Mi natomiast obiło się o uszy kiedyś że mają minimalnie inny stopień sprężania.
Mi natomiast obiło się o uszy kiedyś że mają minimalnie inny stopień sprężania.
Słyszałem też, że 197km nie ma sondy, ale to tylko zasłyszane :) W autodacie jest napisane, że 197km minimalną liczbę oktan w paliwie powinno mieć 98 a 188km 95oktan. Według workshopa opór cewki był podany inny, a w autodacie bez różnicy.
Liczba cylindrów 6 Średnica cylindrów 89 mm Skok tłoka 80 mm Pojemność 2986 cm3 Stopień sprężania z katalizatorem 9,0:1 Stopień sprężania bez katalizatora 9,2:1 Moc maksymalna z katalizatorem 135 kW przy 5800 obr/min Moc maksymalna bez katalizatora 140 kW przy 5800 obr/min Obroty maksymalne 6000 obr/min (chwilowe 6400 obr/min) Maksymalny moment obrotowy z katalizatorem 255 Nm przy 4000 obr/min Maksymalny moment obrotowy bez katalizatora 260 Nm przy 4000 obr/min
Kolego Dzuda mylisz się. Były dwa warianty stopnia sprężania.
A no to przepraszam :-)
A 3.0 z katem czy nie to i tak jest to samochód spacerowy :-) podobnie z reszta jak 3.5 :-)
widze, ze zboczyliscie z toru i wspominacie o silniku 3,5l mam pytanie, odnosnie mojego silnika o dane techniczne, nie mogłem znalesc, pewnie cos wiecie prosze o info,
a wiec silnik m30b35, 87r, 162kW moc 220kM, jaki dysponuje momentem i stopniem sprezania ? czy posiada katalizator - mysle, ze nie ?
Nie posiada. Wersja 211KM miała kata
Rozpatrywanie samego B30 można rozszerzyć o B35 bo to te same silniki :)
Co do Twojego pytania, to polecam instrukcję obsługi od E23 czylu E28. Tam znajdziesz dokładne dane techniczne i nawet wykresu przebiegu mocy i momentu obrotowego. Generalnie z tego co pamiętam, to jest tam 315Nm. Kolega miał to w E23. Oczywiście katalizatora brak. Stopnia sprężania Ci niestety nie jestem w stanie podać.