Ja dodam coś od siebie bo walczyłem z servotroniciem.
Na początku okazało się że ktoś założył zbyt nowy moduł komfortu i były jakieś problemy speed class.
Zakupiłem drugi moduł starszy z nieużywanym w nim servotroniciem i zakodowałem do niego.
Servotronic ożył (opór zaworka 7,2 ohm) i podziałał przez tydzień.
Zacząłem szukać informacji na temat przekładni ZF-a i okazało się że tak przekładnia z servotroniciem jest montowana w dużej ilości aut. Zaworek jest ten sam tylko inaczej jest sterowany.
Na jednym z forum ktoś wkleił nowy zaworek starego typu (prostokątny) na którym jest naklejka Vmax=6V; Imax=0,8A.
R=U/I=6/0,8=7,5 [ohm]
Więc zaczeło mnie zastanawiać jak to jest że wszyscy podaja że w bmw zasilany jest 12V i sterowany prądem.
Do tego udało mi się znaleźć schematy naprawy maglownicy gdzie ewidentnie napisane jest że zaworek ma mieć opór 7,5 +-0,4ohm.

Ostanio znów się za to zabrałem, zakupiłem drugi zaworek od innego auta dla świętego spokoju (opór 7,5 ohm). Wydłubałem moduł i okazało się że spalony jest rezystor r470 (czyli 0,47 ohm) wymieniłem go na zwykły bo nie miałem smd i servotronic znów działa.
Zobacze jak długo.
Przejechałem dziś z podłączonym kompem i zaraz po odpaleniu % skacze 90-100 a prąd trzyma się 897mA (max).
Podczas jazdy w zależności od prędkości prąd malał wraz z % a po zatrzymaniu wzrastał do 897mA (i nie przekraczał tej wartości) naromiasc % wachał sie w granicach 50-60%.
Po przejechaniu 50 km opór zaworka wzrósł do ok 8,1 [ohm] gdy był odłączony a gdy był podłaczony do modułu ok 9,8 [ohm].
Czyli teoretycznie działa ale chyba powinno to trochę inaczej wyglądać.

Nie próbowałem jeszcze zmieniać charakterystyk (u mnie pracuje na 06)
A jutro podgrzeje mój stary zaworek który okazuje się że jest jednak sprawny żeby zobaczyć jak mu się zmienia opór.

Co do problemów z servotroniciem zastanowiłbym się nad sprawnością układu/ komputera ABS/DSC skoro prędkość jest zczytywana z czujnika ABS (w przypadku e39)