Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: M62b35tu Trzesie silnikiem,screeny z inpa

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    No nie. No jak masz przykładowo dziurę w dolocie po którejś stronie a po drugiej nie , to po skasowaniu korekt po jednej stronie będziesz miał wykres lambdy ladny, a po drugiej ubogi, bo komputer nie zdarzył jeszcze się oswoić z wielkością dziury i nałożyć korekt. Dopiero sonda mu mówi o tym że na sobie skorygowac mieszankę. Pojezdzij więc. Co innego jak komputer już nie będzie mógł więcej skorygowac (bo może tylko o +/-25%) i dalej mieszanka będzie zła, wtedy zle wskazanie pozostanie.

To taki przykład uproszczony jednego z przypadków jak może być.

Wg. mnie pojezdzij na benzynie teraz aż się korekty ustawia. Potem zacznij szukać wedle instrukcji krok o kroku. Jeżeli nie poczekasz aż korekty długoterminowe ltft się nie ustala na benzynie (lub zaczniesz mieszać/włączać lpg), to nieuchronnie dojdziesz do błędnych wniosków.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 m62

Dzieki za pomoc :) czyli ogolnie ile teraz pojezdzic na PB ze 100km w trybie mieszanym wystarczy juz po zmianie sondy?
    Wlasnie z tym lewym powietrzem probowalem znalezc ale wypsikalem dwa samostarty i nie znalazlem :(
    Wczoraj jeszcze jak bawilem sie programem Acgassynchro to tam mozna obserwowac czasy wtryskow i jedna strona silnika byla o jakies 2ms nierowna do drugiej.
    Ogolnie mam dostep do INPA , gdzie szukac tych korekt ltft zebym wiedzial czy juz sie ustawily?

Dodam tez ze pp skasowaniu adaptacji silnikiem i tak bujalo (gazu nie wlaczylem od tamtej pory)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    100km myślę że jest 100% ok żeby się ustalił jakiś stan.

Z lewym to tylko przykład był, nie musi to być to. Jak psikasz to musisz oglądać jednocześnie wskazania korekt krótkoterminowych, innaczej nie znajdziesz.

Banki mogą nieznacznie się różnić czasami wtryskow, bo nic nie jest idealne ;-)

Z tym gazem to może właśnie dlatego że tak miałeś ustawiony to były jaja na pb, albo był tak ustawiony bo były nie rozwiązane problemy na pb (dylemat kura jajko - co było pierwsze - po to właśnie odłączasz gaz i resetujesz ustawienia ).

W Inpa nie wiem, nie korzystam, ale Google myślę co powie :-P

Jak nie masz silnika w stanie idealnym to musi bujac zanim sobie korekt nie wprowadzi.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 m62
    Jutro wrzuce sprawna sonde na auto i pojezdze na PB sprawdze jak pracuje i dam znac. Ta stojaca u mnie sonda to ktora strona auta? Kierowca czy pasazer?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e36,e46,e38
    Sonda 1 od strony pasażera 2 od kierowcy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 m62
    Sonda wymieniona a najlepsze jest to ze byla w ogole odlaczona ale zmienilem na ori bmw bo mialem jakas nieopisana chyba zamiennik. Ogolnie cylindry sie uspokoily, robie adaptacje na PB i ogarniam gaz. Wrzuce screeny za pare godzin.