Witam wszystkich juz od dłuższego czasu meczy mnie taki temat a mianowice są dwie wersje silnika M30B30 188km i 197km. Czym one sie różnią? A druga sprawa czy z 188 da sie zrobić 197? Z góry dzieki za odpowidź
Witam wszystkich juz od dłuższego czasu meczy mnie taki temat a mianowice są dwie wersje silnika M30B30 188km i 197km. Czym one sie różnią? A druga sprawa czy z 188 da sie zrobić 197? Z góry dzieki za odpowidź
Różnica taka, że jedna wersja ma katalizator i jest słabsza....a druga go nie ma i po prostu jest mocniejsza...![]()
No z tym słabszym i mocniejszym można by dyskutować. Różnica praktycznie nieodczuwalna. Faktycznie rozchodzi się tylko o katalizator. Tak czy siak z M30B30 wybrałbym M30B35 ;)
Czyli mam rozumiec wywalam kata z swojej 188 i mam 197?
To nie tak proste - sonda,program... może być lepiej ale szału się nie spodziewaj
Co jeszcze można zrobić z tym silnikiem żeby zwieszyć moc? przesunąć odcinke?
W tym przypadku to wymiana na b35 ;) a ta poważnie to niezbyt wiele się da zrobić,przede wszystkim trzeba dążyć do odzyskania wszystkich koników z jakimi Twoje autko z fabryki wyjechało :) zresztą wątków na ten temat jest sporo na forum,ale konkluzja taka że nie za wiele da sie zrobić niestety,chyba że jesteś gotowy iśc na spore kompromisy
Ale co Ty chcesz zwiększać i w jakim celu? Może najpierw zacznij od sprawdzenia kompresji i ogólnego stanu silnika. Poza tym, co Ci ma niby dać te 10 koni ?
Silnik ma moc bez problemu wkreca sie na obroty i osiąga fabryczyny Vmax. Miałem już kilka E32 M30B30 (188km) żaden jeszcze mi tak nie chodził z czystej ciekawości pojade na hamownie i zobaczymy co pokaże.
Panowie, podstawową różnicą tych silników jest też konstrukcja. 197 koni w B30 i 220 w B35 wychodzi z tego że są w silniku ostre wałki rozrządu. Sprzęgło też na jednomasie. Chyba czymś jeszcze się różnią, czego nie pamiętam. Katalizator a raczej jego brak, oczywiście swoje dokłada, ale nie jest głównym powodem różnicy mocy.