Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 121 do 130 z 140

W±tek: BMW E65 745d brak mocy przy wiêkszych prêdko¶ciach..... pomocy

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Zbichu
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Kolego przeczytaj temat.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    Cytat Zamieszczone przez Zbichu Zobacz posta
    Kolego przeczytaj temat.
    Sorry, masz racje. Umknê³o mi kilka postów, które nadrobi³em.

Ogólnie wg mnie, problem jest tak z³o¿ony, ¿e bez strza³u próbnego nie dowiesz siê prawdy. Parametry w komputerze bêd± zak³amane, je¶li np. ³opatki turbo s± zablokowane, albo wytarty jest który¶ z wa³ków rozrz±du. St±d ja na Twoim miejscu bym albo wyci±gn±³ turbo, albo kupi³ jednak te dwa nowe przep³ywomierze. Ewentualnie sprawdzi³bym stan wa³ków rozrz±du. Wiem, ¿e turbo i wa³ki to paskudna robota, ale niestety taka konstrukcja tego silnika i trzeba to wzi±æ na klatê. Specjalnie kosztów sobie tym nie narobisz. Jedynie pracê musisz w³o¿yæ, a przy tym bêdziesz móg³ posprawdzaæ wszystko dooko³a - mo¿e jaki¶ wê¿yk, a mo¿e co¶ innego, a mo¿e rozbierzesz, z³o¿ysz i wszystko bêdzie OK.
    Ja dok³adnie rozebraniem i z³o¿eniem zamkn±³em temat "s³oniowego wycia" mojego turbo przy 2000obr/min. Nie mog³em namierzyæ gdzie jest nieszczelno¶æ, kombinowa³em z uszczelkami, ale przy ¶ci±ganiu skrzyni mi przysz³o porozbieraæ wydech i po robocie wycie znik³o + przyby³o ciut mocy. Przyczyny wycia nie znam do dzi¶. Mogê siê tylko domy¶laæ co to mog³o byæ.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar romek_m57
    Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    e39 530d i e65 745d
    Sk±d
    Gorzów Wielkopolski
    Jezeli chodzi o test wtryskow to niestety jest podana tam tykko wartosc ci¶nienia na listwie a korekt poszczególnych wtryskow dla tego silnika nie widzie. Martwi mnie jeszcze jedna rzecz. Autko nie trzyma swoich obrotów., nawet na jalowym biegu wahaja sie one delikatnie. E miejscu kopci takim bialym dymem a pod wydechem zostaje plama. .. wydaje mi sir ze to ktorys wtrysk leje za duzo ropy.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    To na co tu czekaæ. Wtryski jak najszybciej out i do sprawdzenia na stole.

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    Wyci±gaæ nawet nie trzeba - test przelewowy zrobiæ i bêdzie wiadomo który leje za du¿o. Jed¼ do zak³adu regeneracji wtryskiwaczy. Oni wiedz± doskonale jak± metod± to najlepiej sprawdziæ i najwiêcej Ci doradz±.

Niesprawny wtrysk nie daje jednak bia³ym, tylko czarnym dymem. Szczególnie, jak ju¿ nie masz DPFów.

Wg mnie nie ma co siê dalej motaæ w cyferki na ekranie. Trzeba hardware organoleptycznie zacz±æ sprawdzaæ. Ja bym pojecha³ w pierwszym rzucie na sprawdzenie wtrysków. Jak z nimi bêdzie OK, to wyci±gn±³bym turbosprê¿arki i sprawdzi³ je. Po tych operacjach bym dopiero patrzy³ co dalej.

Jakby z tym nie da³o rady i bym nie mia³ kogo¶ pokroju Sebka w okolicy, to bym nawet do ASO jakiego¶ podjecha³, niech sprawdz± co go boli, ale niech nie naprawiaj±, póki nie zostan± przedstawione Ci koszty - zawsze mo¿esz zrezygnowaæ. Oni tam maj± dostêp do fabrycznych warto¶ci, wiêc im sprawdzenie ³atwiej przyjdzie.

Ja osobi¶cie bym taki plan za³o¿y³, który jest adekwatny do tego na ile mogê sam zrobiæ i na ile muszê pewne rzeczy zlecaæ do specjalistów.

Ja bym tutaj patrzy³ w pierwszym rzucie na:
    - wtryski
    - turbo (w szczególno¶ci VTG)
    - wa³ki rozrz±du

Jakby to nie wzbudzi³o podejrzeñ moich, czy warsztatu (wtryski, ew. wa³ki, bo pewnie trzeba wtryski wyci±gn±æ ¶ci±gaczem, ¿eby porywy ¶ci±gn±æ), to bym naprawdê to ju¿ zleci³ do sprawdzenia, bo mój zakres wiedzy nie ogarnia tematu.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 27-04-2016 o 10:49

Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    e39 530d i e65 745d
    Sk±d
    Gorzów Wielkopolski
    Hymmm. Jezeli chodzi o bia³y dym z tlumika i skropiny jakiejs cieczy pod nim, to wydaje mi siê ze wina wtryskow. Bo z kad ta ciecz? Co do Aso to owszem, bylem tam , ale jak zobaczy³em ich propozycje naprawy to sie za³ama³em bo wychodzi ze zaczynajac od ka¿dej z czê¶ci w których wystepowal b³±d beda chcieli ja podmieniæ i zobaczyæ czy naprawiony. Jesli nie to wymiana kolejnej czesci z zespolu, tak wiêc pewnie wydam 5 tys i us³yszê ze dalej jest ten ssm problem.

A co je¶li wa³ek rozrz±du by³by powycierany, w mocym czy tez delikatnyn stopniu? Nirpokoi mnie tak¿e fakt iz jadac na równym gazie na niskich biegach 123 nalepiej to widac ze chcsc utrzymac sta³a predkosc obrotowa na poziome 1,5 tys obr/ min, silnik swiruje i ma obroty okooo 1450 do 1550... skad takie falowania obrotow?

Edytuj posty!!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 30-04-2016 o 10:01

Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    Sk±d
    Dok³adnie by tak by³o, jak masz teraz. Móg³by czasami jeszcze parskaæ, ciut przerywaæ. Mój kolega ostatnio mia³ to w Passacie B6 1,9TDI 105KM.

Wiadomo¶æ z dzisiaj - mój ziomek ma dok³adnie takie same objawy, jak Ty - Omega 2,5D (silnik BMW N57) wkrêca siê max na 3800 obr/min. Diagnoza: pad³a pompa paliwa w zbiorniku.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 28-04-2016 o 16:31

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    13 stron tematu, masz podane co sprawdziæ, podmieniæ itp, i dalej stoisz w miejscu... Przyczyn± falowania mo¿e byæ sprzêg³o hydrokinetyczne.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750Li E66
    Sk±d
    G-dz
    Cytat Zamieszczone przez prezE32s Zobacz posta
    13 stron tematu, masz podane co sprawdziæ, podmieniæ itp, i dalej stoisz w miejscu... Przyczyn± falowania mo¿e byæ sprzêg³o hydrokinetyczne.
    I na tym w±tku skupi³bym siê najbardziej.

Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    e39 530d i e65 745d
    Sk±d
    Gorzów Wielkopolski
    no Pewnie. najlepiej napisaæ... I tak stoisz w miejscu. To nie jest moja wina ¿e 5 mechaników wraz ze mn± nie wiemy co jest z autem. Usterka jest b. ciê¿ka do zdiagnozowania a co jedna strona to inny trop... Jakbym mia³ tak bez sensu wszystko po kolei wymieniæ to mo¿e w koñcu po wymianie po³owy silnika by by³o dobrze, wymieni³em narazie tyle ile mog³em i jak kto¶ pomóg³by mi tak aby zdiagnozowaæ problem w 100% to zapewne dawno czê¶æ by³aby naprawiona,a swoj± drog± przypominam ¿e to silnik v8 i nie do¶æ ¿e czê¶ci nie s± za tanie to jeszcze wystêpuj± w podwójnej ilo¶ci. Trochê ciê¿ko finansowo by by³o jakbym wymieni³ wszystkie z opisywanych mo¿liwych przyczyn a dalej by by³o to samo!

A jak mo¿na sprawdziæ pompe paliwa? Wg. wskazañ impy czy rheingolda na listwie paliwa jest niby idealne ci¶nienie.

Podobne w±tki

1. [silnik] Kompletny brak mocy bmw E65 735i
    Przez konrado001 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 01-05-2015, 00:32
  2. brak mocy 3,0d przy w³±czonej klimie
    Przez marek borkowski w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-11-2014, 19:53
  3. [silnik] Szarpanie, przerywanie, brak mocy przy du¿ej prêdko¶ci.
    Przez Guzio83 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 04-03-2014, 22:11
  4. [silnik] Brak mocy w e65.
    Przez Jarecki w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21-10-2011, 21:47
  5. brak mocy przy ruszaniu
    Przez jarek88 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 21-01-2011, 12:37

Uprawnienia umieszczania postów