W miedzyczasie poczytałem o regeneracji. Jest jeszcze jeden typ regeneracji - aktywny, przeprowadzany co jakieś kilkaset km jeśli DPF wypełni się w połowie i on polega na wtryśnięciu paliwa tuż przed fazą otwierania zaworów wydechowych. Stąd nadmiar paliwa, który może ściekać jeśi nie zostanie wyrzucony do DPF.
Mógłbyś opisać mniej więcej swoje 4 ostatnie tygodnie jazdy - z grubsza oczywiście. Chciałbym się dowiedzieć (dla mojej wiedzy, bo nigdy nie spotkałem kogoś, kto ma taki przypadek) jakie warunki mogłyby być spełnione, żeby własnie regeneracją uzupełnić olej w silniku. Dzięki.
Z mojej strony mogę Ci jeszcze powiedzieć, że są jakieś dodatki do paliw dla filtrów DPF (nie FAP), które pomagają regenerować filtr. Nie wiem jednak na ile są skuteczne i nieszkodliwe dla auta.
Olej silnikowy masz ze specyfikacją do DPF? Czytałem kiedyś artykuł, że jak się nie używa oleji niskopopiołowych, to popiół ląduje w filtrze cząstek stałych, a on niestety nie poddaje się procesowi regeneracji. Przez to filtr z biegiem czasu się coraz bardziej zapycha, a czasy regeneracji się skracają.