Temat, który przerabia³em:
http://7er.pl/showthread.php/44411-G...g-open-circuit
Musisz trochê poszukaæ, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Jak nie, to pozak³adaj nowe w±tki, ktorych jeszcze nie ma. Nie wal wszystkich problemów swojego auta w jeden w±tek, bo zrobi siê mix i nikt nie bêdzie widzia³ co z czym. ;)
Co do DPF, bo tutaj siê zgadzam z niektórymi przemówcami - masz opcjê, znasz odpowiedni zak³ad, to usuñ to cholerstwo. Wcze¶niej jednak upewnij siê, ¿e stacja diagnostyczna u Ciebie nie robi problemu z przegl±dem, bo normalnie, to powinni zabraæ dowód i zwróciæ po ponownym zamontowaniu DPF'a.
DPF ma prawo siê zapchaæ nierówno. Wystarczy, ¿e która¶ strona bardziej daje olejem, albo ma jeden albo kilka niesprawnych wtryskiwaczy.
No w³a¶nie wiem ze jeden z nich moze byc zapchany bardziej z roznych przyczyn... mozliwe tez ze wcze¶niej juz zdarzyla siê komus awaria turbiny i polecial jakis olej... nie mam pojecia w kazdym badz razie potrzebuje pomocy w tym temacie. Chcialbm na pocz±tek sprobowac je wypaliæ procedura w programie ISTA tylko nie bardzo wiem ktore zlacze diagnostyczne najlepiej kupiæ zeby obslugiwalo dobrze ista i inpa a najlepiej jeszcze zeby byly w polskich wersjach jêzykowych? Jezeli chodzi o ci¶nienie doladowania oraz prace wtryskow to mowia mechanicy i serwis ze niby wszystko ok, martwi mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie pokazuje mi b³±d wszystkich 8 ¶wiec zarowych, podobno uniemo¿liwi mi to przeprowadzenie czyszczenia DPFa. Wiesz moze jak usunac ta usterkê? Moze to kwestia modu³u? Jak go ewentualnie speawdzic?
Bzdura. ¦wiece nie maj± nic do tego. Moje auto od jakiego¶ mega d³ugiego czasu je¼dzi³o na wszystkich padniêtych ¶wiecach, w tym ja zrobi³em 12tys.km i jako¶ regeneracja u mnie zachodzi³a. ¦wieca dzia³a tylko przy rozruchu, ewentualnie chwilê po nim. Wa¿niejsze tutaj jest webasto, bo ono w moim aucie dogrzewa silnik w fazie pierwszych przebytych kilometrów. Mam nawet tak, ¿e czasami stanê pod prac±, temperatura silnika ma ok. 65st.C i jak wy³±czê silnik, to s³yszê jak wypala resztki paliwa, ¿eby finalnie siê wy³±czyæ. Na d³ugiej trasie dla regeneracji nie ma to jednak wiêkszego znaczenia.
Co do naprawy usterki, to przejrzyj temat z linka w wypowiedzi #11. Tam masz napisane ile Ohm ma dobra ¶wieca ile padniêta i je¶li to nie one, to trzeba wymieniæ sterownik, skasowaæ b³êdy i bêdzie ¶migaæ. Sprawd¼ w menu ukrytym, czy auto w ogóle osi±ga Ci temperaturê, bo u mnie poprzednik regularnie je¼dzi³ na niedogrzanym motorze - termostat silnika otwiera³ siê przy 70st.C. Pamiêtaj te¿, ¿e w silnku s± dwa termostaty - jeden nale¿y do ch³odzenia silnika (otwiera siê przy 88st.C), a drugi jest od ch³odnicy EGR (otwiera siê przy 70st.C). Termostat musi byæ sprawny, bo to on ewentualnie mo¿e robiæ problemy zregeneracj±. Ta teoria dla mnie te¿ jest jednak lekko w±tpliwa, bo u mnie na padniêtym termostacie regenerowa³o. Niemniej jednak nie zaszkodzi Ci to sprawdziæ dla ogólnego zdrowia Twojego silnika.
Jak sprawdziæ modu³ niestety nie wiem, ale chêtnie siê dowiem, je¶li kto¶ dysponuje tak± wiedz±. :)
Ostatnio edytowane przez HTN ; 24-10-2015 o 09:17
Ale podobno podczas gdy mamy b³±d ¶wiec, nie uruchomimy startu tej procedury wypalania DPF - tak mówili w serwisie...
Do³adowanie siê zgadza natomiast ci±gle pokazujê b³±d RÓ¯NICY mas zasysanego powietrza... nie mam nowych przep³ywomierzy i nie zrobi³em adaptacji bo dopiero szukam z³±cza i nikt nie mo¿e mi pomoc, szkoda mi 1500 z³ wywaliæ na dwa nowe przep³ywomierze jak nie wiadomo czy na pewno one s± przyczyn±? Ma kto¶ mo¿e sposób na sprawdzenie tego w jaki¶ normalny sposób? Mo¿e kto¶ z forum by³by tak ¿yczliwy i po¿yczy³ mi na 10 minut swoje (na pewno dobre) przep³ywomierze? Odwdziêczê siê chêtnie komu¶ za tak± przys³ugê.
