Pokaż wyniki od 1 do 10 z 132

Wątek: servotronic- prośba o sprawdzenie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar winmediacenter
    BMW
    E38 740i
    Cytat Zamieszczone przez mazaw9 Zobacz posta
    Ok juz mam. Jeszcze jedna sprawa jak otwietam ncs wczytuje profil expertmode model samochodu to potem wyswietla mi sie do wyboru choose ECU i tam jest EWS i IKE jak klikne ike potem back i F4 czyli process ECU to moge wybrac dopiero GM3. Pisze o tym bo nie wiem czy dokladbie to miales na mysli. Plik z GM3 zczytalem i wrzucilem do ncs dummy dalej nie wiem co robic ;)

Jestem w domu mogę na spokojnie napisać co i jak.

Zczytujesz tak:

po wybraniu profilu (EXPERMODE)

F1 VIN/ZCS/FA

F3 ZCS/FA f.ECU

CHASSIS E38

EWS lub IKE zależy skąd chcesz zczytać kod wyposażenia i VIN

F6 Back

PROCESS ECU (Wybierasz z listy GM3)

Read ECU lub BasicFunctions > coapiReadSgGetFswPsw

Wbijasz potem plik w NCS Dummy

Na razie pokażę Ci jak wybrać z ogólnie dostępnych charakterystyk dla przykładu dla swojego modułu GM3.C10

opcja QUELLE_SERVOTRONIK_KENNF koniecznie na eeprom zaznaczone

na samym dole listy masz wybór krzywych z pamięci eeprom

SERVO_KENNL_GESCHW - SPEED DEPEND POWER STEERING CHARACTERISTIC CURVE SPEED
    SERVO_KENNL_STROM - SPEED DEPEND POWER STEERING CHARACTERISTIC CURVE CURRENT

Pierwsza watość to stopnie prędkości po wybraniu którejś opcji w linijce Data pojawi się ciąg wartości prędkości wyrażonej cyferkach po przecinku
    Druga to odpowiadające dla tych stopni siły wspomagania wyrażone od 0 do 255

przykładowo jeżeli pierwsza cyfra SPEED wynosi np 2 i pierwsza cyfra CURRENT wynosi 255 to oznacza że dla prędkości 2km/h wspomaganie wynosi 255 czyli MAX zakresu potem porównujesz kolejne cyfry itd.

masz tutaj fotke tych wartości naniesionych na wykres żeby lepiej zobrazować jak to będzie działać.

Masz pytania to zadawaj :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 735i manual
    Kolego jesteś geniuszem ! w prawdzie w sekcjach
    nie było dokładnie tak jak mówiłeś bo u mnie cyferki były mniej więcej tak 00 02 05 f4 FF G45 a w opcji STORM było praktycznie same literki. niemniej wybrałem 2 razy ostatnią opcje i teraz w inpie mam prawie 0,9A a siła wspomagania na postoju 90% po ruszeniu wszystko ładnie się utwardza a w momencie zatrzymania znowu mam 90%.
    Dziękuję Ci pięknie :D
    Chłopaki powodzenia z waszymi servo

Zaawansowany Użytkownik Awatar winmediacenter
    BMW
    E38 740i

Cytat Zamieszczone przez mazaw9 Zobacz posta
    Kolego jesteś geniuszem ! w prawdzie w sekcjach SERVO_KENNL_GESCHW - SPEED DEPEND POWER STEERING CHARACTERISTIC CURVE SPEED SERVO_KENNL_STROM - SPEED DEPEND POWER STEERING CHARACTERISTIC CURVE CURRENTnie było dokładnie tak jak mówiłeś bo u mnie cyferki były mniej więcej tak 00 02 05 f4 FF G45 a w opcji STORM było praktycznie same literki. niemniej wybrałem 2 razy ostatnią opcje i teraz w inpie mam prawie 0,9A a siła wspomagania na postoju 90% po ruszeniu wszystko ładnie się utwardza a w momencie zatrzymania znowu mam 90%. Dziękuję Ci pięknie :D Chłopaki powodzenia z waszymi servo
    jak klikniesz po prawej bodajże ikonkę HEX DEC to przekształca automatycznie wartości heksadecymalne np. FF na decymalne czyli powiedzmy 255możesz też dopisywać własne do modułu ale to już inna bajka. Fanie że udało się pomóc.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Cytat Zamieszczone przez winmediacenter Zobacz posta
    Jestem w domu mogę na spokojnie napisać co i jak.

Zczytujesz tak:

po wybraniu profilu (EXPERMODE)

F1 VIN/ZCS/FA

F3 ZCS/FA f.ECU

CHASSIS E38

EWS lub IKE zależy skąd chcesz zczytać kod wyposażenia i VIN

F6 Back

PROCESS ECU (Wybierasz z listy GM3)

Read ECU lub BasicFunctions > coapiReadSgGetFswPsw

Wbijasz potem plik w NCS Dummy

Na razie pokażę Ci jak wybrać z ogólnie dostępnych charakterystyk dla przykładu dla swojego modułu GM3.C10

opcja QUELLE_SERVOTRONIK_KENNF koniecznie na eeprom zaznaczone

na samym dole listy masz wybór krzywych z pamięci eeprom

Pierwsza watość to stopnie prędkości po wybraniu którejś opcji w linijce Data pojawi się ciąg wartości prędkości wyrażonej cyferkach po przecinku
    Druga to odpowiadające dla tych stopni siły wspomagania wyrażone od 0 do 255

przykładowo jeżeli pierwsza cyfra SPEED wynosi np 2 i pierwsza cyfra CURRENT wynosi 255 to oznacza że dla prędkości 2km/h wspomaganie wynosi 255 czyli MAX zakresu potem porównujesz kolejne cyfry itd.

masz tutaj fotke tych wartości naniesionych na wykres żeby lepiej zobrazować jak to będzie działać.

Masz pytania to zadawaj :)
    Jak w programie NCS Dummy pozmieniać te wartości dla speed i CURRENT? Widzę je tylko nie mogę ich edytować. Zmieniłem tylko charakterystykę na gotową 06 nic pozatym.