Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: [mechanika] Sportowe sprężyny od e34 przód

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    szukam znów....
    Co do tego bicia w kole. :D

Przy skręcie może to walić przegub...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 730iA V8
    Co do tego przegubu to tez sie tak zastanawiałem i doszedłem do wnoisku ze to własnie moze byc on...tylko jak sie upewnic w 100% czy to to ??
    Plany: zawias -40/-40 + 18"...

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Cytat Zamieszczone przez jabollo
    Co do tego przegubu to tez sie tak zastanawiałem i doszedłem do wnoisku ze to własnie moze byc on...tylko jak sie upewnic w 100% czy to to ??
    A spróbuj posłuchać na sucho - podnieś auto na kolumnowym, lub sam tył i włącz bieg nie kręci tylnymi kołami (tylko ASC wyłącz, bo będzie szumiało) i nasłuc*** - może akurat coś będzie słychać.
    A tak z drugiej strony, to używasz troche ręcznego? bo jeśli nie to w bębnie mogło narosnoąć troche korozji i Ci trze o okładziny hamulca. Wtedy wystarczy zdjąć tarczo-bęben i wyczyścić.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 730iA V8
    Ręcznego nieuzywam praktycznie wogóle i powiem ze coraz bardziej to słychac...spadło sniegu troszke to i człowiek pokusi sie gdzie niegdzie o jakis poślizg kontrolowany i teraz jeszcze bardziej to słychactylko podczas skręcania w lewą strone koło tylnie od strony pasażera stuka i to tak włąsnie typowo jak przegub...chyba zdecyduje sie na jego wymianke

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    To ci powiem że sobie pozciągaj te tarczo-bębny i w środku wyczyść.
    Jak kupowałem swoją e32, to poprzedni właściciel mi mówił że nigdy nie ruszał ręcznego, "bo po co jak automat jest", i ja też prawie nie ruszałem początkowo.
    Potem jak zaciągnąłem to mi zaczęło chromolić, trzeszczeć i tp. Okazało się że płaty rdzy się oderwały (a troche ich narosło) i kawałek okładziny ciernej ze szczęki hamulca ręcznego się ułamało (jakieś 10-15% z długości).
    Jak zdjąłem całość i oczyściłem, to koła ucichły całkowicie.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 730iA V8
    ale gdybym miał taki przypadek jak ty to by mi cały czas stukało i mi stuka tylko jak skręcam i to też zalezne jest od tego czy dodaje gazu czy nie jak dodaje gazu wtedy stuka wiec to chyba jednak bedzie ten przegub a jeszcze jedno jak stoje w miejscu i zaciągam reczny i puszczam noge z chamulca własne ta sama strona co stuka siada jakies 2 cm w dół a druga nie i zastanawiam sie czy moze to byc wina recznego mianowicie linki ze na to tylko koło łapie wiec ta strone dociaga czy tez spręzyny wina ale z drugiej strony gdyby cos było z nia to było by to słychac podczas jazdy nieprawda>??

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    szukam znów....
    jeżeli stuka przy ruszaniu to na bank przegub... ma luz więc przy ruszaniu puka. tak samo przy dodawaniu gazu....idzie moment na koła prawe je od razu przenosi a lewe ma luz więc najpierw puknie i dopiero jedzie... to tak łopatologicznie wytłumaczone... ekstremalnie wywalony przegub wali nawet podczas jazdy do przodu na luzie i jak dodajesz gazu jak odejmujesz gazu...
    jak to sprawdzic? mi sprawdzał mechanik ale obawy miałem identyczne jak Ty. Wcześniej sam przerabiałem wszystko łącznie ze sprężynami, sprzątaniem w bagażniku i głową pełna bólu.

Uprawnienia umieszczania postów