Próbujê znale¼æ logiczne uzasadnienie dla tytu³owego pytania. Przyk³adem bêdzie olej Synthoil Energy 0W40.
Posiadam BMW e63 650i oraz e60 530d z usuniêtym DPF. Zbli¿a siê termin wymiany oleju i zacz±³em rozgl±daæ siê za produktem który móg³bym wlaæ do obu aut. Przejrza³em ofertê firmy Liqui Moly, która poprawnie klasyfikuje swoje produkty na syntetyczne, technologia syntetyczna, pó³syntetyczne i mineralne. Rozwin±³em najwy¿sz± pó³kê produktów syntetycznych i mój wybór pad³ na wspomniany Synthoil Energy 0W40. Jako ciekawostkê dodam, ¿e olej tej lepko¶ci dostêpny jest tylko w niemieckiej dystrybucji, w polskiej wersji strony znajdziemy jedynie 5W40 oraz 0W30, nie wiem dlaczego... W ka¿dym razie jest to olej najlepszy bo w w±skiej grupie prawdziwych syntetyków, najdro¿szy w ofercie, normy jako¶ciowe nowoczesnego oleju ACEA A3/B4, API CF/SM, dlaczego zatem spe³nia najstarsz± normê producenta LL98 ? Czy s± to wzglêdy jedynie ekologiczne ? Zwa¿ywszy na to, ¿e oba moje auta s± bez filtra cz±stek sta³ych, uwa¿am, ¿e by³by to doskona³y ¶rodek smarny dla tych silników.
Proszê o wasze komentarze.

Odpowiedz z cytatem