-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Ograniczenie pracy egr w dieslach
Hej. Posiadam jak w opisie e65 730d.
Po zdjeciu we¿yka od podcisnienia egr autko nie puszcze czarnego b±ka po depniêciu peda³u gazu. Ale za to krzyczy checkie.
Jak komputerowo ograniczyc jego dzia³anie aby ssa³ jak najwiecej swiezego powietrza , a nie spalin oraz nie kolidowa³ z elektronik± - check?
Ostatnio edytowane przez progressowy14 ; 18-08-2011 o 20:14
-
Vip
Vip
Zostaje tylko chip tuning i to nie we wszystkich przypadkach da siê go wy³±czyæ.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Kolego czy za¶lepi³e¶ przewodzik po ¶ci±gniêciu z egr? Bo ja ju¿ od roku tak ¶migam i nic mi siê nie dzieje, ¿adnych b³êdów. Ostatnio przeprowadzili¶my ten sam manewr w 730d kolegi te¿ nic mu nie wyskakuje.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Robi³em to na ciep³ym silniku gdy egr byl zamkniety. Zdjê³em wê¿yk podcisnieniowy egru. Za¶lepi³em od³±czony wêzyk doprowadzaj±cy podci¶nienie. Króciec egr zostawi³em nie za¶lepiony. Bo ciêzko co kolwiek w³ozyc w metalowy krociec. Wystarczy,¿e wezyk zatkany aby podcisnienia nie gubi³? Przejecha³em trase i by³o ok. Czarnych baków nie by³o. Jednak¿e rano,kiedy by³ silnik zimny ujecha³em kilometr i wyrzuci³o check-limit emision! Po zalozeniu wêzyka i odpaleniu (2 razy ) na zimnym silniku check znik³. Ale za to czarny b±k powroci³ przy zmianie biegów.
Co z tym pocz±c?
-
Vip
Vip
Skoro kopci to przyjrzeæ by siê nale¿a³o przep³ywce, wtryskom, czujnikowi ci¶nienia do³adowania i szczelno¶ci dolotu. Jak kopci na czarno to znaczy ¿e dostaje za du¿o paliwa. Jak mocno kopci to ju¿ niepokoj±ce. Jak delikatnie to norma.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Przep³ywka wymieniona na ori boscha. Egr wyczyszczony,wezyki od podcisnienia nówki,kolektor wymyty,wydechowy nówka.
To sie dzieje jak auto zmienia bieg. Puszcza czarnego b±ka. Po od³aczeniu we¿yka egru nie ma czarnego b±ka. Widzê w tym raczej przyczyne. Jak ograniczyæ prace egr? Tak aby zasysane by³o na maksymalnie swieze powietrze. Zdjêcie wezyka to nie rozwi±zanie bo check sie zapali.
-
Vip
Vip
W Alfach Romeo wystêpowa³y specjalne podk³adki pod egr co d³awi³y przep³yw i to s± elementy do kupienia w serwisie. W tej podk³adce by³o kilka ma³ych otworków. Komputery nie krzycza³y o egr i przep³yw by³ mniejszy.
Mo¿na by trochê zd³awiæ przep³yw ale nie mo¿na przegi±æ bo egr jest kontrolowany przez przep³ywomierz. Za¶lepienie wi±¿e siê z za du¿± mas± powietrza co skutkuje CHECKiem. W manualu to jeszcze mo¿na by przypuszczaæ czujnik peda³u sprzêg³a ale w automacie to nie mam pojêcia co dalej. Mo¿e który¶ wtryskiwacz laæ ale to na kompie mo¿e nie wyj¶æ tylko stó³.
Nie masz wsadzonego chipa przypadkiem?
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Chipa nie.
Zobacz tutaj: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=97&t=112204
Czyli mozna zakodowac najwyzsza warto¶æ ¶wiezego powietrza check sie nie zapali?
-
Vip
Vip
Rzeczywi¶cie jest opcja zmniejszenia udzia³u egr w 730d ale nie we wszystkich. W dokumentacji BOSCH jest o tym wspomniane w sterowniku edc16c1.5.
W piezo nie mam informacji na ten temat. Podaj numery bosch sterownika to bêdê wiedzia³ jaki masz sterownik i czy jest taka opcja.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Gdzie mam znalezc te numery ze sterownika? Gdzie to jest umiejscowione? Nie posiadam programu.
Chce sie dowiedziec jak krok po kroku to zrobiæ. Bo jak pojade na kompa to nie beda wiedzieli jak to zrobic zapewne. Ale ja im powiem jak to uczynic jak sie dowiem od Was.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum