Hej,
Ja miałem u siebie jeszcze oryginalne marki BOSCH. Niebieski - 0280130026, biały - 0280130089
Biały jest od EML i z nim miałem większy problem aby znaleźć ORI. Jakbyś chciał kupić to mogę odnaleźć namiary skąd brałem.
Hej,
Ja miałem u siebie jeszcze oryginalne marki BOSCH. Niebieski - 0280130026, biały - 0280130089
Biały jest od EML i z nim miałem większy problem aby znaleźć ORI. Jakbyś chciał kupić to mogę odnaleźć namiary skąd brałem.
--------------
Pozdrawiam,
Marcin
Dzięki za numer, przeglądałem Twoje posty i znalazłem strone internetowa z jakiej zakupiłes. Podjadę dziś do intercarsu i zobaczymy czy mają cos takiego.
Co do rezystancji czujnika, pomierzyłem dziś raz go jeszcze, na rozgrzanym aucie, dziwnie pokazywał rezystancję, skakała i rozrzut wartości był dość duzy tzn. od 330 - 250 - 050 -180 i od nowa gora - dól.
Jedna uwaga, ten niebieski to czujnik wskaźnika temperatury na zegarach. On ma gwint 12x1,5.
Ten od DME ma gwint 14x1,5.
Biały - 0280130089, o którym wspomniał Marcin-e32 jest od EML, którego Ty, jak przypuszczam, nie masz.
Możesz spróbować zakupić biały i zainstalować go na miejscu tego blado zielonego, który masz obecnie u siebie.
poniżej zdjecie czujników:
ten odpięty (blado-zielony), to domyślam się ze jest odpowiedzialny za sygnał do komputera bo jeśli odepnę ten drugi to spadnie mi wskazówka od temp. w zegarach
nie mam EML, to szukać "Biały - 0280130089" czy "Niebieski - 0280130026" ??
dzwoniłem do Inter Carsu,
biały-niedostępny, niebieski- 50zł,
Ostatnio edytowane przez Piciu ; 23-09-2015 o 10:31
Wtrącę się do dyskusji...bo mam u siebie takie same czujniki, ten sam rocznik auta i podobny silnik...więc mnie to też interesuje...
Yaz dlaczego twierdzisz, że niebieski czujnik nie podejdzie skoro to jest ewidentny zamiennik ori...?
Nr. 14 czujnik na schemacie, gwint M12X1,5
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di.../i47338#part14
Niebieski Bosch 0280130026
W opisie jest wymieniony nr OEM BMW 13621709966
Więc dlaczego miałby mieć inny gwint niż ori..?
http://allegro.pl/czujnik-temperatur...533295631.html
sorki że się wtrącę nie mam eml-u ale u mnie jest czarny do wskaznika na zegarach i niebieski do dme samochód z września 88r. i niebieski czujnik ma większy gwint jak czarny pzdr:)
- kolega kal!ber ma racje, u mnie jest tak samo, wyżej wkleiłem zdjęcie z czujnikami z odpięta kostka i wskazówka temp. na liczniku nie opadła,
dopiero po odpięciu czarnej kostki,
- kolega yaz, podesłał opis czujników, gdzie niebieski tzn. nr 14 (wg realoem) powinien być od licznika a czarny nr 12 od dme, ale jest na odwrót i nie tylko
u mnie, z czym to jest związane to nie wiem ??
- wczoraj kupiłem czujnik niebieski nr 0280130026, który u mnie odpowiada za sygnał do dme, firmy FAE (50zł) nie mieli Boscha, zmierzyłem jego rezystancje na gorącym
silniku pokazywał 220ohm (stary pokazywał ok.360ohm) a dzis na zimnym 2500ohm, wartości się zgadzają wg. linku który podesłał kolega yaz
- wczoraj korzystając z okazji, ze zakładałem czujnik poprawiłem przewody zapłonowe. tzn. poprzedni właściciel zakładając nowe przewody ominął 6 cylinder
na którym jest impulsator, w nowym przewodzie rozebrałem fajkę od strony świecy i przełożyłem przez impulsator i teraz jest gitara, poprawiałem gdyż
w sobotę ustawiałem luzy zaworowe i wykręcając świece każdej się z nich przyglądałem, na elektrodach 5 świec nie było nalotu, nagaru itp. a 6 na której był założony stary przewód zapłonowy to
był taki szary nagar, wnioskuje, ze spalanie było inne niż na pozostałych cylindrach.
efekty: w miarę równa praca silnika, nie telepie, nie szarpie, odkąd mam to auto i dłubie w nim to jeszcze tak nie jechało, fajnie przyspiesza,
z minusów, wciąż odpala za drugim razem,
dziękuje wszystkim za pomoc w moim temacie
bo rozumiem, że czujnik ten czarny od licznika nie ma wpływu na odpalanie auta ?
Ostatnio edytowane przez Piciu ; 24-09-2015 o 09:54