Edytuj posty!!
Ostatnio edytowane przez Anatol ; 15-02-2016 o 14:45
... Wiesz, poczytaj sam na czym polega regeneracja, a pó¼niej zmieñ serwis. Co ma ¶wieca ¿arowa do regeneracji? Nic! Silnik musi byæ w pe³ni rozgrzany, a regeneracja nastêpuje przez odpowiedni± dawkê paliwa, która jest wtryskiwana po fazie wypalenia mieszanki paliwo-powietrze i tu¿ przed otwarciem siê zaworu wydechowego. Paliwo zostaje czê¶ciowo przepompowane do DPF. Sterownik silnika zmienia czas wtysku, zamyka EGR i steruje tak zmienn± geometri± ³opatek (zmiana ilo¶ci powietrza do³adowania), ¿eby podnie¶æ temperaturê spalania w komorze. Wym sposobem zostaje wymuszona podniesniona temperatura spalin, ¿eby nast±pi³ zap³on mieszanki paliwa w filtrze cz±stek. St±d te¿ siê bierze, ¿e jak regeneracja zostanie przerwana, to wtry¶niête paliwo do komory nie zostaje wypompowane przez zawór wydechowy i ¶cieka do miski olejowej.
Zrób inny ma³y test, ¿eby wykluczyæ np. niesprawdno¶æ EGR. Odepnij podci¶nieniowy wê¿yk od EGR i go za¶lep. Wybierz siê na przeja¿d¿kê i sprawd¼ efekty. Przygotuj siê, ¿e bêdzie trzeba skasowaæ b³±d (wyskoczy kontrolka Check Engine), ale nie wprowadzi on silnika w ustawienia awaryjne, wiêc auto bêdzie normalnie przyspiesza³o. Mo¿e to on jest winny.
:)... Wiesz... Jako¶ te¿ mi siê nie chcia³o wierzyæ ale "PAN" z serwisu z za biurka powiedzia³ ¿e program DIS nie pozwoli na przeprowadzenie testu skoro s± b³êdy wszystkich ¶wiec:) mogê przeprosiæ ¿e to napisa³em bo nie robi³em tego jeszcze sam. Czekam na z³±cze diagnostyczne. INPE zainstlowa³em ale nie potrafiê jeszcze nic zrobiæ, tym bardziej bez interfejsu...:/ Bardzo chêtnie spróbujê zrobiæ to o czym piszesz tylko chcia³bym ¿eby¶ pomóg³ mi namierzyæ miejsce tego EGR-a u mnie i jego podci¶nienienia
Opis dotyczy HFM5(ten z wykrêcalnym wk³adem). Ponoæ przy HFM6 nic to nie daje.Co do przep³ywomierza, to masz warto¶ci zmierzone ni¿sze, ni¿ oczekiwane dlatego, ¿e uk³ad pomiarowy jest brudny. Typowy przypadek. Czyszczenie na wiele siê nie zdaje, bo uk³ad jest dosyæ solidnie zabudowany. Najlepiej wymieniæ, albo nieco stuningowaæ sensor - zrobiæ dziurkê z ty³. Na innym forum Roger-Nysa opisywa³ ten patent:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=61186
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms
Ze spadkiem mocy i objawami dotycz±cymi mas powietrza w³a¶nie sam mia³em do czynienia u siebie. Na 99% uszkodzone s± prowadnice klapek w kolektorze (podobno mo¿na to zdiagnozowaæ rêcznie bez rozbierania kolektora). W to jest win± syfu, który w kolektorze siê*zbiera. ASO przewiduje tylko wymianê kolektora, ale te klapki da siê naprawiæ, choæ jest to czasoch³onne i trudne. Oprócz tego warto wyczy¶ciæ ca³y kolektor, bo z pewno¶ci± ¶rednica kana³ów jest zwê¿ona przez nagar. Upierdliwa robota, ale przyznam, ¿e efekt jest niespodziewany - auto odzyskuje bardzo du¿± moc.
PS. B³êdy przep³ywomierza i DPF w³a¶nie wynika³y z tego, ¿e po jednej stronie kolektora klapki by³y ca³y czas zamkniête i silnik dostawa³ za ma³o powietrza z jednej strony, wiêc pojawia³a siê ró¿nica w ci¶nieniu przed DPFami.
witam. Jestem po usunieciu DPF-ów. Problem dalej ten sam, b³±d 3FF0 i 3FF1, b³êdy DPF-u, podejrzewam ¿e to w³a¶nie te klapy. Czy robi³ to ju¿ kto¶ z was? Da siê je jako¶ zdiagnozowaæ rheingoldem? Jak mam siê upewnic ¿e to napewno one? jest mo¿e kto¶ kto zajmuje sie tym?