Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jak dziada odpalić?

Doświadczony Użytkownik Awatar nino
    BMW
    E32 735
    Setki tematów o tym było - pompa pracuje tylko podczas kręcenia rozrusznikiem. Sprawdź przede wszystkim przekaźnik od pompy, wtyczkę od pompy paliwa, później samą pompę możesz wytargać czy nie zapchało jej syfem z dna z baku.

Początkujący Użytkownik Awatar AMC
    BMW
    E23 elektr.,E32 M70B50 1989

Cytat Zamieszczone przez nino Zobacz posta
    Setki tematów o tym było - pompa pracuje tylko podczas kręcenia rozrusznikiem. Sprawdź przede wszystkim przekaźnik od pompy, wtyczkę od pompy paliwa, później samą pompę możesz wytargać czy nie zapchało jej syfem z dna z baku.
    Jeżeli do złącza pompy w bagażniku dochodzi napięcie, to przekaznik jest ok. Czy to napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka, czy dopiero gdy włączysz
    rozrusznik? Pomysł z dyktafonem podoba mi się - jeżeli leżał n a z b i o r n i k u , w oknie dekielka, to z pewnością coś by zarejestrował. W samym bagażniku
    mógł nic nie usłyszeć (wyściółki).
    Mielibyśmy zatem pkt. "1b) - e" z posta #9. Sprawdz dla pewności to sikanie (da się solo) i będzie jasność. Jeżeli ta pompa ma więcej niż 150 tysi km za sobą,
    to i tak już czas na nią, bo Ci zrobi ZONKA nie wiadomo kiedy. Sprawna gaśnica pod ręką wskazana do tej próby.
    Sprawa chwili włączenia pompy nie jest oczywista. We wszystkich - ale kilku zaledwie - beemkach, w których coś przy tym okazyjnie gmerałem, było "pompowanie
    wstępne", jak to ładnie nazwał jakubmw ( post #22 w wątku "Jak sprawdzić czujnik położenia wałka M60?" z 17-10-2015 Adrian1031 ). Konstruktywna wymiana
    wiedzy w temacie z ttrol'em ujawniła brak aktualizacji doku Boscha ("Nie odpala? Muli?..." , posty #4 ... #8).
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 05-11-2015 o 13:53
    Pozdrawiam - Andrzej

Człowiek nie tylko WIE, ale także WIE, ŻE WIE. Inne gatunki tego nie wiedzą.

Być, Mieć, Wiedzieć.

BMW
    E32 735
    Ja nie wiem co wy za czary wymyślacie z dyktafonami itp może jeszcze alfabet morsa puścić z DME do pompy? :D
    Dla mnie podstawa : punkt 1 przekaźnik - zazwyczaj mam parę, jeden "serwisowy" czyli blaszki połączone i zaklejone taśmą izolacyjną - wsadzam jak buczy pompa, to wiadomo. Punkt 2 bezpiecznik od pompy, punkt 3 wtyczka do pompy, punkt 4 sama pompa - czasem wystarczy po prostu w nią "ciulnąć", czasem po prostu trzeba wymienić jak w baku częściej bieda niż urodzaj. Później pozostaje regulator ciśnienia - bardzo ważny. Po tych czynnościach można dopiero rozważać inne opcje. Takie moje zdanie, nie każdy musi się zgadzać :)

