Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: Kasowanie luzu w maglownicy e65

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    Podkrecilem srube na maglownicy i po przejechaniu ok 300 km slysze stuki w zawieszeniu na nierownosciach. Czy to oznacza ze za mocno jest skrecona? Wczesniej tego nie mialem ale luz na kierownicy byl o wiele wiekszy.

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

cos nie tak bo to raczej odwrotnie działa. Spróbuj jeszcze podciągnąć.
    Ile tego podkręciłeś tak w stopniach

Ostatnio edytowane przez miro ; 27-03-2017 o 21:46

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    Ok 60 stopni

BMW
    BRAK
    Hmmmm to nie mało. Kiera ładnie wraca czy już jest coś nie tak troszeczkę.??? Jak ładnie to podciągnij jeszcze z 10*
    BMW to mają taki problem ze stukającą maglownicą. Kumpel ma F30 i 70kkm przebiegu i juz stuka tyle ,ze u niego gorzej bo jest wspomaganie elektryczne.
    Jak miałeś duży luz to tak nie stukało bo latało na boki a teraz zostało minimalnie i każdy ruch drążka jak podbije koło jest słyszalny. Problem jest w nich taki ,że ślimak sie wyrabia a nie listwa. Najprościej obrócić go o 180* i będzie na następne 200-300kkm ale żeby to uczynić i tak ją trzeba wymontować i rozebrać . Demontaż nie jest taki prosty. Silnik trzeba podwiesić,kołyskę silnika w dół więc jest co robić.
    W Mercedesie W220 wymontowanie magla to 20 minut a w E65 szkoda gadać

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745i
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Hmmmm to nie mało. Kiera ładnie wraca czy już jest coś nie tak troszeczkę.??? Jak ładnie to podciągnij jeszcze z 10*
    BMW to mają taki problem ze stukającą maglownicą. Kumpel ma F30 i 70kkm przebiegu i juz stuka tyle ,ze u niego gorzej bo jest wspomaganie elektryczne.
    Jak miałeś duży luz to tak nie stukało bo latało na boki a teraz zostało minimalnie i każdy ruch drążka jak podbije koło jest słyszalny. Problem jest w nich taki ,że ślimak sie wyrabia a nie listwa. Najprościej obrócić go o 180* i będzie na następne 200-300kkm ale żeby to uczynić i tak ją trzeba wymontować i rozebrać . Demontaż nie jest taki prosty. Silnik trzeba podwiesić,kołyskę silnika w dół więc jest co robić.
    W Mercedesie W220 wymontowanie magla to 20 minut a w E65 szkoda gadać
    Miro możesz podać jakieś więcej szczegółów na temat obrócenia tego ślimaka?
    Czy ktoś wykonywał taką operację? Okazało się i mnie,że faktycznie stuka przekładnia, żadnych innych objawów typu wycieki z niej oleju nie mam
    Kompleksowa regeneracja z demontażem 1600 zł

BMW
    BRAK
    Nie ,niestety. Rozmawiałem z fachowcem od regeneracji przekładni i powiedział mi ,że w przekładniach BMW jest to 95% tego rodzaju uszkodzeń czyli ślimak i w najtańszy i najprostszy sposób tak to można załatwić Jezdzisz bez problemu następne 200kkm. Niemniej jednak może być wyrobiona również listwa i wtedy kompleksowa regeneracja nieunikniona. Trzeba i tak i tak wymontować magiel z autka.
    Czytałem też na zachodnich forach o tym i robią tak samo.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    Na samym poczatku mialem wrazenie ze odkreca sie calkiem normalnie ale im wiecej jezdze to mam wrazenie ze jednak musze pomagac w odkrecaniu. Mysle ze odkrece 10-15 stopni.
    Mam w planie wymienic tez koncowki drazka kierowniczego bo moze to one stukaja jak sie uklad troche usztywnil.

BMW
    BRAK

Cytat Zamieszczone przez Coldmami Zobacz posta
    Na samym poczatku mialem wrazenie ze odkreca sie calkiem normalnie ale im wiecej jezdze to mam wrazenie ze jednak musze pomagac w odkrecaniu. Mysle ze odkrece 10-15 stopni.
    Mam w planie wymienic tez koncowki drazka kierowniczego bo moze to one stukaja jak sie uklad troche usztywnil.
    Jak czujesz ,że za mocno dowaliłeś to popuść. Koncówki możesz wymienić bo to nic głupiego i faktycznie może tak być ,że one zaczęły stukać jak sie ciasniej w układzie zrobiło. Daj znać co i jak.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Jak czujesz ,że za mocno dowaliłeś to popuść. Koncówki możesz wymienić bo to nic głupiego i faktycznie może tak być ,że one zaczęły stukać jak sie ciasniej w układzie zrobiło. Daj znać co i jak.
    daję znać. Po wymianie koncówek i drążków pozbyłem się stuknięcia jak wyjeżdzałem z pod domu na wstecznym i na skręconych kołach przy zjezdzie z niskiego krawężnika miałem puknięcie. Przy hamowaniu już nie telepie kiera bo też wymieniłem tarcze. Niestety nie miałem czasu na jazdy próbne i zrobiłem jedno i drugie za jednym razem, więc nie wiem czy tarcze czy koncówki miały większy wpływ. Śrubę popuściłem o jakieś 15 stopni i się ładnie odkręca.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745i
    Czy w E65 745i 2002 jest również do dostęp do tej śruby od dołu? Czy zostaje opcja tylko z góry?
    Pozdrawiam