciep³ego silnika na benzynê auto równie¿ chodzi idealnie.
    Wczoraj zrobi³em ma³y "eksperyment". Zimny silnik rano, auto jak ostatnio niespecjalnie chce jechaæ, nie zbiera siê i nagle startuje prychaj±c z rur. Gaszê wiêc silnik (jeszcze nie rozgrzany) i w³±czam po kilku sekundach. Auto jedzie super, zbiera siê jak trzeba jakby nigdy nic.
    Nie sprawdza³em jeszcze ¶wiec, ale przy ich uszkodzeniu problem by³by tak¿e na rozgrzanym silniku, prawda?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    A uszczelki przepustnicy i z ty³u kolektora te¿ wymieniles?

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Ca³y komplet wraz z oringami.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Problem chyba zdiagnozowany, chocia¿ nie zlikwidowany jeszcze. A wiêc jedn± z rzeczy, któr± z pewno¶ci± odrzuca³em, by³a awaria przep³ywomierza. Odrzuca³em t± opcjê, poniewa¿ kupi³em u¿ywkê i my¶la³em, ¿e to naprawi³o problem przep³ywki, który bra³em na pocz±tku pod uwagê. Ostatnio z braku innych opcji postanowi³em zacz±æ od nowa i wzi±³em moj± star± (tê niby padniêt±) przep³ywkê, wyczy¶ci³em i podmieni³em z t±, któr± wstawi³em kupion± z allegro. Ró¿nica jest taka, ¿e nagle przep³ywka od¿y³a. Po od³±czeniu i przegazowniu silnika d³awi siê on. Po wpiêciu wtyczki i ponownym przegazowaniu obroty wchodz± a¿ mi³o. Obecnie sytuacja przedstawia siê tak, ¿e bunia ma jeszcze problemy z jazd± na zimnym silniku, ale widaæ olbrzymi± poprawê w porównaniu z tym, co by³o wcze¶niej. Pozostaje mi jeszcze przemyæ to drug± przep³ywkê i tak¿e j± sprawdziæ, ewentualnie zakupiæ now±.
    Mam tylko pytanie odno¶nie adaptacji, bo znalaz³em mnóstwo informacji jak to zrobiæ, ale ¿adnej dotycz±cej mojego silnika. Tak wiêc czy kto¶ móg³by mi w skrócie powiedzieæ, jak j± poprawnie przeprowadziæ?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    W INPA skasuj b³êdy, skasuj adaptacjê, uruchom silnik, zga¶ i ponownie sprawd¼ i skasuj b³êdy.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Nie mam INPy wiêc pozostanie mi klasyczne kasowanie b³êdów, czyli od³±czenie akumulatora. A co do przep³ywki, to po dwóch dniach auto przesta³o mieæ jakiekolwiek problemy z jazd± na zimnym. Wogle jako¶ lepiej siê zbiera. Spalanie bardzo spad³o no i nie ¶mierdzi paliwem w spalinach.

@ratovnik Widzê ¿e jeste¶ z Katowic, czy móg³bym do ciebie podjechaæ ¿eby skasowaæ te b³êdy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    e32 730
    Sk±d
    Mor±g
    Witam i ja siê przy³±cze do tematu bo mam taki sam problem codzienne rano jak odpalam to przez pierwsze 10 sekund chodzi okej potem obroty spadaj± zaczyna telepaæ ¿e nie da siê jechaæ nie raguje na gaz. Po przeoczeniu na gaz chodzi oki a jak na ciep³ym prze³±czê na benzynê to te¿ go delikatnie zarzuca po przy gazowaniu jest okej wymienia³em przep³ywomie¿ tylko te¿ na urzywke ¶wiece cewki odmê te¿ zmienia³em i nic a czym sie czy¶ci przep³ywomierze mój silnik m60 b30 nie wiem co ju¿ patrzeæ

Podobne w±tki

1. Nowy, ale stary :) ale ¿adne BMW
    Przez 728i w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 13-08-2015, 23:59
  2. Nagra³em dyskusyjne dzia³anie fotoradaru. Czy pomogê jako¶ sfotografowanemu kierowcy?
    Przez Prezeslaw w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 19-04-2015, 12:38
  3. m52b28 ciezko odpala , d³awi sie na zimnym
    Przez neo386 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 08-05-2014, 17:16
  4. [silnik] Nierówna praca na zimnym d³awi siê, migaj±cy check engine
    Przez Pablo7 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 10-09-2013, 16:07
  5. [elektryka] Nie dzia³aj± spryskiwacze, ale tak dziwnie...
    Przez brunoz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 08-05-2013, 22:04

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •