Witam!
Dzisiejsze zdarzenie zje¿y³o mi w³os na g³owie i o ma³y w³os nie straci³em auta. Ale po kolei. Odpali³em auto, wyjecha³em z gara¿u i zd±¿y³em ujechaæ jakie¶ 200 m jad±c powoli i nagle auto zamuli³o i zgas³o. Zgas³y wszystkie kontrolki i auto zachowywalo siê jakby mia³o odpiêty akumulator. Trwa³o to sekundy, a potem zauwazy³em dym spod maski. Szybko wybieg³em z auta i odkrylem akumulator pod kanap±, przewody by³y gor±ce i akumulator parowa³, odkrêci³em obie klemy, które poparzy³y mi rêce, a potem otworzy³em maskê. Wtyczka od alternatora i alternator sta³y w ogniu. Uda³o mi siê zdusiæ ogien szmatami, bez udzia³u ga¶nicy.
Pó³ roku temu, z powodu s³abego ³adowania zostawi³em auto w warsztacie na ul. Krzemienieckiej w ³odzi w serwisie bmw. Auto mia³o zakupiony nowy akumulator eurostartu, wg parametrów poprzedniego orginalnego bmw. Alternator zosta³ zregenerowany, tzn rolki itd, tak mi powiedziano w serwisie. Od tamtej naprawy przejecha³em mo¿e ze 4ty¶ km, bez ¿adnych wariactw ani udziwnionych systemów audio.
Niestety, nie mam paragonu na t± naprawê, ale nie wiem te¿ czy ta naprawa mo¿e mieæ jakikolwiek zwi±zek z tym po¿arem, chocia¿ na chlopski rozum uwa¿am ¿e tak. Dodam jeszcze, ¿e czasem objawy "zamulania" pojawia³y siê w aucie od czasu do czasu, ale za sekunde wszystko by³o ok, auto nie gas³o i nie by³o z nim problemów-jecha³o dalej. S±dzi³em ¿e to mo¿e mieæ zwi±zek z pomp± paliwa, albo regulatorem ci¶nienia. Po wymianie regulatora ci¶nienia auto przesta³o zamulaæ, wiêc uzna³em ¿e problem zosta³ naprawiony. Niestety dzi¶ znów wyst±pi³ ten objaw i skoñczy³ siê ogniem na alternatorze.
Czy kto¶ mo¿e mnie naprowadziæ co mog³o siê staæ i za co teraz sie braæ przy tym aucie? Komu je zostawiæ, gdzie je zaholowaæ w ³ódzkim? Przejrza³em wszystkie bezpieczniki, ¿aden siê nie przepali³...
Pozdrawiam Piotrek

Odpowiedz z cytatem