Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: "Awaryjność" E38.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Potwierdzm słowa ADASIO,
    włąśnie jestem po naprawach lakierniczych.
    - Klapa
    - drzwi - były wcześniej robione
    - nadkole tył
    Ogólnie autka wymagają poprawek tu i tam.. lepiej za wczasu to zrobić i mieć spokój.
    - pixele były u mnie robione - teraz jednego brakuje.

Poza tym wszystko okej.
    oby tak dalej

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO Zobacz posta
    Miałem e38 2.8i

chyba najmniej awaryjna jednostka w gamie e38
    spalanie małe

Mankamenty to:
    - ruda pojawia się na klapie (tuż przy listwie nad tablicą rej i na dole przy pasku)
    - ruda na dołach drzwi
    - gniją i dziurawią się zbiorniki paliwa
    - niknące pixele na zegarach
    - częste awarie elektroniki
    - ja miałem problem z wysprzęglikiem - zapiekł się i wymiana - koszta nie duże ale kłopot spory

I tyle jak chodziło o mój egzemplarz, i wcale nie wierz tym co mówią że nie jedzie 2,8, jak sobie chipy powkładali do diesla to maja poczucie że maja rakietę :) niestety złudne odczucie przy benzynie ale to inny temat :P
    Dobrze powiedziane Adasio złudne odczucie bo diesel zawsze wydaje się szybszy. Weryfikuje to dopiero bezpośrednia konfrontacja ;)
    Również uważam że 2.8 to najlepsza opcja jeśli chodzi o bezawaryjność i ewentualne koszta związane z naprawami. W 2.8 szczególnie przed liftem tak na prawdę nie ma się specjalnie co popsuć, chyba że jest mocno dojechany. Ja u siebie na pakiet startowy wydałem ok. 3500 zł ale to chyba normalne. Poza tym wszystko jest w jak najlepszym porządku i na dzień dzisiejszy nie wymaga wkładu ;)
    Ostatnio edytowane przez Słowik ; 10-09-2015 o 11:18

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Ja powiem tak ,że jak ktoś twierdzi ,że 728i jedzie dobrze w porównaniu z 730d ,to ja jestem w stanie się umówić na próbę co jak jedzie :)

Kiedyś kolega Ratovnik (mając 728i) przejechał sie moim dieslem i na drugi dzień juz wystawił swoje 728i do sprzedania, bo zobaczył jak mu jego 728i "nie jedzie", to są fakty

Oczywiście nie twierdzę ,że 728i jest złą opcją , jak szukałem e38 to szukałem 728i lub 730d i co było w lepszej kondycji to kupiłem.
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 10-09-2015 o 11:33

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    Elvis, mój kumpel ma na prawdę zdrowe 3.0d i robiliśmy kilka prób i ze startu i od 50km/h. Do pewnej prędkości szły równo ale potem bez problemu mu odjeżdżałem. Jego musiał zmienić już bieg na wyższy a mój cały czas ciągnął. Niestety dieslowi brakuje obrotów, a moc jest taka sama.

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA, C215 CL500 ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA

Piszecie o rdzy - a co ona ma wspólnego z awaryjnością ?? Diesle szybciej gniją niz benzyniaki, lub odwrotnie ?

Porównywanie 728i z 730d - to już można by trylogię sklecić z tego co było nie raz napisane. Tak jak Słowik napisał, trzeba postawić 2 zdrowe egzemplarze, bez chipów itp. tuningów a wtedy wyjdzie, który jest szybszy, z drugiej strony patrząc co ma dać takie porównanie ? Różnice będą minimalne, dla normalnego użytkownika pewnie mało istotne. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy woli się charakterystykę pracy PB czy ON i koszty z każdym związane.

Sorry za OT nie n/t awaryjności ;)
    Ostatnio edytowane przez tequila1909 ; 10-09-2015 o 12:47
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 750i
    Czyli zostaję przy 728i. Chciałbym prosić posiadaczy żeby napisali co nieco jak to u nich wyglądały przygody ze swoim E38, są to proste jednostki w naprawie? Lubi często coś wyskakiwać? Rzecz wiadoma że to zależy od egzemplarza, ale warto dowiedzieć się jak to u Was się miało.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    W tym silniku praktycznie nie ma się co psuć szczególnie w przed lifcie. Głownie jakieś wycieki, odma. W po lifcie jest już trochę gorzej ale też nie ma tragedii. Cała reszta tak samo jak w innych modelach ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    U mnie na początek obroty skakały w polifcie.
    vanos wymontował mi mój mechanior,
    wysłałem w polskę wrócił w bardzo fajnym stanie, został zainstalowany i śmiga pięknie.
    dla spokoju wymieniłem wszystkie uszczelki kolektora, przewody odmy, odmę, filtry oleje, przeczyściłem krokowy jak już miałem rozebrane... no i pare innych gadzetów przy okazji.
    jak narazie mechanika bardzo fajnie.
    Podoba mi się jazda benzyną, pomimo tego że momentu mniej, ale robię mało km ok 12 tys rocznie, i do tego 85% miasto więc dla mnie rzędowa "szóstka" to świetne rozwiązanie.
    Oczywiście jak o wszystko trzeba dbać. jak się chce korzystać....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E30, E38
    Jeżeli chodzi o silnik 2,8 to mam ich "w rodzinie" obecnie 3 (nie licząc innych M50, M52 itp) i powiem tak:

1. 528 kupiony od pasjonata 10 lat jeden właściciel, silnik chwile po kupnie zaczął falować, gasł, nie odpalał, słabo odpalał, totalna ruletka. Właściciel zaczął "remonty" od świec, cewek wtrysków, regeneracji vanosów itp, kilka tysięcy zł później okazało się że instalacja gazowej robi jakieś problemy. Co ciekawe któryś z kolei gazownik zdiagnozował to przez telefon.

2. 528 przebieg licznikowo 450 tys, ostatnie 200 tys na gazie. żadnych większych napraw, raz przypadkiem zerwał się pasek i zagotowała woda lekko, ale skończyło się na nowym pasku

3. moje 728. Kupiłem, pojeździłem kilka tys na benzynie, założyłem gaz zrobiłem kolejne kilka tys. i... zatarłem silnik. Nie mam pojęcia dlaczego ostatecznie.

Postawiłem na odbudowę, rozkręciłem na części pierwsze (dosłownie), sam osobiście, każdą śrubkę czyściłem do białego, smarowałem czym bylo trzeba i zakładałem, wszystkie gumki, uszczelki, o-ringi nowe, regeneracja rozrusznika i alternatora. Półtora miesiąca siedzenia w garażu. Całość złożona, zalana olejem i dotarta już bo blisko 10k km zrobione i nie mam żadnych zastrzeżeń, grama oleju też nie ubyło.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Yacek
    BMW
    E38 730D 10/1999
    Prawda jest taka, że awaryjność zalezy wyłacznie od tego jak dbał o swoje auto poprzedni właściciel..... jak trafisz zadbana i regularnie serwisowaną sztuke, to będziesz zadowolony... i nieważne jaki motor wybierzesz. Kieruj sie raczej stopniem zadbania, a nie typem silnika :-) Ja akurat trafiłem bardzo zadbane 3.0d i problemów nie ma żadnych.
    E38 730D 10/1999 ORIENTBLAU Niestety nie jestem milionerem gazownikiem, jeżdżę dieslem...