Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: [E38] M52 problem z ch³odzeniem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    Bia³ystok

Post [E38] M52 problem z ch³odzeniem

Witam.

Na pocz±tku nadmieniê, ¿e stosowa³em siê do wszystkich instrukcji odpowietrzania uk³adu, chocia¿ jest mo¿liwo¶æ, ¿e co¶ robi³em ¼le.

Wracaj±c do meritum, mam BMW E38 728i (bez gazu) z silnikiem M52. Jestem ¶wie¿o po wymianie termostatu (stary siê nie domyka³) oraz ch³odnicy (by³a lekko spêkana i puszcza³± ci¶nienie)

Pompa wody dzia³a bez problemu bo pobiera wodê ze zbiorniczka wyrównawczego przy wiekszych obrotach. W±¿ wylotowy zarówno jak i wlotowy do ch³odnicy jest ciep³y, tak samo sprawa ma sie przy nagrzewnicy i wê¿u który idzie do elektrozaworów. Wisko tez mam ju¿ wymione bo wczesniej grzal mi sie na postoju.

Problem jaki pozostal jest szcz±tkowe ogrzewanie przy ustawieniu klimatronika na 32 stopnie. Gdy ustawie ogrzewanie na ni¿sze temperatury to wtedy temp. silnika zaczyna mi isc w góre po godzinnej podró¿y, wraca do normy po ustawieniu klimatronika na 32 stopnie.
    Kolejn± rzecz± jest piekielnie gor±ca deska rozdzielcza z tego powodu.. te¿ tak macie ?

Czy jest konieczno¶æ odpowietrzania klimatyzacji lub czy odpowietrza siê ch³odnicê przy w³±czonej klimie ? Nie mam webasto wiêc jedyne co mia³em odpowietrzyæ to uk³ad ch³odzenia, chyba ¿e pomin±³em odpowietrzanie nagrzewnice ( o ile takowe siê wykonujê)

Pozrawiam
    Dariusz

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar warszawa_24
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    E32 M60B30
    Sk±d
    S³ubice
    Ile ja z tym walczy³em, przez wiskoze posz³a uszczelka pod g³owic±...

No to tak, visco jest nowe, termostat i ch³odnica równie¿. Czy masz tunel na ch³odnicy? To jest bardzo wa¿ne. Zobacz na bezpiecznik od wentylatora elektrycznego ch³odnic.
    Temperatura nawiewu nie mo¿e mieæ wp³ywu na sprawny uk³ad ch³odzenia. Poziom p³ynu ch³odniczego musi siê zmieniæ ju¿ nawet przy lekkim dodaniu gazu, tu pompa jest na plastikowym wirniku i kilka przegrzañ doprowadza do po¶lizgu na ³±czeniu wirnika. Ja bym wymieni³ pompê skoro jej nie rusza³e¶ i odpowietrzy³ porz±dnie.
    Ja to robiê tak - lejê p³yn do g³ównych wê¿y, zak³adam je, wlewam p³yn do zbiorniczka a¿ wyleci z odpowietrznika termostatu, potem z odpowietrznika na zbiorniczku. Je¿d¿ê na sporcie a¿ przepchnie ogrzewanie, które powinno byæ nie do wytrzymania :) Nastêpnego dnia uzupe³niam poziom przed pierwszym odpaleniem.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    Bia³ystok
    No ja w³a¶nie walczê ca³y czas..

Jak mogê sprawdziæ tunel na ch³odnicy?
    Bezpiecznik sprawdzê dzisiaj. Z tego co siê oreientuje to przy ¼le odpowietrzonym uk³adzie jest s³abe ogrzewanie.
    Przy dodaniu gazu, woda w zbiorniku wyrównaczym idzie szybko do do³u ale z rurki przelewowej ledwo s±czy sie woda, czasem by³o widaæ b±ble z powietrzem. Pare dni temu wymienia³em paski i rolki napinacza to sprawdza³em pompê (bez rozbierania) luzów nie ma i krêci siê w miare normalnie.
    S± jeszcze jakie¶ patenty na sprawdzanie pompy ? Generalnie jest trochê zimno i mam ma³± ochotê znowu rozwalaæ ca³y przód bez potrzeby.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar warszawa_24
    Do³±czy³
    Feb 2015
    BMW
    E32 M60B30
    Sk±d
    S³ubice
    Tunel mia³em na my¶li czy jest czy go nie ma :)
    Musi byæ przelew a nie bablowanie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2015
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    Bia³ystok
    Tunel to masz na my¶li obudowe ch³odnicy i wiatraka ? Je¿eli tak to mam.

Bêdê dalej kombinowa³ z odpowietrzaniem tylko nie wiem czy jest sposób, ¿eby sprawdziæ pompê wody..

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    rabka zdrój
    Blog
    1

ja swoje m52 zawsze odpowietrzam tak jak warszawa_24 i nigdy nie mia³em problemów , a samo odpowietrzanie to 5 min roboty. ja bym zmienil pompê wody w twoim przypadku i dokladnie odpowietrzy³ zeby zadne bombelki nie sz³y z odpowietrznika na termostacie i na zbiorniczku wyrównawczym. wymiana pompy to max 30min. i nie wiem jakie rozbieranie ca³ego przodu miale¶ na mysli, ja z tego co pamietam to do wymiany pompy nawet chyba nie wyjmowa³em tunelu powietrza tylko wisco odkreci³em i do³em wyciag³em ale nawet wyciagac ca³kiem nie trzeba chyba
    Ostatnio edytowane przez neo386 ; 16-10-2015 o 12:41

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 04-12-2014, 23:42
  2. Problem z ch³odzeniem e38 2.8 z LPG
    Przez kszo511 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23-04-2014, 21:58
  3. [pozostale] Problem z ch³odzeniem e38 2.8 z LPG
    Przez kszo511 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24-03-2014, 21:10