BMW
    Cytat Zamieszczone przez nino Zobacz posta
    Ja nie wiem co wy za czary wymyślacie z dyktafonami itp może jeszcze alfabet morsa puścić z DME do pompy? :D
    Dla mnie podstawa : punkt 1 przekaźnik - zazwyczaj mam parę, jeden "serwisowy" czyli blaszki połączone i zaklejone taśmą izolacyjną - wsadzam jak buczy pompa, to wiadomo. Punkt 2 bezpiecznik od pompy, punkt 3 wtyczka do pompy, punkt 4 sama pompa - czasem wystarczy po prostu w nią "ciulnąć", czasem po prostu trzeba wymienić jak w baku częściej bieda niż urodzaj. Później pozostaje regulator ciśnienia - bardzo ważny. Po tych czynnościach można dopiero rozważać inne opcje. Takie moje zdanie, nie każdy musi się zgadzać :)
    A kto się nie zgadza? To, co piszesz jest słuszne i dobrze zgodne z tym, co dotąd już było. Z tym, że:
    - wyłączne prawa autorskie na czary z dyktafonem ;-) przysługują kol. Dawidowi. Jak również uznanie za pomysłowość/zaradność.
    - Dawid być może nie jest tak mocno zaawansowany w temacie jak Ty, mimo to próbuje sobie poradzić sam, bez warsztatu. Popieram.
    - Nie dysponuje nawet drugą osobą do pomocy, pewnie nie ma też zapasowego ani serwisowego przekaznika, co jest notabene godne polecenia (czyt.: obowiąz-
    kowe przy tym aucie).
    A słowa uznania należą się także nino za pomysł na pierwowzór magistrali CAN
    Tak więc widzisz Dawid , wywołałeś tu niezłą burzę mózgów, bierz się do dzieła, odpalaj dziada i czekamy na relację.
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 05-11-2015 o 20:05
    Pozdrawiam - Andrzej

Być, Mieć, Wiedzieć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 m30b35
    Blog
    1
    M30 nie mam pompowania wstepnego

BMW
    Cytat Zamieszczone przez jakubmw Zobacz posta
    M30 nie mam pompowania wstepnego
    Czyli w tym przypadku nino ma rację: M30 nie ma, M60 i M70 mają? Dawid, jak u Ciebie jest?
    Pozdrawiam - Andrzej

Być, Mieć, Wiedzieć.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Może Dawid się nie obrazi jak opisze co było:
    też nie ma:) co do samochodu samochód żyje:) co się okazało:
    pompa paliwa ok
    zapłon ok
    na 99% puścił regulator paliwa i lał bdb duże ilości pb wężykiem podciśnieniowym do kolektora ssącego, dlatego na samostarcie też się nie odzywał. Po wyjęciu bezpiecznika pompy paliwa, oczyszczeniu świec i zmianie regulatora bestia zagadała:)

BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez kal!ber Zobacz posta
    Może Dawid się nie obrazi jak opisze co było:
    też nie ma:) co do samochodu samochód żyje:) co się okazało:
    pompa paliwa ok
    zapłon ok
    na 99% puścił regulator paliwa i lał bdb duże ilości pb wężykiem podciśnieniowym do kolektora ssącego, dlatego na samostarcie też się nie odzywał. Po wyjęciu bezpiecznika pompy paliwa, oczyszczeniu świec i zmianie regulatora bestia zagadała:)
    Dokładnie tak u mnie w zeszłym roku zakończył żywot regulator. Początkowo wymieniłem pompę, dopiero później wpadłem na pomysł wykręcenia świec... Układ paliwowy w M30 jest dosyć prosty, tylko trzeba sprawdzić parę podstawowych tropów, tam nie ma czarnej magii, co najwyżej rdza :D

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730i
    Tak jak opisał kolega kal!ber bestia żyje :)

Nagar na świecach i zapewne regulator zrobiły swoje.

P.S. dyktafon to jedyna opcją którą wtedy miałem :P

Dzięki wszystkim za pomoc w temacie :)

BMW

Pssst.....pssst....szeptem: manometr prawdę powie...
    A półprzezroczyste wężyki z gumy silikonowej do regulatora ciśnienia też mogę polecić. Dostępne np. w sklepach modelarskich.

https://www.dropbox.com/s/0cr4csutm7...00000.MTS?dl=0

[IMG][/IMG]

Tak mi się coś wydaje, że te regulatory ciśnienia to możnaby spróbować rozebrać...
    Widoczne zagadkowe przewody do wtryskiwacza to samoróbne złącze - odgałęzienie do pomiaru czasu wtrysku. O ile w ogóle jest...
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 06-11-2015 o 22:28
    Pozdrawiam - Andrzej

Być, Mieć, Wiedzieć.