Dorzucę swoją opinię...

Jeśli dla Ciebie 1kpln to sporo (nie zrozum mnie źle - dla mnie też to sporo :) to moim zdaniem daj sobie spokój z przesiadaniem na MK3/4 , bo:

- kupisz graty które BYĆ może są sprawne (na necie są same sprawne i mało używane), a potem wystarczy że coś nie halo i np będzie tylko biały ekran... I gdzie tu szukać winy? kolejne stówki na kolejne graty, czy może wizytę w konkretnym warsztacie....

- navi mk3 moja z 2001r czytała płyty jak chciała, co dziura to error. OK, to da się zrobić, laser wymienić, ale jak nie potrafisz tego sam zrobić to nie będzie to wydatek 50 pln, ale pewnie 200 lub lepiej.

- robi jeszcze MK3/4 jakieś wrażenie na kimkolwiek? wkładanie płyty , w przypadku MK3 za dużo nie zmieścisz na płycie (np wyjazd za granicę to szuflowanie płyt)

ROZWAż czy nie lepiej zostawić swoją padakę, może trafisz kiedyś sprawny monitor MK1 - podmienisz i będzie ori, a dorobić np podstawkę (stację dokującą) pod telefon, do tego do bagażnika ( albo do schowka w desce) jakiś sterowany telefonem sprzęt audio z bluetoothem (taki np za 250 okolo współpracujący z androidem i aplikacją Caradio - wpisz w alledrogo w dziale radia słowo android)

Zakładam trochę na wyrost że masz smartfona...

Może to też nie optymalne rozwiązanie , ale na pewno nie pchałbym się w starocie MK3/4. Nie za te pieniądze.