Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Korozja rozrządu

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Olej, nawet w pełni syntetyczny, trzeba z czegoś zrobić. Technologia HC jako bazy używa olej mineralny, ale to przetworzenie jest nieodwracalne i podczas użytkowania takiego oleju w żadnym przypadku nie otrzymamy po jakimś czasie z powrotem oleju mineralnego. To mit. To tak jak z jajkiem wrzuconym na gorącą patelnię. Ścięcie się białka (denaturacja) jest nieodwracalne.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

Zaawansowany Użytkownik Awatar ARIE(L)
    BMW
    BMW E66 - 750 LI, FORD TRANSIT 2.0 ECOBOOST
    A co powiecie o Castrolu 10w60 full syntetyk ? Miałem taki zalany przez poprzedniego użytkownika a teraz będę robił wymianę oleju. Lać to samo czy zmienić na coś innego ?

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Skad masz takie intormacje? Bo juz tez to slyszalem?
    Poczytajcie sobie o technologii hudrocrakingu. Ogólnie oleje są bardzo dobre, ale mają jeden podstawowy problem - z racji na dodatki i strukturę 2-3x szybciej chłoną syf. Ogólnie hydrocraki się nadają jako tani bardzo dobry zamiennik oleju sytetycznego, ale w aplikacjach, gdzie nie ma kontaktu z agresywnym środowiskiem. Zresztą w przemyśle one mają potężne zastosowanie. Każdy, kto miał diesla jednak wie jak czarny olej jest podczas wymiany i o to właśnie chodzi. Syntetyk tak łatwo nie wiąże się ze spalinami i ogolnie zanieczyszczeniami z silnika. Kolejna sprawa, to koksowanie - hydrocracki znacznie bardziej koksują (nagar) przy wysokiej temperaturze, niż pełny sytetyk. Niestety, ale mocno zanieczyszczony sytetyk ma właściwości oleju mineralnego, a nawet i gorzej.

Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Skad info ze castrol 0w40 to hydrocrack? Myślałem aby go zalać przy kolejnej wymianie wlasnie dlatego bo sądziłem ze to 100 % syntetyczny olej...
    No i masz rację - Castro Edge 0W40 to w pełni sytetyczny olej. Nie jest hydrocrackiem, przynajmniej producent zarzeka się W SPECYFIKACJI, A NIE NA BUTELCE, że jest to olej pochodzący z procesu w pełni syntetycznego.

Oleje w pełni sytetyczne o mylącym oznaczeniu, jak np. wymieniony 10W60, czy 15W50 (też sytetyk!) to przeważnie oleje do wysokoobrotowych silników. Bardzo duży nacisk położono tam na nierozerwalność filmu w wysokich temperaturach (HTHS) i wytrzymałość oleju na te wysokie temperatury. Do silnika BMW moim zdaniem lać taki olej mija się z celem. Nie masz tam ani wysokich obrotów, ani związanych z nim lokalnych tak wysokich temperatur. Po co więc HTHS w okolicach 6mPa.s? Jak ktoś ma jakiegoś Nissana GT-R, albo coś równie mocnego, wystarczy, jak HTHS będzie lekko powyżej 3,5mPa.s, a przy tym zapewni dobrą pompowalność takiego oleju na zimno.

Jeśli miałbym Ci doradzić z olejem, to najpierw zastanów się jak jeździsz. Czy w większości krótkie odcinki - wtedy rzadszy olej, jak długie trasy, wtedy coś bardziej gęstego, jak lubisz pozapitalać i często jeździsz szybko na trasie, to znowu coś z HTHS >3,5mPa.s. Nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Przy wyborze oleju kierować trzeba się parametrami, a nie marką, więc warto porównywać karty charakerystyki no i koniecznie stosować się do zaleceń producenta. Oni studiują silniki pod wieloma względami, więc zbytnie odstępstwa od normy czasami mogą się źle skończyć.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 12-10-2015 o 22:58

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E66 750LI
    Jestem przed wymianą oleju i po przeczytaniu wątku zacząłem sie zastanawiać czy obecnie lany Shell 5w40 to najlepsza opcja.

Znalazłem coś takiego na KosmetykaAut.pl jako polecane oleje 5w40:
    • Amsoil ECF 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 83,3cSt; indeks lepkości 168; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 10,1)
    • Elf Synthese 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 14,2cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 86,0cSt; indeks lepkości 171; temperatura płynięcia -48°C; Liczba zasadowa TBN - 12,0)
    • Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 14,1cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 86,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 11,2)
    • Royal Purple 5W40 (olej syntetyczny (EST), lepkość kinetyczna w 100°C | 15,7cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 93,7cSt; indeks lepkości 179; temperatura płynięcia -42°C; Liczba zasadowa TBN - 11,0)
    • Shell Helix Ultra 5W40 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 76,3cSt; indeks lepkości 187; temperatura płynięcia -42°C; Liczba zasadowa TBN - 12,7)
    • Statoil LazerWay 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 14,4cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 85,7cSt; indeks lepkości 175; temperatura płynięcia -51°C; Liczba zasadowa TBN - 10,7)
    • Texaco Havoline Synthetic 5W40 (olej syntetyczny (PAO+EST), lepkość kinetyczna w 100°C | 15,2cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 97,3cSt; indeks lepkości 165; temperatura płynięcia -56°C; Liczba zasadowa TBN - 8,8)

Może taki Texaco w pełni syntetyczny, 360zł za 20L bedzie lepszy od Shella HC.

--
    Pozdr.
    Hubert

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Ams Oil z tych wymienionych będzie najlepszy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E66 750LI
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta
    Ams Oil z tych wymienionych będzie najlepszy
    Amsoil jest około 2 razy droższy od tego Texaco, czy aby na pewno warty aż tyle. Shell jest HC i jest droższy niż Texaco, dlatego myślałem o zmianie.

--
    Pozdr.
    Hubert

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    To zależy czego oczekujesz, Chcesz jak najlepszą ochronę silnika ale szukasz najtańszego oleju.
    Rozwiązaniem chyba będzie LiquiMoly.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E66 750LI
    Chodziło mi o optymalizacje kosztów, nie sądzę, żeby 2 razy droższy olej był 2 razy lepszy, więc jak kupowałem tego shella przez ostanie 10lat i wszystkie samochody jeździły bez problemu to mogę go lać dalej, ale jeżeli texaco jest nawet tańsze i wydaję się że lepsze to dlaczego nie lać texaco. LiquiMoly tez jest 2 razy droższe od shella.

--
    Pozdr.
    Hubert

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Nie mam zdania o Texaco, ale słyszałem że chwalą sobie ten olej.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E66 750LI

Porownalem paramtery i Shell jednak chyba jest lepszy niż ten texaco mimo ze HC:
    indeks lepkości 187 vs 165
    Liczba zasadowa TBN 12,7 vs 8,8 // co ma znaczenie przy LPG

--
    Pozdr.
    Hubert
    Ostatnio edytowane przez hubizx ; 13-10-2015 o 20:33