Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pompa paliwa E32 M60

Początkujący Użytkownik Awatar AMC
    BMW
    E23 elektr.,E32 M70B50 1989
    To jest chyba tak: ciśninie znamionowe pompy, podawane przez producenta, dotyczy ciśnienia jakie wytworzy pompa przy zatkanym przepływie, czyli największe
    możliwe do uzyskania. Dotyczy zatem ustawienia jej wewnętrznego zaworu nadmiarowego, a nie samej sekcji tłoczącej, bo ta ma zdolność ograniczoną
    mocą silnika napędzającego, cechami konstrukcyjnymi i ewent. stopniem zużycia. Ta zdolność jest zwykle badzo duża i osiąga kilkanaście-kilkadziesiąt barów,
    to są niebezpieczne wartości i właśnie do ochrony przed tym obowiązkowo stosuje się w/w zawór już w samej sekcji. Zabezpiecza to także przed przeciążeniem
    silnika napędzającego; pompa może pracować z zatkanym przepływem dłuższy czas i nic złego się nie stanie do czasu przegrzania. Przed tym zabezpiecza
    z kolei układ w module sterowania pompą; jeżeli nie ma tego układu w aucie, to pewnie przegrzanie (zagotowanie paliwa w pompie) i tak nie grozi.
    Jeżeli zainstalujesz pompę opisaną "10bar", to regulatorowi ciśnienia na listwie nic się nie stanie, bo pompa musiałaby mieć ogromną wydajność, żeby utrzy-
    mać ponad 3 bary wbrew woli regulatora coraz bardziej otwierającego prześwit odpływu. Chyba, że mu się membrana zatnie albo jest zanieczyszczony, albo
    leciwy już i niepewny. Gdyby zawiódł, to ciśnienie w instalacji przed nim wzrośnie w najgorszym przypadku do wartości znamionowej pompy, czyli otwarcia
    jej wewnętrznego zaworu. Jeżeli jest to 10 bar, to następstwa mogą być fatalne: rozszczelnienie instalacji na złączach i wyciek np. na wydechy. Przewody
    elastyczne są zazwyczaj do 8 barów. Ryzyko jest ciut za duże - nie polecam.

P.S.: tuczi77, masz konkret w temacie na PW.
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 30-10-2015 o 17:35
    Pozdrawiam - Andrzej

Człowiek nie tylko WIE, ale także WIE, ŻE WIE. Inne gatunki tego nie wiedzą.

Być, Mieć, Wiedzieć.

Doświadczony Użytkownik Awatar nino
    BMW
    E32 735
    Z racji wieku regulatora, po prostu nie wytrzyma. Chyba, że Tuczi ma względnie nowy regulator.

BMW
    Cytat Zamieszczone przez nino Zobacz posta
    Z racji wieku regulatora, po prostu nie wytrzyma. Chyba, że Tuczi ma względnie nowy regulator.
    Z nowym też bym się nie odważył, bo jako zabezpieczenie instalacji przed ewent. rozerwaniem zostaje tylko on, biedaczek...
    Pozdrawiam - Andrzej

Być, Mieć, Wiedzieć.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Regulator jest nowy, ale skoro istnieje ryzyko to temat tej pompy odpuszczam.

AMC, odnośnie Twojego PW:
    "Nówki wg. obrazka (są 2 typy):
    CHińczyk (bezproblemowy, ale trwałość- nie wiadomo) 155 zł
    MGM (nie było reklamacji) 280 zł"

Kupiłem już nawet pompę MaxGear, ale mam pewne wątpliwości.
    1. Pomimo tego, że producent zaleca ją do M60 to nie pasuje p&p, bo np. ma zbyt mała średnicę, jest krótsza i ma mniejszy otwór do mocowania ssaka z filterkiem niż ta oryginalna z Pierburga.
    2. Dopiero później znalazłem informację, że MaxGear zaleca stosowanie tej pompy do wszystkich silników w E32 (oprócz V12), czyli że do M30 niby też pasuje... No ale jak może ona pasować do M30 skoro w M30 cieśninie robocze to ponoć 3 Bary zamiast 3,5 Bara???

Jestem trochę w kropce w związku z tym faktem i dlatego nadal poszukuję jakiejś alternatywy...

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Mój znajmy mechanik jaki naprawia BMW od ponad 20stu lat mi zawsze mówi ,że takiego badziewia jak np MaxGear nie chce nawet widzieć , bo go nie stać na poprawki.

Ja sam kiedyś założyłem do e36 jakiegoś chińczyka i potem musiałem kupować drugą pompę.

Reasumując Ireczku , kup sobie coś porządnego żeby nie mieć problemu.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Mój znajmy mechanik jaki naprawia BMW od ponad 20stu lat mi zawsze mówi ,że takiego badziewia jak np MaxGear nie chce nawet widzieć , bo go nie stać na poprawki.

Ja sam kiedyś założyłem do e36 jakiegoś chińczyka i potem musiałem kupować drugą pompę.

Reasumując Ireczku , kup sobie coś porządnego żeby nie mieć problemu.
    No właśnie Andrzeju, nie ma alternatywy... Albo MaxGear, albo Pierburg za chyba 1100, albo OEM (też Pierburg) za 1450...

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    To ja bym kupił tę za 1100 i po kłopocie , bo chyba masz zamiar jeżdzić Twoją e32 długo.

Zapytam dzisiaj tego mojego mechanika co wkłada i za ile i Ci napiszę , bo może się okazać ,że da się zrobić o wiele taniej.

BMW
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Regulator jest nowy, ale skoro istnieje ryzyko to temat tej pompy odpuszczam.

AMC, odnośnie Twojego PW:
    "Nówki wg. obrazka (są 2 typy):
    CHińczyk (bezproblemowy, ale trwałość- nie wiadomo) 155 zł
    MGM (nie było reklamacji) 280 zł"

Kupiłem już nawet pompę MaxGear, ale mam pewne wątpliwości.
    1. Pomimo tego, że producent zaleca ją do M60 to nie pasuje p&p, bo np. ma zbyt mała średnicę, jest krótsza i ma mniejszy otwór do mocowania ssaka z filterkiem niż ta oryginalna z Pierburga.
    2. Dopiero później znalazłem informację, że MaxGear zaleca stosowanie tej pompy do wszystkich silników w E32 (oprócz V12), czyli że do M30 niby też pasuje... No ale jak może ona pasować do M30 skoro w M30 cieśninie robocze to ponoć 3 Bary zamiast 3,5 Bara???

Jestem trochę w kropce w związku z tym faktem i dlatego nadal poszukuję jakiejś alternatywy...
    Na tych "makaronach" MGM śmigam jakieś 9 lat, zadając im w tym czasie ca. 180 tysi. Nie zauważyłem problemów, dalej chodzą jak należy.
    Rozbierałem kilka różnych pomp, pasujących do M70, nowych, używanych, zajeżdżonych mocno i zupełnie nieżywych. Coś niecoś zauważyłem, o tym potem.
    Sądzę, że te włoskie - a tak naprawdę to i tak nie wiadomo, gdzie powstają teraz - można polecić. Były dość starannie wykonane i z zadowalającej jakości
    materiałów. Badałem twardość komutatora, sposób przyłączenia uzwojeń do niego, jakość ich wykonania i inne rzeczy. Najmniej trwałym zużyciowo elementem
    w tych pompach jest zespół komutator-szczotki, zwłaszcza ten pierwszy, bo szczotki są dość długie i wystarczyłyby na dłużej. To tu pompa wydaje ostatnie
    tchnienie, jest nienaprawialny.
    Przejrzę zaraz zapasy, może tam coś jeszcze ocalało. Za godzinkę dam znać.
    Dobrze, że odpuściłeś tego wyczynowego Boscha: przy wydajności 300 litrów na godzinę, sugestie nino mogłyby się urzeczywistnić, bo nasze zwykłe pompy
    mają 90 ... 110 l/h. Ponadto pompa o takiej wydajności (fachowcy mówią "wydatku", ale to mi się złowróżbnie kojarzy :-() pobierałaby pewnie 2,5 ... 3 razy
    większy prąd i nie wiadomo, co ochrona na to. Aczkolwiek chyba Cię rozumiem, bo ofercie powabu nie brak.

(cd.)
    Znalazłem nową Bosch 0 580 453 010 z ciekawym jeszcze "Czech Republic" oprócz logo Boscha. Suwmiarka zeznaje, że obudowa fi 43, długość aluminiowej części
    cylindrycznej 94, króciec wylotowy fi 8 x 17,3, ssący fi 12 x 15 mm. Przyłącza M5 "-" i M4 "+" (w tej z allegro były odpowiednio M6 i M5).
    Czy u Ciebie ta pompa jest klejona do oprawy, w której siedzi na Twoim obrazku? Jeżeli nie (obstawiam, że nie), to porównaj wymiary i jak ok.,to po problemie.
    Drobną niejasność mam tylko z pojęciami "sam wkład" i "cała pompa". Nie spotkałem na rynku pompy w kpl. z tą czarną oprawą, ale może są.
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 30-10-2015 o 20:23
    Pozdrawiam - Andrzej

Być, Mieć, Wiedzieć.