Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: D³ugo ga¶nie ci¶nienie oleju.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA

Post D³ugo ga¶nie ci¶nienie oleju.

Witam.
    Wiem ¿e temat szeroko omawiany ale ju¿ wyczerpa³em wszystkie mo¿liwo¶ci z innych postów.
    Ci¶nienie w moim m30b35 ga¶nie na zimnym po ok 4-5 sekundach, po ponownym zapaleniu ga¶nie momentalnie ale je¿eli postoi ju¿ kilka minut to coraz pó¼niej.
    Zaworki w obudowie naprawione i wykluczone. Panewki g³ówne i korbowodowe nowe nominalne (wa³ jak nowy).
    Pompa oleju po ca³ym dniu postoju podaje olej do obudowy filtra w momencie rozruchu czyli ok.
    Ci¶nienie oleju zmierzone manometrem (ksi±¿kowe).
    Olej: pocz±tkowo zalany castrol GTX magnatec 5w40 wymieniony z powodu "d³ugo gasn±cej kontrolki oleju" na Shel 10w40 (identyczny objaw)

Nie mam ju¿ pomys³ów :/

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez krzycholina Zobacz posta
    Witam.
    Wiem ¿e temat szeroko omawiany ale ju¿ wyczerpa³em wszystkie mo¿liwo¶ci z innych postów.
    Ci¶nienie w moim m30b35 ga¶nie na zimnym po ok 4-5 sekundach, po ponownym zapaleniu ga¶nie momentalnie ale je¿eli postoi ju¿ kilka minut to coraz pó¼niej.
    Zaworki w obudowie naprawione i wykluczone. Panewki g³ówne i korbowodowe nowe nominalne (wa³ jak nowy).
    Pompa oleju po ca³ym dniu postoju podaje olej do obudowy filtra w momencie rozruchu czyli ok.
    Ci¶nienie oleju zmierzone manometrem (ksi±¿kowe).
    Olej: pocz±tkowo zalany castrol GTX magnatec 5w40 wymieniony z powodu "d³ugo gasn±cej kontrolki oleju" na Shel 10w40 (identyczny objaw)

Nie mam ju¿ pomys³ów :/
    Je¿eli zmierzy³e¶ ci¶nienie manometrem I jest ok, to dlaczego przejmujesz siê kontrolk±. Widocznie czujnik ma swoje lata I dzia³a z opó¼nieniem. Albo w liczniku uk³ad u¶redniaj±cy zmieni³ ze staro¶ci sta³± czasow±

Podmieñ czujnik I zobacz jak to wygl±da.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Podmiana czujnika nic nie da³a.
    Wkrêci³em ponownie manometr i zmierzy³em ci¶nienie.
    Zimny zaraz po zapaleniu 2-3 bar
    ciep³y 1 bar
    3000 rpm 4,5 bar
    Zostawi³em do rana z wkrêconym manometrem i rano okaza³o siê ¿e ci¶nienie pojawia siê faktycznie po ok 4-5 sek.

Nie mam pojêcia gdzie szukaæ przyczyny

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Te¿ z tym walczy³em. Jak wyczerpa³em ju¿ inne mo¿liwo¶ci, wyj±³em pompê. Rozebra³em j±, poogl±da³em i z³o¿y³em z powrotem. Do bloku przykrêci³em i ³±czenia delikatnie silikonem posmarowa³em. Nawet nie my¶la³em, ¿e to co¶ mia³oby zmieniæ. Od roku czasu kontrolka ga¶nie jak trzeba. Nie wiem co by³o przyczyn±.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Powiem szczerze ¿e my¶la³em nad tym ale jako¶ porzuci³em ten pomys³.
    Skoro u Ciebie pomog³o to mo¿e i u mnie.
    Dziêki za podpowied¼
    Pozdrawiam Krzysiek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar nino
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    W Bentleyu masz instrukcje jak sprawdzic pompe oleju. Ja te ten temat przerabiam, dalej jednak nie jestem pewien gdzie lezy przyczyna - jednak u mnie kontrolka gasnie max po 2s ns zimnym,na cieplym w sumie w trakcie krecenia. Olej Shell moim zdaniem to syf, zmienilbym na Twoim miejscu na inny klasy Valvoline, Liqui Moly.
    Ostatnio edytowane przez nino ; 04-10-2015 o 15:25

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e32 735i 91r
    Sk±d
    POLSKA
    Wymontowa³em po raz kolejny pompê oleju. Rozebra³em na czê¶ci, poogl±da³em i wszystko w niej wydaje siê byæ w porz±dku. Upewni³em siê ¿e olej nie cofa siê przez nieszczelny zawór w obudowie filtra.
    Po³±czenia pomiêdzy pomp± a blokiem posmarowa³em delikatnie sylikonem.
    Niestety brak efektów. Ci¶nienie pojawia siê po 4-5 sek na zimnym.
    Mo¿e oleje które wlewa³em s± temu winne??
    Zastanawia mnie czy ma kto¶ mo¿e do¶wiadczenie z ewentualn± zale¿no¶ci± pomiêdzy czasem ga¶niêcia kontrolki a producentem oleju (castrol, Liqui Moly)??

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Na Twoim miejscu zrobi³bym p³ukankê Liqui Moly i wla³ olej np. Liqui z Mos2 10w40, Valvoline itp. Jest pe³no tematów odno¶nie smarowide³, mo¿esz sobie poszukaæ i poczytaæ. Je¶li nie bêdzie zmian, to moim zdaniem Twoja pompa oleju kuleje, bo có¿ innego skoro napisa³e¶, ¿e na manometrze pojawia siê po 4s. Prêdzej czy pó¼niej zajedziesz panewki - u mnie ten proces rozwija³ siê dosyæ d³ugo... :D

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    U mnie to by³ przypadek. Nie wierzê, ¿eby demonta¿ i monta¿ pompy co¶ zmieni³. Do vw, opla, toyoty la³em zawsze castrol 10w-40 i nic siê nie dzia³o. W bmw te¿ to samo lejê, ale na forum wyczyta³em, ¿e byle nie castrol. Przecie¿ m30 to stara konstrukcja i na lotosie powinien je¼dziæ. A na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku nie zdarza siê, ¿eby kontrolka mignê³a?

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    M30 powinien spokojnie lataæ na mineralnym oleju, do poprzedniej la³em minera³a, wymiana co 10 ty¶ i lata³a jak pszczó³ka. Do obecnej leje 10w40 z niby wy¿szej pó³ki, a i tak skoñczy siê to przek³adk±. Moim zdaniem M30 w wiêkszo¶ci cierpi± na dwie przypad³o¶ci - by³y w³a¶ciciel / w³a¶ciciele i przebieg. Moja licznikowo ma niby 400 ty¶, ale realnie stawiam, ¿e natrzaskane ma jak nic 800 ty¶ i specjalnie nikt tam siê wcze¶niej nie przyk³ada³ z dbaniem...

Podobne w±tki

1. [mechanika] ci¶nienie oleju
    Przez center w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 38
    Ostatni post / autor: 17-12-2015, 17:09
  2. [silnik] [E38] M62 Niskie ci¶nienie oleju - PROBLEM ROZWI¡ZANY
    Przez KamilW w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21-03-2015, 20:38
  3. [silnik] Nie ga¶nie ci¶nienie oleju
    Przez kyky7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5