Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: bmw e32 m60b30 - po¿ar alternatora

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jagdtiger
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    brak
    Sk±d
    £ód¼

Post bmw e32 m60b30 - po¿ar alternatora

Witam!
    Dzisiejsze zdarzenie zje¿y³o mi w³os na g³owie i o ma³y w³os nie straci³em auta. Ale po kolei. Odpali³em auto, wyjecha³em z gara¿u i zd±¿y³em ujechaæ jakie¶ 200 m jad±c powoli i nagle auto zamuli³o i zgas³o. Zgas³y wszystkie kontrolki i auto zachowywalo siê jakby mia³o odpiêty akumulator. Trwa³o to sekundy, a potem zauwazy³em dym spod maski. Szybko wybieg³em z auta i odkrylem akumulator pod kanap±, przewody by³y gor±ce i akumulator parowa³, odkrêci³em obie klemy, które poparzy³y mi rêce, a potem otworzy³em maskê. Wtyczka od alternatora i alternator sta³y w ogniu. Uda³o mi siê zdusiæ ogien szmatami, bez udzia³u ga¶nicy.
    Pó³ roku temu, z powodu s³abego ³adowania zostawi³em auto w warsztacie na ul. Krzemienieckiej w ³odzi w serwisie bmw. Auto mia³o zakupiony nowy akumulator eurostartu, wg parametrów poprzedniego orginalnego bmw. Alternator zosta³ zregenerowany, tzn rolki itd, tak mi powiedziano w serwisie. Od tamtej naprawy przejecha³em mo¿e ze 4ty¶ km, bez ¿adnych wariactw ani udziwnionych systemów audio.
    Niestety, nie mam paragonu na t± naprawê, ale nie wiem te¿ czy ta naprawa mo¿e mieæ jakikolwiek zwi±zek z tym po¿arem, chocia¿ na chlopski rozum uwa¿am ¿e tak. Dodam jeszcze, ¿e czasem objawy "zamulania" pojawia³y siê w aucie od czasu do czasu, ale za sekunde wszystko by³o ok, auto nie gas³o i nie by³o z nim problemów-jecha³o dalej. S±dzi³em ¿e to mo¿e mieæ zwi±zek z pomp± paliwa, albo regulatorem ci¶nienia. Po wymianie regulatora ci¶nienia auto przesta³o zamulaæ, wiêc uzna³em ¿e problem zosta³ naprawiony. Niestety dzi¶ znów wyst±pi³ ten objaw i skoñczy³ siê ogniem na alternatorze.
    Czy kto¶ mo¿e mnie naprowadziæ co mog³o siê staæ i za co teraz sie braæ przy tym aucie? Komu je zostawiæ, gdzie je zaholowaæ w ³ódzkim? Przejrza³em wszystkie bezpieczniki, ¿aden siê nie przepali³...

Pozdrawiam Piotrek

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Problem polega zapewne na tym, ¿e regeneracjê alternatora w zak³adach przeprowadzaj± na chiñskim stojanie i wirniku(nowe Boscha oko³o 1000 PLN, jako¶ ludzie nie chc± tyle p³aciæ). One s± niedowymiarowane i siê grzej±. W skrajnym przypadku ugotowany wirnik powoduje wyciek smaru z ³o¿ysk, ich luz nadmierny i w koñcu wirnik przebija do stojana, bo ten jest przetarty. W zmasakrowanych oryginalnych wirnikach i stojanach to siê nie dzieje, bo ich konstrukcja trzyma uzwojenia w bezpiecznej odleg³o¶ci i najpierw s³ychaæ rzegot spot maski, ni¿ dochodzi do zwarcia. To zwarcie jednak powinno byæ wy³±czone du¿ym bezpiecznikiem na przewodzie gor±cym od akumulatora, chyba, ¿e kto¶ tam macza³ palce i go ju¿ nie by³o. Dzia³o siê to pewnie od czasu do czasu, jak wirnik uk³ada³ siê tak, ¿e zwiera³ do jakiego¶ przetartego ju¿ uzwojenia stojana. Wtedy by³o zwarcie chwilowe w uk³adzie i wy³±cza³ siê sterownik silnika, pompa itd--> powód zamulania. W koñcu zatar³ siê tak, ¿e pasek ju¿ nie da³ rady go obróciæ i pojawi³o siê zwarcie na sta³e.

Bywa te¿ tak, ¿e przegrzany stojan, rozpuszcza olej impregnacyjny, a co za tym idzie zwiêksza swoj± objêto¶æ poprzez rozszerzania siê odleg³o¶ci miêdzy uzwojeniami, brak oleju, który spaja wszystko. Wtedy równie¿ w koñcu stojan spotka siê z wirnikiem.

W ka¿dym razie nie wiñ Krzemienieckiej, tylko tych, którzy regenerowali alternator. Polecam kupiæ u¿ywany alternator, oddaj go na pabianickiej, tylko powiedz im, ¿eby wymienili ¶lizgi wirnika, nie wymieniali na chiñskie profilaktycznie stojana, ani wirnika. Niech pomierz± diody, jak bêd± padniête to szukaj nastêpnego alternatora, nowe Boscha oko³o 500 PLN. Samemu kawa³ek dalej po prawej(nie pamiêtam ulicy)zakup ³o¿yska 1x FAG 806078, 1x 6201, uszczelnienie plastik, firmy FAG, TIMKEN lub KOYO oraz regulator Bosch w motoryzacyjnym. Zawie¼ im to wszystko i niech posk³adaj±. Koniecznie za³ó¿/wymieñ ten du¿y bezpiecznik na akumulatorze, zerknij w realoem.com jaki to by³ numer orygina³u.

Ja mam dwa tak zrobione alternatory i grzej± pó³kê na lepsze czasy. Wirnik i stojan siê nie zu¿ywa, tylko ¶lizgi, ³o¿yska, szczotki w regulatorze, jak i potrafi pa¶æ sam regulator. Chocia¿ ja mam oryginalnego Boscha jeszcze w aucie, a ma blisko 29 lat.

Kup u¿ywkê alternator najmocniejszy 140A.

Pewnie bêdziesz musia³ zakupiæ now± wi±zkê od alternatora do magistrali na z³±czu B+ pod mask±, bo ta obecna jest stopiona/spalona. Równie¿ t± plastikow± pokrywkê przy³±czy na alternatorze, oko³o 100 PLN, tylko w ASO.

Jak to wszystko bêdziesz mia³, mo¿esz spokojnie podjechaæ na Krzemienieck± i niech to posk³adaj± od nowa. Stary alternator koniecznie ka¿ rozebraæ na pabianickiej i potem podjed¼ i rzuæ na stó³ tam, gdzie regenerowali na zlecenie tych z Krzemienieckiej.

W±tpiê, ¿eby instalacji auta co¶ siê sta³o, bo zwarcie to zanik napiêcia, a pr±d p³yn±³ tym grubym przewodem, wiêc jest du¿a szansa, ¿e prze¿y³.

Generalnie brawo za trze¼wo¶æ, ja nie mam 10 klucza w aucie, tak¿e pewnie bym usiad³ po turecku i patrzy³ jak p³onie.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 09-09-2015 o 17:44
    pozdrawiam Bartek

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    jak co¶ mam alternatory 140 A , sprawne

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    brak
    Sk±d
    £ód¼
    Dziêkujê kolego ttrol za szybk± i profesjonaln± odpowied¼. Jutro udajê siê do warsztatu na rozmowê na temat tej sprawy. Co do alternatora, w takim wypadku wola³bym kupiæ nówkê i mieæ spokój, je¿eli jest jaka¶ dobra marka. Je¿eli nie, to chyba zdecydujê siê kupiæ od vramzesa jedn± 140tke i z tym wojowaæ.
    Znalazlem co¶ takiego z nowych 140A: http://www.realoem.com/bmw/enUS/part...&q=12311747204
    Koszt na bmw autoparts to 2340z³ + rok gwarancji. Cena sporawa, ale maj±c w perspektywie spalenie auta albo powtórkê z rozrywki, zaczynam rozwa¿aæ zakup nówki, o ile ta czê¶æ bêdzie pasowaæ. Wg mnie bêdzie.
    Ostatnio edytowane przez jagdtiger ; 10-09-2015 o 16:02

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Spokojnie, zadzwoñ do Boscha do Warszawy, wygooglujesz, dzia³ czê¶ci motoryzacyjnych. Nowy Bosch z tego co pamiêtam to koszt oko³o 1400 PLN, numer dla 140A to 0986039200. Jest w obecnej produkcji. Dostaniesz dok³adnie to samo co z ASO.

Mo¿esz te¿ daæ cynk ch³opakom z czê¶cidobmw z Gorzowa, oni te¿ go znajd±.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar qba
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Sk±d
    Warszawa
    W moim poprzednim aucie (Mondeo 2.5V6) mia³em podobnie spektakularn± awariê alternatora. W czasie jazdy miejskiej najpierw dym i smród spod maski, za chwilê choinka na desce i koniec jazdy. Przytomnie natychmiast zgasi³em auto, ale i tak obudowa alternatora zd±¿y³a siê nadtopiæ. Masakra.
    Mechanik powiedzia³, ¿e ma jak najgorsze do¶wiadczenia z regenerowanymi alternatorami i poleci³ kupic nowy. Poniewa¿ by³ dostêpny tylko w ASO i poniewa¿ auto natychmiast sprzeda³em, wybra³em tañsz± opcjê.

Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    brak
    Sk±d
    £ód¼
    Auto jedzie najpierw na sprawdzenie instalacji, po ewentualnych naprawach i kontroli, kupiê na pewno nowy alternator. Koszt nówki jest ¶mieszny w porównaniu z utrat± auta.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pawliko
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Sk±d
    Szczecin / Gryfice
    Blog
    4
    Podziwiam i szanujê za podej¶cie. Ilu u¿ytkowników E32 wy³o¿y³oby 2,5k na alternator... ;)
    Ch³opaki w E65 drutuj± czujniki od klocków
    By³y:
    VW Jetta A2
    Opel Astra G Caravan
    BMW E32 730i[*][*]
    VW Passat B5 Variant
    BMW E38 728iA
    BMW E39 535iA
    Audi A3 8P 2.0T++
    Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
    BMW E91 318d+
    VW Phaeton 3.2
    Astra GTC OPC Line
    Mercedes CLK W209 200K lift
    BMW E90 320dA 177KM 08'

Podobne w±tki

1. [silnik] Pompa wody z e38 m60b30 do e32 m60b30
    Przez kyky7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 03-01-2017, 14:32
  2. "... po¿ar doszczêtnie strawi³ dwadzie¶cia samochodów..
    Przez sennapowieka w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 25-07-2010, 22:50

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •