Z Lpg w e38 trochę już mam do czynienia, więc dam dobra radę. Jest wiele komponentów do wyboru, ale jak dla mnie jedyny słuszny wybór to:
Stag 300
Kme gold
Wtryski barracuda
Butla stako 88 litrów bądź inna duża. Wiem że stako jest drogie ale są podobnej wielkości innych firm które też będą ok. Uwierz mi, nie warto oszczędzać 100 zł na butli. Potem będziesz się rzucał mięsem, że co chwile musisz stacje odwiedzać.
Ważną kwestią jest też połączenie butli z reduktorem przewodami faro. Nie zakładaj miedzi. Cenowo wychodzi nie dużo więcej a warto.
Co do kwestii samej instalacji i ustawiania map:
1. Jeżeli ma to być zrobione porządnie to trzeba ściągnąć kolektor dolotowy. Sporo z tym roboty ale nie wyobrażam sobie robienia tego na samochodzie. Wiec jak gazownik powie Ci "panie zrobimy na samochodzie, będzie taniej" to będzie znaczyć że możesz już mu podziękować za współpracę.
2. Przy zwaleniu kolektora możesz odrazu sprawdzić stan wielu części i ewentualnie je wymienić skoro już będzie wszystko na wierzchu. Polecam wymianę uszczelek pod kolektorem i rewizję odmy.
3. Jeżeli chodzi o strojenie, jeżeli gazownik Ci powie że zrobi to na autoadaptacji to możesz mu podziękować. KAŻDY szanujący się i ogarnięty gazownik ustawia stałe mapy i wyłącza autoadaptację. To jest podstawą dobrego strojenia. Piszę z telefonu i nie chce mi się pisać na nim dlaczego autoadaptacji jest z dupy. Ale jak bardzo Cię to ciekawi to jak będę miał dostęp kompa to coś skrobne.
4. O kosztach możemy rozmawiać dopiero jak zdecydujesz się na konkretne części. Ważne jest też kto to będzie robił bo są różne stawki zależne od profesjonalizmu, podejścia do tematu oraz regionu w jakim będziesz to robił... jakbyś potrzebował konkretniejszej pomocy to wal śmiało. Chętnie pomogę.
Na koniec mała dygresja. To że poleciłem wyżej wymienione części nie uważam że nie mają wad. Ale w mojej opinii są wystarczające biorąc pod uwagę cenę do jakości. Natomiast to co mogę stanowczo odradzic to zaproponowany przez kogoś wyżej reduktor kme twin... jest on po pierwsze bez sensu przy tym silniku ze względu na niepotrzebnie dużą wydajność a po drugie jest on w ogóle bez sensu ze względu na jego właściwości termiczne.

Odpowiedz z cytatem