Witam,
Założyłem nowe koła 20'' nie maja czujników ciśnienia w oponach i cały czas mam denerwujący komunikat czy można to wyłączyć??
(ps. w e65 było dużo mądrzejsze rozwiązanie z sprawdzaniem ciśnienia w oponach - abs to sprawdzał)
Pozdrawiam
Witam,
Założyłem nowe koła 20'' nie maja czujników ciśnienia w oponach i cały czas mam denerwujący komunikat czy można to wyłączyć??
(ps. w e65 było dużo mądrzejsze rozwiązanie z sprawdzaniem ciśnienia w oponach - abs to sprawdzał)
Pozdrawiam
Tak samo jak w E65, tak samo w F01 były 2 rodzaje rozwiązań.
RPA czyli pomiar na podstawie prędkości z kół
RDC czyli pomiar z czujników.
W przypadku E65 dało się usunąć RDC, a żeby przerobić na RPA należało doprowadzić prędkości z kół do modułu CIM i odpowiednio przekodować.
Podejrzewam, że w Twoim przypadku dałoby się wykodować RDC podobnie jak w E65, a może wystarczy przekodować na RPA, a prędkość pobierze z CAN. Należałoby zgłębić temat.
Rozkoduj wyposażenie(albo podeślij VIN) to sprawdzi się czy masz RDC w opcjach
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Witam
Napewno jest RDC - na sarych kolach sa czujniki i wyswietla mi sie ze blad JEST RDC
hej - dołącze sie do pytania - mam f02 i mam koła w których nie ma czujników (sprawdzalem) - mimo to w kompie pokazuje ciagle ze cisnienie w oponach jest ok .. pomimo ze raz zlapalem gume i nie zglosil niczego ;/ (nie mam runflatow).
moglby ktos powiedziec jak w ista-d/ista-p sprawdzic jakie mam rozwiazanie ?
pytanie tez czy jesli mam to rozwiazanie "RPA" (z predkosci z kol) to czy da sie auto doposażyć o czujniki zeby umial z nich zbierać dane ?
i czy w bmw mozna miec pokazane "ile bar" w kazdej oponie tak jak w renault jest ?
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
haha lubię takie tematy haha
Jeżeli miałbym ogolić się na łyso, nosić na szyi złoty łańcuch i „prać” ludzi kijem bejsbolowym, tylko po to, aby prowadzić na co dzień BMW E 38, robię to od razu.