Ty ....wiesz że to nie głupi pomysł. Wajchę kupisz za grosze. :)
edit @HTN patrz. Nawet w Breslau http://allegro.pl/bmw-e65-manetka-pr...865134538.html
Ty ....wiesz że to nie głupi pomysł. Wajchę kupisz za grosze. :)
edit @HTN patrz. Nawet w Breslau http://allegro.pl/bmw-e65-manetka-pr...865134538.html
Ostatnio edytowane przez miro ; 10-01-2016 o 16:51
Mimo iż mam generacje niżej to mam ten sam problem na tempomacie, auto przyspiesza i zwalnia, tzn prędkość utrzymuje ale czuć to bujanie i są wychyły na wskazówce ekonomizera. Błędów brak sam nie wiem co to jest.
Czekaj az HTN wymieni wajche bo może rozwiązanie dostaniesz na talerzu :)
Ja wajchy nie mam, a przyciski od multi-funkcji, która błędów nie ma. No ale poczekam.
Faktycznie. Kurcze to może faktycznie nie być to no ale poczekajmy.
Może to też być czujnik abs lewy tył, ten co mierzy prędkość samochodu, ja akurat mam wymieniony na jakiś autolog za 100zł, bo na szybko potrzebowałem, i raz na jakiś czas, szczególnie przy małych prędkościach parkingowych i skręcie kół załącza się pompa abs. Jak miałem oryginalny czujnik nie było problemu z tempomatem. A że używam tempo raz na ruski rok to nie potrafię określić czy to nie przez ten czujnik.
Może on gubi sygnał i dlatego elektronika tempomatu świruje, a na wył tempomacie to my sami ustalamy prędkość.
A jest w BMW cos takiego jak " elektrozawór podciśnienia siłownika przepustnicy " ??
Edit Właśnie ,właśnie BARTOS może mieć racje. Kiedys czytałem o tym lewym tylnym czujniku
Ostatnio edytowane przez miro ; 10-01-2016 o 22:06
U mnie DSC bierze prędkość wszystkich kół. Sprawdziłem je podczas jazdy DISem. Wszystkie równo mierzą i wszystko jest OK. Nawet odpiąłem dziada, żeby sprawdzić co i jak, ale deska się zaświeciła iście świątecznie i tempomat przestał całkiem działać wraz ze wszystkimi systemami.
Też myślałem, żeby wymienić czujnik prędkości przy kole, w którym wymieniałem ostatnio łożysko, ale sukinsyn kosztuje 400zł!
Jest coś takiego pod kolektorem, ale nie do siłownika przepustnicy tylko EGR, bo przepustnica ma w moim aucie już silnik elektryczny. Poprzednie tempomaty były sterowane podciśnieniowo i tam w aktuatorze często zęby pękały.
Co wiecie o tym lewym czujniku, bo nie znam tematu?
Ostatnio edytowane przez HTN ; 16-01-2016 o 13:00
Doczytałem o co kaman z tym czujnikiem przy lewym tylnym kole. Żeby inni nie musieli szukać - w niektórych modelach BMW, czujnik przy lewym tylnym kole podaje do sterowników jaka jest prędkość pojazdu. Jak chłopaki odłączali te czujniki, to im prędkościomierze nie działały.
Sprawdziłem temat u siebie i przeprowadziłem mały test. Zamieniłem lewy czujnik z prawym. Numery w e65 są takie same, więc ich zamiana jest nierozróżnialna dla sterowników. Prawy czujnik był lekko obrudzony, więc go przeczyściłem szmatką i zamontowałem po lewej stronie. Test niestety nie przyniósł żadnej poprawy... :/
Przeanalizowałem jednak to:
Skoro auto przy przyspieszaniu tempomatem szarpie, to nie jest to sensoryka utrzymywania prędkości. Wtedy przecież one nie mają nic do roboty. Stąd musi być to albo sama wajcha, albo sterownik...
Co do samej wajchy, to jest układ zero-jedynkowy. Nie ma przyspieszania bardziej/mniej. Stąd mi to ją eliminuje. Test w ISTA nie wykazuje też przerw w jej działaniu - jak nacisnę, to cały czas jest napis "Pressed".
Teraz mi jednak przyszedł do głowy jeszcze pomysł, czy przypadkiem mi chłopaczek, co ustawiał zbieżność czego nie nabroił przy czujniku nad pedałem hamulca...
Będę sprawdzał dalej...
Ostatnio edytowane przez HTN ; 25-01-2016 o 18:54
Sprawdzaj ,sprawdzaj. Ja Ci powiem HTN to będzie taki pierd ze jak to w końcu znajdziesz to tak się uśmiejemy ,że hej.
Powodzenia w szukaniu.