Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: DSP zamiast HiFi E38 Lift - jakie dok³adnie ró¿nice

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar winmediacenter
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek

Post DSP zamiast HiFi E38 Lift - jakie dok³adnie ró¿nice

Witam

Potrzebujê kogo¶ kto przek³ada³ lub ca³kowicie demontowa³ instalacjê DSP z E38.

Interesuj± mnie ró¿nice tj.

wi±zki jakie dok³adnie s± co z czym siê po³±cza (opis ka¿dej wtyczki wzmacniacza co do czego podpi±æ)
    chcia³bym poznaæ zasadnicze ró¿nice miêdzy tymi instalacjami HIFI vs DSP
    Które wi±zki mo¿na wykorzystaæ itp

prosze tylko o konkretne odpowiedzi a nie co¶ w stylu ¿e nie ma to sensu i ¿e siê nie op³aca itp

co do kodowania to ten temat ogarnê bez problemu interesuje mnie tylko elektryka czyli co z czym sk±d zasilanie itp

By³bym wdziêczny nawet za co¶ w stylu prostego schematu blokowego czyli wi±zki modu³y i jak to ma wygl±daæ po po³±czeniu.

Edytuj posty!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 10-11-2015 o 07:01

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    olkusz
    Ja robi³em to u siebie. Ca³a operacja elektryczna odby³a siê w baga¿niku. Je¿eli zakupisz wzmacniacz DSP z kostkami i kawa³kiem instalacji to poprostu laczysz i lutujesz przewody o tych samych kolorach. U mnie w samochodzie tj. E38 750 polift kolory przewodów byly identyczne. Operacja by³a baaardzo prosta. Kolejny etap to prze³o¿enie samych glosnikow. Je¿eli prze³o¿yæ je razem z komorami rezonansowym to bêdziesz musia³ delikatnie podrzezbic kostki które wchodz± w przy³±cze w komorze oraz od glosnikow ¶rednio i wysokotonowych. Wtyczka od Hi-Fi ma taka delikatn± wypustke natomiast wtyczka od DSP tego nie posiada³a. Kostki praktycznie s± identyczne poza ta wypustk±. Musisz j± ¶ci±æ nozykiem do tapet, jak bêdziesz mia³ to w rêkach to od razu zajarzysz o co chodzi. Operacja baaardzo prosta.

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    Czyli mówisz ¿e jaki¶ dodatkowych kostek nie bêdzie? do wzmacniacza DSP wchodz± 3 kostki natomiast do zwyk³ego dwie. zastanawia mnie do czego jest ta trzecia.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    olkusz
    Ju¿ nie pamiêtam dok³adnie, ale wydaje mi siê ¿e po prostu te dwie podzielone s± na trzy kostki. Na pewno nic dodatkowo nie musisz ci±gn±æ. Tak jak pisa³em ca³a operacja odbywa siê w baga¿niku. Aha do zmieniarki musisz mieæ specjalny przewód "cyfrowy". Po pod³±czeniu Wzmacniacza DSP sygna³ analogowy ze zmieniarki zniknie. Je¿eli nie chcesz kupowaæ tego przewodu to mo¿esz go wykonaæ w³asnorêcznie. Materia³y masz równie¿ w... swoim bagazniku ;) jezeli masz tuner tv analogowy w baga¿niku to do niego id± dwie anteny zakoñczone dok³adnie takimi samymi wtykami, wystarczy obci±æ te przewody z wtyczkami. wystarczy po oko³o 30 cm i te dwa odcinki polutowaæ i zaizolowaæ. Tuner i tak jest ju¿ nie u¿ywany poniewa¿ sygna³ analogowy nie jest ju¿ transmitowany. Z jednej z wtyczek od DSP wychodz± jeszcze 4 przewody od telefonu. ³atwo poznasz bo to jedyne jakie nie zostan± po³aczone ze star± instalacj±. Je¿eli dobrze pamiêtam to przewody do których nale¿y siê wpi±æ znajdziesz pod lewa ryln± lamp±. Przewody s± o tych samych kolorach, wystarczy siê wlutowaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    730D
    Sk±d
    RADOM
    przewody dzielisz ze wzmacniacza z dwoma wtyczkami dochodz± do tego jeszcze przewody od pu³ki z ty³u z g³o¶nikami dsp i dopasowujesz te wszystkie przewody do wzmacniacza dsp z 3 wtyczkami.
    730

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    Czyli mam rozumieæ ¿e wi±zek dodatkowych poza t± do pó³ki tylnej nie prowadzê?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    olkusz
    Dok³adnie tak :-)

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    ju¿ siê sporo w temacie doedukowa³em znalaz³em schemat wyprowadzeñ wzmacniacza na jakiej¶ stronie RU. Wiêc temat jasny jak ju¿ do³o¿ê dsp do fabrycznego hifi zrobie poradnik krok po kroku ¿eby nie by³o wiêcej niepewnych osób takich jak ja

Pozdrawiam i dziêki za wszelkie porady i wskazówki

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Zdawaj relacjê , mo¿e te¿ tak zrobiê bo mam HI-fI w mojej

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Sulejowek
    pewnie po weekendzie dostane wszystkie sk³akowe wiêc na pewno siê podzielê. Koszta niewielkie bo zaledwie 100zl za wzmak z koñcówkami i 250 za komplet g³o¶ników z pó³k±. Jeszcze polujê na tweetery 4 Ohm na przód bo pozosta³e te same s± co w ori dsp.

Podobne w±tki

1. [audio/video] [e38] Dolozenie dsp do hifi audio
    Przez Pawello77 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 32
    Ostatni post / autor: 31-10-2015, 16:11
  2. [audio/video] Zmieniarka USB/SD i system TOP Hifi/DSP, jest to mo¿liwe
    Przez cursor w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 18-11-2014, 10:24
  3. Jakie g³o¶niki w E38 z DSP?
    Przez prucnale w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 4