Spróbuj rozgrzać silnik do 90 stopni (obserwuj temp. cieczy w hidden menu na zegarach auta) i wtedy załączyć regenerację manualnie.
Spróbuj rozgrzać silnik do 90 stopni (obserwuj temp. cieczy w hidden menu na zegarach auta) i wtedy załączyć regenerację manualnie.
Zrób równo 20km i wrzuć zdjęcie kiedy ostatnio przeprowadził regenerację. U mnie mniej więcej co 15km regeneruje.
temperaturę przed próbą wypalania dogrzałem do 86 stopni, trochę boje się jeździć na tym zapchanym dpf, olej już wymieniłem , czy coś może się stać ?
Z tego, co widziałem, to masz 24mbar. To nie jest dużo. Dzisiaj sprawdzłem u siebie. Po 5120m od regeneracji mam 15,9mbar. Jakbyś miał zabity DPF, to czułbyś, że auto niezbyt chce jechać przy wyższych prędkościach. Jeśli DPF osiagnię wartość krytyczną, to 100%, że wyskoczy Ci jakiś komunikat.
Zrób jak uważasz, ale ja bym wsiadł w auto, zrobił nim 20km, następnie zczytał dane z DIS. Jak będziesz widział, że masz wartości podobne do moich, to Twój DPF daje jeszcze radę i trzeba szukać skąd nadmiar oleju - najprędzej moim zdaniem będzie to cieknący wtryskiwcz, albo pompa wysokiego ciśnienia. Zrób test przelewowy wtyskiwaczy (albo zleć komuś). Wygląda to tak: https://www.youtube.com/watch?v=9xgp-gjd_t0
Wszystkie pojemniki mają się napełniać w równym czasie. Odstępstwo od normy = wtrysk do roboty.
Z drugiej strony zastanawiam się w ogóle nad tym, że wzrost poziomu oleju jest spowodowany niedokańczaną regeneracją. Przecież paliwo podczas regeneracji musi być wypalane. Inaczej mimo wszystko - czy regeneracja by zachodziła w pełni, czy nie, to paliwo by ściekąło do miski olejowej. Nie trzyma mi się kupy ta teoria. Tym bardziej, że na własnej skórze kiedyś testowałem takie zachowanie auta na bardzo krótkich dystansach. Przed samą wymianą oleju jeździłem do pracy po 5,5km w jedną stronę przez dobre 3 tygodnie. Co 3 dni obserwowałem regenerację na DIS i mimo niedogrzania silnika, ona zachodziła. Temperatura cieczy chłodzącej do pracy nie przekraczała 65stopni. Z powrotem tylko auto pod koniec trasy osiągało 90 stopni (pod górkę). No, ale czy 10 minut i to startując z zimnego silnika wystarczy na regenerację? Widocznie tak. Mimo wszystko poziom oleju mi nie wzrósł. Być może 3 tygodnie to zbyt krótko, żeby spowodować zauważalny jego wzrost, a może diesel premium lepiej wypala i jest faktycznie 40% mniej emisjogenny. Wydaje mi się jednak, że takie zachowanie ma związek z kończącym się wtryskiwaczem - w normalnym trybie pracy (nieregeneracyjnym) leje on taką dawkę (zawyżoną), że cykl daje radę ją przepalić, a jak jest załączana regeneracja, to wtedy już wiadrami pompuje paliwo. W trybie poprawnej pracy wtryskiwacza przecież diesel się nie zatrzyma bez wypalenia dawki jeśli do cylidnra zostanie wtryśnięta owa dawka paliwa z powietrzem, a w końcu paliwo jest podawane dopiero, gdy powietrze w cylindrze jest sprężone, więc nawet zamknięcie przepustnicy nie powinno skutkować brakiem zapłonu.
W Fordzie Mondeo słychać na ucho kiedy regenerajca się załączyła - auto specyficznie buczało. W BMW nie potrafię jeszcze tego zauważyć. Jedynie czasami zauważam, że silnik gaśnie nieco bardziej niespokojnie - być może wtedy przerywam regenerację. Notuję wręcz ubytki oleju co jakiś czas, ale nie nadmiar.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 16-10-2015 o 21:05
Właśnie, auto od 120km/h już nie jedzie...błąd w jaki mam w disie to: 480A DDE: Particulate filter system , bank 1, nie idzie go wykasować, powraca zaraz
W miedzyczasie poczytałem o regeneracji. Jest jeszcze jeden typ regeneracji - aktywny, przeprowadzany co jakieś kilkaset km jeśli DPF wypełni się w połowie i on polega na wtryśnięciu paliwa tuż przed fazą otwierania zaworów wydechowych. Stąd nadmiar paliwa, który może ściekać jeśi nie zostanie wyrzucony do DPF.
Mógłbyś opisać mniej więcej swoje 4 ostatnie tygodnie jazdy - z grubsza oczywiście. Chciałbym się dowiedzieć (dla mojej wiedzy, bo nigdy nie spotkałem kogoś, kto ma taki przypadek) jakie warunki mogłyby być spełnione, żeby własnie regeneracją uzupełnić olej w silniku. Dzięki.
Z mojej strony mogę Ci jeszcze powiedzieć, że są jakieś dodatki do paliw dla filtrów DPF (nie FAP), które pomagają regenerować filtr. Nie wiem jednak na ile są skuteczne i nieszkodliwe dla auta.
Olej silnikowy masz ze specyfikacją do DPF? Czytałem kiedyś artykuł, że jak się nie używa oleji niskopopiołowych, to popiół ląduje w filtrze cząstek stałych, a on niestety nie poddaje się procesowi regeneracji. Przez to filtr z biegiem czasu się coraz bardziej zapycha, a czasy regeneracji się skracają.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 17-10-2015 o 11:49