Witam. Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ konkretne numery uszczelek potrzebnych przy wymianie uszczelnienia kolektora ss±cego oraz odmy? Go¶ciu w sklepie stwierdzi³, ¿e tego jest podobno ile¶ tam typów, i a¿ nie chce mi siê wierzyæ, ¿eby by³by to a¿ taki k³opot. Auto na wolnych obrotach i zimnym silniku d³awi siê, po naci¶niêciu gazu. Wyczy¶ci³em krokowca, wymieni³em czujnik temperatury, ale problem nie zmieni³ siê nic a nic. Poza tym podczas pracy silnika s³ychaæ taki g³o¶ny ¶wist zasysanego powietrza. Dlatego postanowi³em wymieniæ uszczelki pod kolektorem ss±cym oraz membranê odmy. niestety, nie potrafiê namierzyæ odpowiednich numerów uszczelek, aby je skompletowaæ tak, aby wymieniæ absolutnie wszystko co mo¿na podczas zdjêcia tego kolektora.
Moje auto to BMW e38, 4400 ccm [m62b44] 210 kW, rocznik 1997.
Poza tym pytanko, czy uszkodzona sonda lambda mo¿e mieæ wp³yw na silnik, aby dawa³ takie objawy jak moje? Mam LPG i sondy padaj± mi czê¶ciej ni¿ innym, nie wiem jakie kupiæ, aby by³y trwalsze, a mechanik twierdzi, ¿e nie warto ich wymieniaæ, co wydaje mi siê dziwne.

Odpowiedz z cytatem