Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Dlaczego najlepszy, najdro¿szy olej Liqui Moly spe³nia jedynie najstarsz± normê LL98

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    e63 650i
    Sk±d
    Szczecin

Post Dlaczego najlepszy, najdro¿szy olej Liqui Moly spe³nia jedynie najstarsz± normê LL98

Próbujê znale¼æ logiczne uzasadnienie dla tytu³owego pytania. Przyk³adem bêdzie olej Synthoil Energy 0W40.
    Posiadam BMW e63 650i oraz e60 530d z usuniêtym DPF. Zbli¿a siê termin wymiany oleju i zacz±³em rozgl±daæ siê za produktem który móg³bym wlaæ do obu aut. Przejrza³em ofertê firmy Liqui Moly, która poprawnie klasyfikuje swoje produkty na syntetyczne, technologia syntetyczna, pó³syntetyczne i mineralne. Rozwin±³em najwy¿sz± pó³kê produktów syntetycznych i mój wybór pad³ na wspomniany Synthoil Energy 0W40. Jako ciekawostkê dodam, ¿e olej tej lepko¶ci dostêpny jest tylko w niemieckiej dystrybucji, w polskiej wersji strony znajdziemy jedynie 5W40 oraz 0W30, nie wiem dlaczego... W ka¿dym razie jest to olej najlepszy bo w w±skiej grupie prawdziwych syntetyków, najdro¿szy w ofercie, normy jako¶ciowe nowoczesnego oleju ACEA A3/B4, API CF/SM, dlaczego zatem spe³nia najstarsz± normê producenta LL98 ? Czy s± to wzglêdy jedynie ekologiczne ? Zwa¿ywszy na to, ¿e oba moje auta s± bez filtra cz±stek sta³ych, uwa¿am, ¿e by³by to doskona³y ¶rodek smarny dla tych silników.
    Proszê o wasze komentarze.

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    Hmmmm

Z olejem jak z kolorem auta - ka¿dy ma inne preferencje i wymagania

JA od lat stosuje Mobil1 od mojego mechanika i nie zmieniam bo po co? skoro nie mam k³opotów

Obecnie co rusz pojawiaj± siê nowo¶ci olejowe co raz to lepsze i jak szybko siê pojawiaj± tak szybko znikaj±

Ja w moto mia³em zalany MOTUL i z¿era³o go masakrycznie teraz zala³em jaki¶ polecany przez serwis i jest spokój tez znika ale nie tak jak Motul tak ¿e czasem marka nic nie daje
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Poniewa¿ to nie jest olej niskopopio³owy, a co za tym idzie nie nadaje siê do samochodów z DPF.
    Oleje niskopopio³owe z regu³y maj± lepko¶æ 5W30
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    E38 740d
    Sk±d
    Miêdzy Bugiem a Wis³±
    To raczej zaleta tego oleju a nie wada. Wymieniaæ co 10-15 tys w zale¿no¶ci od charakteru u¿ytkowania auta i bêdzie lux. Oleje z nowszym normami s± lepsze dla DPF'ów ale nie koniecznie dla silników.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Powiem Ci, ¿e mia³em w Phaetonie 5.0 V10 TDI, liqui moly 0w40, zmieni³em na taki sam i rzeczywi¶cie by³ ¶ci±gany z Niemiec. Nawet na stronie polskiej jest problem z tym olejem.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Cytat Zamieszczone przez Antek Zobacz posta
    To raczej zaleta tego oleju a nie wada. Wymieniaæ co 10-15 tys w zale¿no¶ci od charakteru u¿ytkowania auta i bêdzie lux. Oleje z nowszym normami s± lepsze dla DPF'ów ale nie koniecznie dla silników.
    Zgadza siê jak najbardziej. Popio³owo¶æ zosta³a zmieniana tylko i wy³±cznie ze wzglêdu na DPFy, bo popió³ osiadaj±cy w DPF nie podlega wypaleniu przy regeneracji i filtr zwyczajnie siê zapycha.

Sprawdzi³em ten Liquid Molly. Faktycznie, dobre ma parametry - bardzo porównywalne z zajebistym olejem Motul X-max 0W40. Motul jednak spe³nia normê LL-01 i 229.5. Czy to lepiej, czy gorzej, trzeba poszukaæ.

BMW Longlife-98 (BMW LL-98)
    Special long-life engine oil, approved by BMW. Also meets ACEA A3/B3, API SJ/CD, EC SAE 5W-40. Usually required for BMWs manufactured before MY 2002. Obsolete since 2009.
    BMW Longlife-01 (BMW LL-01)
    Special BMW approval for fully synthetic long-life oil. Product meets ACEA A3/B3 and API: SJ/CD EC-II. Usually required for BMWs built after MY 2002. Can also be used where a BMW Longlife-98 oil is recommended.
    BMW Longlife-01 FE (BMW LL-01 FE)
    Fully synthetic long-life oil with fuel economy properties. Oils meeting this specifications must have a low HTHS viscosity to meet the manufacturer's fuel economy requirements. These oils are only suitable for the following engines: N1x, N2x, N54, N55, N63, N74.
    BMW Longlife-04 (BMW LL-04)
    Special BMW approval for fully synthetic long-life oil. Viscosities are SAE 0W-30, 0W-40, 5W-30 and 5W-40. Usually required for BMWs equipped with a diesel particulate filter (DPF). Can also be used where a BMW Longlife-98 or BMW Longlife-01 oil is recommended.
    BMW Longlife-12 (BMW LL-12)
    Special motor oil for certain approved gasoline engines and the following diesel engines only: Nx7K1, Nx7U1, Nx7O1 from model year 2013. Not suitable for engines with 2 or 3 turbos.
    BMW Longlife-14+ (BMW LL-14+)
    Special motor oil for the following gasoline engines only: N20, Bx8 from model year 2014. Not allowed for diesel engines.

Ja bym na Twoim miejscu zala³ Motula X-maxa 0W40. Olej specjalnie do mocno wy¿ylonych silników jak Nissan GT-R, czy Focus RS (nie myliæ z ST). Ja na tym oleju naprawdê katowa³em moje poprzednie Mondeo i nic z silnikiem i turbo siê nie dzia³o - 200-220km/h gdzie siê da przez 800km. 235tys.km. jak auto sprzeda³em 100% sprawne.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 18-10-2015 o 21:36

Podobne w±tki

1. LIQUI MOLY - chemiczna regeneracja silnika ?
    Przez Matis192 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 18-11-2012, 21:08
  2. [silnik] Jaki najlepszy olej do m60b30?
    Przez rafale38 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27-02-2012, 21:51
  3. Najdro¿szy wypadek
    Przez Marynarz w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 07-12-2011, 20:29
  4. Dlaczego olej 5w30 jest dro¿szy od 5w40?
    Przez Michal750 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 18-07-2011, 16:42
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-06-2011, 18:32

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •