Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Zestaw uszzcelek pod kolektor ss±cy m62b44

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar trajano
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E38 740i (m62b44) (5hp30) LPG
    Sk±d
    Sosnowiec

Post Zestaw uszzcelek pod kolektor ss±cy m62b44

Witam. Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ konkretne numery uszczelek potrzebnych przy wymianie uszczelnienia kolektora ss±cego oraz odmy? Go¶ciu w sklepie stwierdzi³, ¿e tego jest podobno ile¶ tam typów, i a¿ nie chce mi siê wierzyæ, ¿eby by³by to a¿ taki k³opot. Auto na wolnych obrotach i zimnym silniku d³awi siê, po naci¶niêciu gazu. Wyczy¶ci³em krokowca, wymieni³em czujnik temperatury, ale problem nie zmieni³ siê nic a nic. Poza tym podczas pracy silnika s³ychaæ taki g³o¶ny ¶wist zasysanego powietrza. Dlatego postanowi³em wymieniæ uszczelki pod kolektorem ss±cym oraz membranê odmy. niestety, nie potrafiê namierzyæ odpowiednich numerów uszczelek, aby je skompletowaæ tak, aby wymieniæ absolutnie wszystko co mo¿na podczas zdjêcia tego kolektora.
    Moje auto to BMW e38, 4400 ccm [m62b44] 210 kW, rocznik 1997.
    Poza tym pytanko, czy uszkodzona sonda lambda mo¿e mieæ wp³yw na silnik, aby dawa³ takie objawy jak moje? Mam LPG i sondy padaj± mi czê¶ciej ni¿ innym, nie wiem jakie kupiæ, aby by³y trwalsze, a mechanik twierdzi, ¿e nie warto ich wymieniaæ, co wydaje mi siê dziwne.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    No tak, tylko które z tych czê¶ci mam kupiæ? Jest tego strasznie du¿o i nie ukrywam, ¿e siê trochê pogubi³em.

Ps.: I jeszcze jedno pytanie, przy rozbieraniu przepustnicy do czyszczenia zauwa¿y³em, ¿e jest ona w pozycji ca³kowicie otwartej. Czy tak ma byæ? Czy mo¿e problem jest w przepustnicy? Czy przepustnica po uruchomieniu silnika zamyka siê?
    Ostatnio edytowane przez trajano ; 23-09-2015 o 14:26

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar rexman
    Do³±czy³
    Jul 2015
    BMW
    e31
    Sk±d
    Irlandia

Nie wiedzia³em, ¿e mo¿na kupiæ sam± membranê.

Kupowa³em odmê (nr.2). Tam by³o wszystko co potrzeba, bez rozdrabniania siê.
    Na pewno bêdziesz potrzebowa³ uszczelek pod kolektor. Czê¶æ nr.15
    Kupowa³em w ASO, wiêc one wystêpuj± bli¼niaczo, tzn. maj± po³±czenie ze sob±. W sumie potrzebne jest 4 takie "bli¼niaki".

Kupi³em jeszcze uszczelkê nr.12 i 14. Natomiast ¿a³ujê, ¿e nie kupi³em od razu o-ringu nr.11.
    (Ale ju¿ go mam i za³o¿ê przy najbli¿szej okazji).
    Je¶li bêdziesz sam demontowa³ kolektor ss±cy, to po uwolnieniu go od wszystkich elementów mocuj±cych, zostanie Ci jeszcze d³uga pozioma rurka aluminiowa pod kolektorem, która bêdzie "trzymaæ". Warto wtedy mimo niewygodnej pozycji, delikatnie pomanewrowaæ kolektorem, by rurka siê wysunê³a z kana³u separatora oleju.

Co do sondy... nie wymienia siê ich na "czuja". Podepnij pod kompa.

U mnie jest tylko 2 sondy. Wymienia³em na bosh'a. 0258003559.

Ps. Szkoda, ¿e nie za³o¿y³e¶ wcze¶niej tematu. Odkupi³bym od Ciebie ten czujnik temp. powietrza.
    Zostañ dawc± szpiku kostnego... dkms.pl

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Dziêki, teraz bêdê sobie wszystko kompletowa³, trochê siê bojê samemu to wymieniæ, ale spróbujê. Co do odmy, to s³ysza³em o membranie, nie wiedzia³em ¿e trzeba ca³± wymieniæ. Ale kupiê i wymieniê :-)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez trajano Zobacz posta
    Witam. Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ konkretne numery uszczelek potrzebnych przy wymianie uszczelnienia kolektora ss±cego oraz odmy? Go¶ciu w sklepie stwierdzi³, ¿e tego jest podobno ile¶ tam typów, i a¿ nie chce mi siê wierzyæ, ¿eby by³by to a¿ taki k³opot. Auto na wolnych obrotach i zimnym silniku d³awi siê, po naci¶niêciu gazu. Wyczy¶ci³em krokowca, wymieni³em czujnik temperatury, ale problem nie zmieni³ siê nic a nic. Poza tym podczas pracy silnika s³ychaæ taki g³o¶ny ¶wist zasysanego powietrza. Dlatego postanowi³em wymieniæ uszczelki pod kolektorem ss±cym oraz membranê odmy. niestety, nie potrafiê namierzyæ odpowiednich numerów uszczelek, aby je skompletowaæ tak, aby wymieniæ absolutnie wszystko co mo¿na podczas zdjêcia tego kolektora.
    Moje auto to BMW e38, 4400 ccm [m62b44] 210 kW, rocznik 1997.
    Poza tym pytanko, czy uszkodzona sonda lambda mo¿e mieæ wp³yw na silnik, aby dawa³ takie objawy jak moje? Mam LPG i sondy padaj± mi czê¶ciej ni¿ innym, nie wiem jakie kupiæ, aby by³y trwalsze, a mechanik twierdzi, ¿e nie warto ich wymieniaæ, co wydaje mi siê dziwne.
    Zmieñ mechanika (nie zna siê)
    Zmieñ gazownika (ew. Te¿ instalacje)

Bo sondy przy gazie nie padaj±. Kup zamiennik uniwersalny Boscha po oko³o 150zl.

Uszczelki pod kolektor polecam firmy ajusa.
    Pamiêtaj o uszczelce przepustnicy. Rurce gumowo aluminiowej wszelkich oringach.

Warto przy okazji zrobiæ porz±dek z wod± i wymieniæ wê¿e z ty³u od magistrali, uszczelki magistrali, oringi rurek wody do pompy, miskê wody pomiêdzy v-kami. Woda to te¿ bol±czka tego auta wiêc przynajmniej jedno miejsce mniej do zagladania, tym bardziej ¿e trudno dostêpne.

Nie jezdzij na gazie. Sondy sprawd¼ na kompie, u elektryka przebiegi. Ew. Wymieñ. Jak bêdzie ju¿ wszystko ok na benzynie jedz do gazownika (nowego) ¿eby ustawi³ gaz (wa¿ne ¿eby¶ po naprawie na nim nie je¼dzi³, bo rozreguluje ci benzynê).

Podobne w±tki

1. [silnik] odma, ,kolektor ss±cy
    Przez lazaruk w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 25-08-2014, 13:21
  2. [silnik] kolektor ss±cy!!
    Przez Adus81 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 19-10-2012, 16:43
  3. Kolektor ss±cy
    Przez Derreg w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1