Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 51

W±tek: E38 jako dupowóz i rdza

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1

Post E38 jako dupowóz i rdza

Witam

Rozwa¿am ostatnio zakup e38 jako dupowoza do kompletu bo e32 to ju¿ tylko zabawka do funu która je¼dzi aby w weekendy jak jest fajna pogoda.

I teraz tak rozwa¿am wersje silnikowe 728/735/740/730d.

Natomiast ci±gle ostatnio s³ucham opinii, ¿e gnij± ci±gle e38 na potêgê co mnie dziwi flagowy model i gnije???

Jakie sa wasze odcuzcia???

I czy wg Was bud¿et 20-25k pozwoli na zakup ³adnej sztuki z takimi bajerami na pok³adzie: komforty + navi ( ma³a/du¿a0 + softstart + klapa na doci±gu + dsp.

Oprócz tego na pewno je¿eli benzyna to trafi tam gazid³o bo to ma byæ oszczêdny dupowóz

Auto nie bêdzie tuningowane czy odnawiane jak e32 a jedynie utrzymywane w dobrym stanie technicznym i wizualnym bo to ma byæ dupowóz

Pozdrawiam
    Zdzira

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Sk±d
    North East PL
    Wg Mnie za te pieni±dze powiniene¶ dostaæ solidny egzemplarz bez specjalnych bajerów.
    auta dopada rdza... trzeba zrobiæ to tu to tam... ale jak siê w miarê szybko zadzia³a powinno byæ ok.
    Je¶li gazid³o i auto do jazdy na codzieñ... szed³ bym w R6 - posiadam obecnie, nie narzekam, na trasie to nie demon prêdko¶ci, ale do miasta czy codziennego poruszania siê... spokojnie styka.

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Ja siê nie zgodzê z tym ,¿e e38 gnije na potêgê , zale¿y od egzemplarza i historii napraw blacharskich.

Które elementy sa wra¿liwe na rdzê w e38 wiemy i mo¿na je tak zabezpieczyæ ,¿eby d³ugo by³ spokój. Nie wi±¿e siê to z wielkimi kosztami.

Co do kwoty zakupu jak± napisa³e¶ to 25 tys jest kwot± realn± ,ale my¶lê ,¿e dorwaæ dobry egzemplarz plus dobre wyposa¿enie w nim bêdzie ciê¿ko.
    Wiadomo zaraz siê tutaj pojawi± osoby co bêd± pisaæ ,¿e za dychê idzie kupiæ ,ale to nie ma nic wspólnego z Twoimi za³o¿eniami co do stanu i wyposa¿enia.

Jeszcze jedna sprawa przy zakupie e38 , otó¿ koszty napraw sa wy¿sze niz przy e32 i to o wiele , np samej zawiechy bo to jest akurat drogie w e38 je¶li to robiæ solidnie ,a inaczej nie ma sensu. Z reszt± robi³e¶ swoje e32 i wiesz w czym rzecz.

E38 jako dupowóz jest mega , sam je¿dzê e38 w dieslu na codzieñ i mi to odpowiada.

Najwazniejsze nie kupiæ trupa.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Za te sianko kupisz ju¿ dobre E65 z pocz±tku produkcji, wystarczy poszukaæ :)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Hen
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    728i E38
    Sk±d
    Duchnów/WOT
    Ja za swoj± 728i da³em 10tys, i oprócz navi mam wszystko to co wymieni³e¶ + inne bajery. Lakier jest w 100% oryginalny i na palcach jednej rêki mogê zliczyæ jakie¶ ma³e purchelki, nic powa¿nego. Tylna klapa 100% zdrowa, jedyne co zrobiê w przysz³ym roku to do³y drzwi, i to nie 4szt, a tylko 2szt mi trochê zalatuj± rud±.

Musisz znale¼æ egzemplarz o którego w³a¶ciciel dba³, bo ulepów na rynku nie brakuje.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Co to znaczy które elementy rdzewiej±??? i jak tanio je zabezpieczyæ???

Myslê, ¿e w cenie 25tysi powinienem mieæ wszystko co chce i bardzo ³adny stan

Co do e65 to wg mnie tandetne gówno ale to tylko moje zdanie do tego wg mnie e65 w cenie 25k to bêdzie studnia bez dna

728 w zasadzie najbardziej pasuje ekeonomi± serwisu kurcze ale te osi±gi dosyæ s³abowite s± i nie pali to to ma³o bo ciêzka buda

aha na pewno chce automat w e38 bo na dupowóz to najlepszy wybór

aha i przebiegi planowane to 15 - maks 20k rocznie czyli niedu¿o
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 18-11-2015 o 12:42

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Rdzewiej±:

Do³y drzwi pod listwami dolnymi - od razu wymiana na nowe i zabezpieczenie antykorozyjne po usuniêciu korozji , ja zrobi³em epoksydem ,a potem poliuretan plus odpowiedni smar ,a potem nowe listwy

Klapa ty³ pomiêdzy plastikiem gdzie jest rejestracja nad lampkami jej o¶wietlenia. Trzeba ¶ci±gn±c ten plastik i wywaliæ masê jak± na³o¿yli w fabryce , bo pod ni± jest korozja. Zabezpieczenie jw.

Tylny pas od do³u , dwa punkty , wokó³ za¶lepek plastikowych ,jakich nie widaæ jak jest za³o¿ony zderzak. Rdzewieje wokó³ nich ,a nastêpnie wychodzi na pas z zewn±trz.

Maska silnika , nad lampami, jest tam równie¿ masa fabryczna pod jak± mo¿e byæ korozja. Procedura jw.

To sa najs³absze punkty w e38 przy za³o¿eniu ,¿e auto nie mia³o przygód.

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

Mia³em 728, by³a to moja pierwsza 7. Jazda spokojnie po mie¶cie, poza tez i nie widzia³em spalania wiêkszego jak 13-14l ( stosunek miasto/trasa 80/20 %) Dla mnie ten wynik by³ BARDZO ok. Co do rdzy, by³a na jednych drzwiach od do³u ale tylko od wewnêtrznej strony, do ogarniêcia bez wiêkszych ingerencji- reszta bez oznak.
    Ostatnio edytowane przez Jakub ; 18-11-2015 o 12:45

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Sk±d
    North East PL
    Potwierdzam info Kolegi Jakub - 13-14 bierze - chodzi za to cichutko i równiótko i nie mêczy siê w mie¶cie....
    Z "rdzawek " wspomnianych przez Elvisa równie¿ potwierdzam - ostatnio robi³em klape ty³, wla¶nie w miejscach wskazanych, wiem ¿e spody drzwi by³y wcze¶niej u mnie robione, maska z przodu - nad lampami co¶ tam siê pojawia,...

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    W masce nad lampami siê pojawia rdza bo maska siê opiera na uszczelce lampy i jest to ca³y czas mokre bo maska jest zagiêta w tym miejscu.

Lepiej gdyby tych górnych wystaj±cych uszczelek lamp nie by³o ,ale wtedy by siê pod mask± przedostawa³ brud do komory silnika.

Podobne w±tki

1. [karoseria] Rdza
    Przez kaufland11 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23-09-2015, 10:02
  2. [karoseria] Lakierowanie elementów i ich odbudowa w miejscach gdzie wysz³a rdza E38
    Przez bitek-bitek w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 15-07-2011, 08:32
  3. E38 730i i Ja jako nowy klubowicz
    Przez UrbanSquad w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 21-06-2009, 23:04

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •