Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Zakup Bmw e39

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d

Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Co wy gadacie o drogim w utrzymaniu V8? Chyba ze jeździcie z noga w podłodze, po mieście mi pali 15-16 l nie jest to rewelacja choć ostatnio w trasie zszedłem do 10, ale wole to niż jak to już ktoś diesela który przez 5 km które zazwyczaj jadę nawet nie osiągnie temperatury roboczej, nie mówiąc o temperaturze oleju która jest jeszcze niższa niz temp płynu w momencie uzyskania prawidłowej wartości bo olej rozgrzewa się wolniej niż płyn. A diesel ma gorsze smarowanie = dużo szybsze jego zużycie. Z drugiej strony niektórzy maja to gdzieś, połowa moich sąsiadów ma diesle i nikt z nich nie rozgrzewa ich nawet minuty przed ruszeniem a niektórzy odjeżdżają na pełnym gazie tak ze aż panewki słychać... Ja wiem ze V8 to 2 świece i cewki więcej , ale poza tym to nie jest tragedia. Rozrządu się nie wymienia chyba że grzechocze tylko ze wtedy starcza na następne pół miliona. Tylko nie wiem czy w e39 występowały bez vanosa..
    Darek, a odpowiedz mi po co niby twoi sąsiedzi mieliby rozgrzewać silnik przed ruszeniem i po co ty to robisz skoro to wcale nie jest korzystne dla silnika. Najkorzystniej jest odpalić i możliwie szybko ruszyć nie katując auta oczywiście póki się nie rozgrzeje. Silnik najdłużej rozgrzewa się właśnie na postoju bez obciążenia. Pracuje wtedy długo na bogatej mieszance i część nie spalonego paliwa spływa do oleju pogarszając jego właściwości. Im szybciej ruszysz tym szybciej motor uzyska właściwą temperaturę. To o czym piszesz było dobre 30 lat temu ale nie we współczesnych autach.
    Co do wyboru 523vs 528 to ja kierowałbym się tu tylko i wyłącznie stanem danego egzemplarza. Jezdziłem 523 w automacie i na pewno to auto nie będzie zawalidrogą, a różnica w stosunku do 520 jest moim zdaniem znaczna. Moim zdaniem silnik 2.0 to zdecydowanie za mało na E39 szczególnie jeśli zestawimy to ze spalaniem. Bo czy 2.0 czy 2.5 czy 2.8 różnice w spalaniu są nieznaczne ;)
    Mnie 2.8 po mieście pali średnio 12l ale jeżdżę raczej w weekendy więc nie ma korków trasa ok 9l prz jezdzie autostradami po 150-160.
    Ostatnio edytowane przez Słowik ; 03-09-2015 o 14:04

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995
    Taaa zwłaszcza nierozgrzewanie diesla jest zdrowe... i ruszanie z kopyta

ja rozgrzewam minute chodzi i ruszam jade , pierwsze kilometry robie góra 2-2,5 tys obr. W zimie troche dłużej. To chodzi tez o olej w skrzyni.

Autobusy w zimie klepia 10-15 min po zimnym rozruchu i jakoś silniki sie nie rozpadają choć tu chodzi tez o uklad pneumatyczny
    Ostatnio edytowane przez darekbb ; 03-09-2015 o 16:05

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Panowie,
    dajcie na wstrzymanie. Ile można to czytać?
    Temat o zakupie e39, autor wczoraj go skonkludował, a tu bazarowa klepanina czyja prawda jest mojsza.
    Kogo obchodzi kto z was grzeje lub nie silnik przed ruszeniem.
    Załóżcie inny temat i tam sobie zaśmiecajcie.
    Kolejny temat gdzie dygresja zajmuje miejsce jego meritumi tworząc chyba nową odsłonę Młodej Polski.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Masz rację @yaz, sorki za OT ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Ulv
    BMW
    ex E38 750i
    Odkopuję ten temat, ponieważ szukam nowego samochodu przy następujących założeniach:

- kombi (pojemny samochód rodzinny)
    - prosty i trwały silnik benzynowy (bez LPG) o umiarkowanej mocy (wystarczy ok. 150 KM, jeżdżę niewiele i głównie w ruchu miejskim)
    - estetyczne wnętrze (im bliżej 750i, którą niedawno sprzedałem, tym lepiej)
    - egzemplarz w dobrym stanie blacharsko-lakierniczym, bez nadmiernej podatności na rdzę
    - przystępna cena (10-25 tys., ale nie chcę kupić słabego egzemplarza za pół ceny dobrego z tej samej generacji)

Na podstawie powyższych założeń stwierdziłem, że najlepszym samochodem będzie BMW E39 Touring z 6-cylindrowym silnikiem, choć rozważam także Volvo V70 II bez turbo. Czy sądzicie, że przy tych założeniach słusznie preferuję E39? Jaki silnik byłby najlepszy do mało awaryjnego toczenia się po mieście?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Byczus
    BMW
    E39 530dAT, E32 730i V8 manual
    Volvo, E39 niestety mocno gniją zwłaszcza polifty.
    Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.

Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.

Było BMW E34 525i manual 1991r.

BMW
    ex E38 750i
    Dzięki za wskazówkę. Zabezpieczenie antykorozyjne w poliftowym E39 jest gorsze niż w poliftowym E38?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E65 3.0D

Zdecydowanie e39. Przy tej kasie co masz na wydanie kupisz naprawde ladna 5er. Nie bedzie zgnita itd.
    Co do silnikow to wszystkie silniki R6 sa raczej udane i przy zdrowej motorowni nie powinno byc z nimi problemow. Wybor konkretnego silnika to dopasowanie mocy jaka chcesz miec. Ja polecam silniki 2.8. Jakos sie odpycha i jest stosunkowo tani w eksploatacji. Najbardziej klopotliwy moze byc vanos ale ja z nim nie mialem problemu.

Zabezpieczenie antykorozyjne jest gorsze w poliftowych e38 i e39 niz w przedliftowych - mialem wszystkie z tych opcji i polifty zawsze mialem bardziej rude...

Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez pokolacji ; 20-09-2015 o 15:09

BMW
    ex E38 750i
    Ja w E38 nie miałem problemu z rdzą, ale być może dlatego, że egzemplarz był przez lata garażowany.

Zaawansowany Użytkownik Awatar JustBringIt#
    BMW
    E38 728iA 99'
    Ja ostatnio zobaczyłem na sprzedaż bardzo ładną sztukę e32 i taki zamysł mi przyszedł do głowy... Jak to się dzieje, że w e32, które ma 21-27 lat, niektóre nie mają rdzy poza dołami drzwi, klapa tylna i newralgicznymi punktami, a e38 z 2001 roku już zaczyna rdzewieć 14-sto letnie auto.... jak to jest ? czy e32 to ostatni "rzetelnie" poskładany model BMW ?